Η Lenovo εξαγοράζει τη Motorola Mobility από τη Google για 3 δισ. δολάρια

Η Google ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Lenovo για την πώληση του τμήματος Motorola Mobility για το ποσό των 2.91 δισ. δολαρίων Αμερικής. Ο Κινέζος γίγαντας των ηλεκτρονικών θα πληρώσει 1.41 δισ. “κασέρι” και τα υπόλοιπα 1.5 δισ. μέσα σε τρια χρόνια. Ως μέρος της συμφωνίας είναι και η μεταφορά των δικαιωμάτων πάνω από 2000 πατεντών που κατέχει η Motorola Mobility στη Lenovo.

Επίσης λογότυπα, εφαρμογές, τα πάντα. Ότι ανήκε μέχρι σήμερα στην Google μετά το πέρας της συμφωνίας θα περάσουν όλα στον έλεγχο της Lenovo. Η Google είχε εξαγοράσει από τη Motorola το τμήμα Motorola Mobility και όλες τις πατέντες το 2012 για το ποσό των 12.5 δισ. δολαρίων.

Με αυτό το ποσό η Lenovo αποκτά τον τομέα hardware της Motorola μαζί περίπου με 2000 από τις 17000 πατέντες της Motorola και οι υπόλοιπες από αυτές παραμένουν στην κατοχή της Google όμως η Lenovo θα έχει την άδεια να τις εκμεταλλεύεται. Ούτως ή άλλως ο κύριος σκοπός της Google πίσω από την εξαγορά της Motorola το 2011 για $12.5 δισ. ήταν η απόκτηση των πατεντών της, ώστε να μπορέσει να οχυρωθεί καλύτερα για τον πόλεμο των πατεντών, με κυριότερο αντίπαλό της την Apple.

Φήμες για πιθανή πώληση της Motorola από την Google υπήρχαν ήδη μετά από λίγο καιρό από την εξαγορά της, τονίζοντας από τότε πως η Google δεν ενδιαφερόταν τόσο για την κατασκευή και την πώληση κινητών συσκευών αλλά για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου πατεντών της. Έτσι, πλέον η Google θα περιοριστεί με την ανάπτυξη και πρωώθηση του Android.

Από την πλευρά της η Lenovo ελπίζει ότι θα βρει στην Motorola το μέσο για να “πατήσει το πόδι της” και να αποκτήσει μερίδιο στην αγορά της Αμερικής κάτι που δεν έχει καταφέρι μέχρι τώρα, αν και είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορητών συσκευών παγκοσμίως, κυρίως λόγω της επιτυχίας της στην κινεζική αγορά. Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε και ο Larry Page στις δηλώσεις του, η Lenovo σκοπεύει να διατηρήσει την διακριτή εταιρική ταυτότητα της Motorola.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν με αυτή οι αρμόδιες αρχές. Αυτή θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Το Project Ara με τα modular smartphones θα παραμείνει στα χέρια της Google.

Lenovo εξαγόρασε την Motorola Mobility, Η Lenovo εξαγοράζει τη Motorola Mobility από τη Google για 3 δισ. δολάρια

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
χρηστος

Κωστα θα εχει επιπτωσεις αυτο μηπως και δεν έρθει το moto x

Χρήστος

Κωστα απο τι ειδα τωρα θα κυκλοφορισει ελλαδα απο το expansys με τιμη 425 με τα μεταφορικά

Panagiotis G

Μην την φοβάστε την Lenovo. όπως πήρε κομμάτι της IBM και έγινε ο Νο1 σε πωλήσεις κατασκευαστής φορητών έτσι θα γίνει και με την Motorola. Απλά αυτό που θέλει η Lenovo είναι ένα δυνατό όνομα για μπορέσει να αυξήσει τις πωλήσεις της και να την γνωρίσει ο κόσμος. Γιατί δεν νομίζω κάποιος να έχει κακή εμπειρία από Lenovo προϊόντα! Είναι πολύ καλύτεροι και από μεγάλα ονόματα του χώρου.

Πανος

Moto G είναι το απόλυτο vfm πάντως, αυτόν τον καιρό…
Σωστά;

κατά τα άλλα…
ρε τη LENOVO!!!

μιχαλης

Και τι θα γινει με τα update ? Με την google τα κινητά της Moto έπαιρναν κατευθείαν ενημερώσεις και stock android . Μακάρι να μην αλλάξει αυτο .

vkrd

Κίνηση δύναμης, πρωτοβουλία με νόημα. Μεγαλώνει πολύ η Λενοβο

Κωστας Πανταζης

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι αρχές βέβαια ,ο Καναδάς απέρριψε την εξαγορά blackberry από τη Lenovo με τον φόβο της κατασκοπίας…
προσωπικά μου αρέσει η εξέλιξη αξίζει καλύτερη θέση στην αγορά ο ιστορικοτερος κατά την γνώμη μου κατασκευαστής

ster

τουλαχιστον απο την εμπειρια μου στους Η/Υ η Lenovo ειναι πολυ δυνατη ,ανταγωνιστικη και για την ωρα αξιοπιστη εταιρια. αν στα κινητα κανει κατι αντιστοιχο θα δουμε πτωσεις γιγαντων την επομενη 5ετια..

johnny1996

Τι ωραια !!!!

Και τελικα θα νομιζουμε οτι αγοραζουμε την «Πάλαι ποτέ» Motorola (Atrix, Razr, κλπ) και θα αγοραζουμε κινεζικα τυπου Alkatel.

Τερμα για μενα η Motorola και κριμα γιατι βγαζει φοβερα κινητα!

μιχαλης

@johnny1996 σου προτείνω να παρατήσεις να ασχολείσαι με την τεχνολογία καλύτερα .

Τελης Μπατακης

θα έχει ενδιαφέρον αν θα παραμείνει το όνομα και δεν δούμε lenovo razr στο μέλλον, αν κρατήσει το motorola τελικα και δεν εχει την τυχη της ΙΒΜ το brand κάτι που δεν θα μου άρεσε τόσο
Απο κει και περα μακαρι να εχει και αναλογη εμπορικη τυχη που πηρε την ΙΒΜ απο βεβαιο θανατο και ειναι πλεον η πρωτη σε πωλησεις φορητών Η/Υ

theo

εγώ πάντως βλέπω το θέμα διαφορετικά. η lenovo ήδη βγάζει ωραία και αρκετά ποιοτικά (απότι είδα ως τώρα) mid range κινητά. τώρα που αγόρασε την motorola πιστεύω θα γίνουν καλύτερα. επίσης η lenovo ανοίει επίσημη αντιπροσωπεία στην ελλάδα. οποτε λογικά θα έρθουν και τα motorola σε κάποια φάση που αλλιώς δεν πιστεύω να έρχονταν. πιστεύω ότι δέν θα δούμε συνέχεια των motorolla Που ξέρουμε ως τώρα θα αλλάξουν λιγο. με την lenovo απο πίσω δεν νομίζω προς το κακό. απλά θα είναι διαφορετικά… και κακά τα ψέματα, μια απο τις μεγαλύτερες κατασκευάστρια κινητών παγκοσμίως δεν μπορεί να πάει τόσο χάλια…

Κώστας Μ

Δηλαδή ξεχνάμε το stock android και τα γρηγορότερα (μετά τα nexus) update αν κρίνω απο το οτι δεν υπάρχει lenovo smartphone που να έχει πάρει ποτέ κάποια αναβάθμιση μάλλον ξεχνάμε και το update γενικότερα.Άρα πάνε τα δυο πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της motorola,τουλάχιστον τα moto x και g έφτασαν μέχρι την 4.4 αλλα δεν νομίζω να πάνε παραπέρα,κρίμα.

tiamat

την ειχε αγορασει 12,5 δις και τη πουλαει ουτε 3??

δε μου ακουγεται και για τοσο καλο deal 😛

νομιζω πολυ κακως ,γιατι τα πρωτα δειγματα της google με τη moto ηταν πολυ αισιοδοξα. oι επομενες ξερετε ποιες ειναι για φουντο. ΗΤC, BLACKBERRY

Vard

Η Google πήρε αυτό που ήθελε πάτεντες , τεχνογωσία ,διασυνδέσεις κλπ τα υπόλοιπα τα αφήνει για τους άλλους!

Δημήτρης Μ

@tiamat και πάλι πολλά την πούλησε.Αφού κράτησε το μεγαλυτερο ποσοστό από τις πατέντες της moto(εκεί παίζεται το πολύ χρήμα) οπως και μια σειρά απο αλλά τμήματα της εταιρίας που ουσιαστικά ηθελε την τεχνογνωσία και δεν τα χρειάζεται πια.μόνο το τμήμα hardware πουλάει.Γενικά καλά έκανε και το έδωσε η Google αφού απ ότι φαίνεται έκανε τη δουλειά της και ουδεμία όρεξη έχει προς το παρόν να ασχοληθεί μωρέ τον τομέα της κατασκευής.g και χ ήταν υπό ανάπτυξη πριν απ την εξαγορά έτσι και αλλιώς

Takis

Η Google έβγαινε συνέχεια για ψώνια ,τώρα τα πουλάει;

johnny1996

@μιχαλης : “σου προτείνω να παρατήσεις να ασχολείσαι με την τεχνολογία καλύτερα “

Τι θέλει να πει ο ποιητής !?!?!?

Και’γω σου προτείνω να ελαττώσεις λίγο την μ*****α!

Τώρα στο θέμα μας. Όντως με πείραξε , γιατί είχα στα χεριά μου το Razr, το Atrix, το Photon 4G και σκέφτομαι να πάρω το Razr HD (αν και υποδεέστερο από άλλα κινητά σήμερα) το οποίο είναι το καλύτερο κινητό με HDMI σήμερα.

Αλλά αν πέσει και άλλο η τιμή του, Γερμανία = 280 ευρώ μάλλον θα το τσιμπήσω, και δυστυχώς θα είναι το τελευταίο μου Motorola.

Όσο για τα κινέζικα σέβομαι απολύτως αυτούς που τα αγοράζουν αλλά για μένα η ποιότητα τους είναι και θα είναι πάντα χαμηλή.
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά αυτή είναι η γνώμη μου!

FaTaL

Μου άρεσε η στρογγυλοποίηση των 90 εκ δολαρίων 😛

Ευάγγελος Παπαχρήστου

Εύχομαι το συντομότερο τα προιόντα Lenovo και Motorola, το συντομότερο στην Ελλάδα!
Αρκετά με το κατεστημένο!

Nero55

Ρε παιδιά για χαζή την είχατε τη google να αγόρασε τη moto 12,5 δις και να την πούλησε 3?Ένα κομμάτι της πούλησε,η google έχει κρατήσει ένα τεράστιο μέρος που αποτελείται από πατέντες κάτι περισσότερο θα ξέρει……

Tasos

ειναι πολλα τα λεφτα

Darth

@ohnny1996 λέγοντας για ποιότητα και κινέζικα…….. έχεις κρατήσει ποτέ στην ζωή σου του oppo find 5? αν όχι κράτα το και μετά συζητάμε για ποιότητα (είναι από τα ποιο ποιοτικά κινητά του 2013)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.