Business

Vertu: Η χρεοκοπία του luxury brand

Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ποτέ στην κατοχή μας κάποιο από τα μοντέλα της Vertu, όμως η εταιρεία είναι αρκετά γνωστή στον τεχνολογικό κόσμο για τα εξαιρετικά ακριβά smartphones της, που λάνσαρε για λίγους.

Η Vertu είναι ένα luxury brand με smartphones φτιαγμένα από ιδιαίτερα υλικά αλλά και τρελές τιμές. Το τελευταίο που είδαμε ήταν το Vertu SIGNATURE Cobra Limited Edition με τιμή 360.000 δολάρια. Χρησιμοποιεί υλικά όπως δέρμα στρουθοκαμήλου, πολύτιμα μέταλλα και πέτρες.

Τον Μάρτιο του 2017 η εταιρεία με έδρα τη Μ. Βρετανία πέρασε στα χέρια του Τούρκου εκατομμυριούχου Hakan Uzan, ο οποίος τελικά απέτυχε να την σώσει από την χρεοκοπία. Ο Uzan είχε προσφερθεί να πληρώσει στους πιστωτές μόλις 1.9 εκατ. λίρες Αγγλίας (2.4 εκατ. δολάρια) από τα συνολικά χρέη 128 εκατ. λιρών. Το αποτέλεσμα είναι να διακοπεί η κατασκευαστική λειτουργία της Vertu στη Μ. Βρετανία και να χαθούν 200 θέσεις εργασίας.

Πρόσωπα κοντά στον Uzan αναφέρουν ότι ο ίδιος σκοπεύει να “αναστήσει” την εταιρεία στο μέλλον. Ο Τούρκος επιχειρηματίας θα κρατήσει στην κατοχή του το brand και τις πατέντες της εταιρείας.

Ιστορία

Η Vertu δημιουργήθηκε το 1998 και ήταν κομμάτι της Nokia. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που άλλαξε χέρια και πέρασε στον εξόριστο Τούρκο Hakan Uzan, ο οποίος ζητά άσυλο από τη Γαλλία.

Ο Uzan, είχε πληρώσει περίπου 61 εκατομμύρια στην Godin Holdings, τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας. Ο Τούρκος εκατομμυριούχους είναι εμπλεκόμενος σε αμφιλεγόμενες δικαστικές υποθέσεις κατά των Nokia και Motorola. O αδερφός του είναι επίσης εξόριστος, ως πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν. Τα δυο αδέρφια έχουν δικαστική διαμάχη και με τον Trump, αφού υποστήριξαν μια συμφωνία ιδιοκτησίας στο Trump Tower.

Η Godin Holdings πούλησε τη Vertu μόλις 18 μήνες μετά την ξαγορά της από την EQT, έχοντας δώσει 200 εκατ. ευρώ. Η Vertu κατέγραψε ζημία ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ για πωλήσεις 126 εκατ. ευρώ το 2014. Μέχρι το 2015, φέρεται να είχε πουλήσει περίπου 450.000 συσκευές, με μέση τιμή γύρω στα 6.000 δολάρια.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 14 Ιουλίου 2017 13:14

Σχόλια

  • Ελα γαιτανακια ηταν τουτα για νεοπλουτους βλαχους ρωσους και βουλγαρορουμανους μαφιοζους που θελαν να παρουν δωρακι στη γκομενα τους. Η ελιτ παιρνει καθε χρονο το νεο αιφον και εννοειται δε μενει πανω απο ενα δυο χρονια με αυτο.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.