Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από CEO της Amazon στη θέση του πάει ο Andy Jassy

Ο CEO της Amazon, Jeff Bezos, μόλις ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του ως διευθύνων σύμβουλος το τρίτο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Bezos θα αντικατασταθεί από τον Andy Jassy, παρόλα αυτά, θα εξακολουθεί να είναι μέλος της εταιρείας και θα μεταβεί σε εκτελεστικός πρόεδρος (Executive Chair) του διοικητικού συμβουλίου της Amazon.

Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι αυτό το τρίτο τρίμηνο θα μεταβώ σε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Amazon Board και ο Andy Jassy θα γίνει διευθύνων σύμβουλος”, δήλωσε ο κ. Bezos σε επιστολή προς τους υπαλλήλους. “(Ο Andy Jassy) Θα είναι εξαιρετικός ηγέτης και έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου.

, Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από CEO της Amazon στη θέση του πάει ο Andy Jassy

O Jassy, 52 ετών, εντάχθηκε στην Amazon το 1997 μετά το Harvard Business School. «Έδωσα την τελευταία μου τελική εξέταση στο HBS, την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου το 1997 και ξεκίνησα την Amazon την επόμενη Δευτέρα», δήλωσε ο Jassy σε ένα podcast του Harvard Business School τον Σεπτέμβριο. «Όχι, δεν ήξερα ποια θα ήταν η δουλειά μου ή ποιος θα ήταν ο τίτλος μου».

O Jassy ίδρυσε το Amazon Web Services, ένα cloud hosting προϊόν που δημιουργεί την υποδομή που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια εταιρείες, σχολεία και κυβερνήσεις για τη διαχείριση ιστότοπων και εφαρμογών.

, Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από CEO της Amazon στη θέση του πάει ο Andy Jassy

Ο Bezos διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon από τότε που ίδρυσε την εταιρεία το 1994 και προέδρευσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς εξελίχθηκε από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο σε μια από τις κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Υπό την επίβλεψη του Bezos, η Amazon έχει κυριαρχήσει στο εμπόριο διαδικτύου, καθιερώθηκε ως ραχοκοκαλιά της υποδομής του σύγχρονου ιστού μέσω των προϊόντων Amazon Web Services, έχτισε μια αυτοκρατορία συνδρομών γύρω από τις υπηρεσίες Amazon Prime, ξεκίνησε δημοφιλή προϊόντα τεχνολογίας όπως το Echo και το Kindle, και μάλιστα άρχισαν να ασχολούνται με το φυσικό λιανικό εμπόριο μέσω της απόκτησης Whole Foods.

Ο γίγαντας της Silicon Valley αξίζει περισσότερα από 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, απασχολεί 1,3 εκατομμύρια άτομα, εξυπηρετεί εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις και “αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο”, συνέχισε ο κ. Bezos στην επιστολή του.

Ο κ. Μπέζος κατέχει μερίδιο 11 τοις εκατό της Amazon, που αποτελεί το 90 τοις εκατό της περιουσίας του. Κατέχει επίσης το The Washington Post, την αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις – αποκαλύπτοντας ότι είναι πρόθυμος να επενδύσει λίγο χρόνο σε αυτές τις εταιρείες και άλλα πάθη. Έχει επίσης ευημερήσει ως επικεφαλής της εταιρείας, με τον πλούτο του που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γη, με καθαρή αξία περίπου 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

, Ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από CEO της Amazon στη θέση του πάει ο Andy Jassy

Η μετάβαση του Bezos στον εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Amazon θα σημαίνει ότι θα απομακρυνθεί ελαφρώς από την καθημερινή επιχείρηση της διοίκησης της εταιρείας, επιτρέποντάς του να επικεντρώσει την προσοχή του σε νέα προϊόντα και πρώτες πρωτοβουλίες. Τα έργα αυτά θα περιλαμβάνουν το Bezos Earth Fund ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ίδρυσε ο Bezos πέρυσι και το Blue Origins, την αεροδιαστημική του εταιρεία, η οποία επανέλαβε πρόσφατα δοκιμαστικές πτήσεις στα τέλη του 2020.

Επίσης, αποκάλυψε δύο κοινωνικά ζητήματα που τον απασχολούν: η απόφαση να αυξηθεί ο ελάχιστος μισθός (minimum wage) στα 15 δολάρια για τους υπαλλήλους των ΗΠΑ και η υπόσχεση για το κλίμα (The Climate Pledge) που έκανε η Amazon.

Έγινε έντονη κριτική απέναντι στην Amazon και τον κ. Bezos πριν από δύο χρόνια σχετικά με την μισθολογική διαφορά μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας. Όταν ανακοίνωσε την αλλαγή μισθού, ο κ. Bezos ενθάρρυνε τους ανταγωνιστές και τους μεγάλους εργοδότες να ενταχθούν στην Amazon για την αύξηση του ελάχιστου μισθού.

Το 2019, η Amazon συνέστησε το The Climate Pledge – μια δέσμευση για μηδενικό άνθρακα σε όλη την επιχείρηση έως το 2040, 10 χρόνια πριν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kosmas

Θρύλος. Η άμαζον έχει πολύ δρόμο ακόμα. Κανείς δεν ήταν άγιος/ eco friendly/ best workplace environment από την αρχή. Κανένας από τους φίλους μου εργαζόμενους σε tech giants δεν είναι χαρούμενος.

Δυστυχώς software engineers από Amazon μου έχουν πει πως υπάρχει μεγάλη ανισότητα, εσωτερικός ανταγωνισμός χωρίς άμιλλα και είναι πολύ πίσω στα περιβαλλοντικά. Ενώ μπορούν να κάνουν περισσότερα, δεν τα κάνουν γιατί αυτά απλά κοστίζουν και δεν είναι υποχρεωμένοι. Μακάρι να αλλάξουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.