Microsoft: Η τετραήμερη εργασία κάνει του εργαζόμενους πιο παραγωγικούς

Microsoft, Microsoft: Η τετραήμερη εργασία κάνει του εργαζόμενους πιο παραγωγικούς

Σε αρκετές χώρες έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της πενθήμερης εργασίας. – Στην Ελλάδα από την άλλη προσπαθούμε να δουλεύουμε 8 ημέρες την εβδομάδα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. – Ωστόσο, σε αρκετές χώρες, και εταιρείες όπως η Microsoft, εξετάζουν το ενδεχόμενο της τετραήμερης εργασίας, κάτι που φαντάζει αρκετά δελεαστικό ακόμη και για όσους εργάζονται μόνο 5 ημέρες την εβδομάδα.

Ποιοι προσπαθούν για την τετραήμερη εργασία

Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση της αντιπολίτευσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο ως την επίσημη εργασιακή πολιτική. Επιπλέον, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τις ΗΠΑ, Bernie Sanders, έχει “εξετάσει” την ιδέα. Παρ’ όλα αυτά, η τετραήμερη εργασία θεωρείται σαν ένα από αυτά τα όνειρα δεν θα υλοποιηθεί σύντομα ή και ποτέ.

Ποιοι πειραματίζονται με την ιδέα

Μια πρόσφατη δοκιμή από την Microsoft Ιαπωνίας έδειξε ότι η τετραήμερη εργασία δεν κάνει απλά τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους, αλλά αυξάνει επίσης την παραγωγικότητα κατά 40 τοις εκατό.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Microsoft Ιαπωνίας, αυτά τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία είναι μόνο η αρχή. Οι εργαζόμενοι χρειάστηκαν πολύ λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, εκτυπώθηκαν λιγότερες σελίδες, καταναλώθηκε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και εν τέλει το 92% των εργαζομένων ήθελε να υιοθετηθεί η τετραήμερη εβδομάδα ως μόνιμη εργασιακή πολιτική.

Τι λένε στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα

Αρκετές εταιρείες έχουν πειραματιστεί με την προσαρμογή των εργάσιμων ημερών, καθώς και το πλήθος των εβδομάδων εργασίας μέσα στον μήνα ή το έτος. Όλα τα μοντέλα τείνουν να έχουν θετικά αποτελέσματα, τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη.

Αυτό δεν σημαίνει σαφώς ότι ο φόρτος εργασίας του υπαλλήλου έχει μειωθεί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο εργαζόμενος έχει μεγαλύτερα περιθώρια ξεκούρασης του δίνει την αίσθηση ότι δεν είναι εγκλωβισμένος σε ένα γραφείο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας του κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Μάλλον κάτι ξέρει ο CEO της Microsoft Ιαπωνίας, Takuya Hirano, που θέλει οι εργαζόμενοι να νιώθουν ότι μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας. Έτσι, θα μπορέσουν να το καταφέρουν, θα είναι πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.

Software ChatGPT Microsoft

Microsoft Copilot Pro: Φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στo Office με 20 δολ. το μήνα

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσημα ότι φέρνει την «πλήρη δύναμη» του Copilot σε περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις.