Business

Virgin Media και O2 δημιουργούν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό στην Μ. Βρετανία

Η Virgin Media και O2 πρόκειται να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν έναν γίγαντα μέσων και τηλεπικοινωνιών ύψους 31 δισεκατομμυρίων λιρών, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Αναλυτικότερα η Virgin Media και η O2, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας της Telefonica στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής εταιρείας με συμμετοχή 50-50, όπως μετέδωσε το CNBC. Η συμφωνία αποτιμάται στα 31,4 δισεκατομμύρια £ (38,9 δισεκατομμύρια δολάρια), με την O2 αξίας 12,7 δισεκατομμυρίων λιρών και το Virgin Media αξίας 18,7 δισεκατομμυρίων λιρών. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει στα μέσα του 2021.

Η Liberty Global, η αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης που διαθέτει υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης και πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών της Virgin Media, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ξεκλειδώσει μια επένδυση 10 δισ. Λιρών στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου στα επόμενα πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο Mike Fries, Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Global, δήλωσε: “Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι για αυτή τη συμφωνία. Η Virgin Media έχει επαναπροσδιορίσει την ευρυζωνική σύνδεση και την ψυχαγωγία στο Ηνωμένο Βασίλειο με αστραπιαίες ταχύτητες και την πιο καινοτόμο πλατφόρμα βίντεο. Και η O2 αναγνωρίζεται ευρέως ως ο πιο αξιόπιστος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάζοντας πάντα τον πελάτη πρώτο.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telefonica, Jose Maria Alvarez-Pallete, δήλωσε ότι η συμφωνία αλλάξει ριζικά τους όρους του τηλεπικοινωνιακού πεδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια εποχή που η ζήτηση για συνδεσιμότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη», καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διασύνδεσης εν μέσω lockdown.

Η νέα εταιρεία Virgin Media-O2 θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην BT καθώς και την αντίπαλη εταιρεία Vodafone και την Comcast . Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BT, Philip Jansen χαρακτήρισε τη συγχώνευση μια «λογική κίνηση» που «ακολουθεί τη στρατηγική μας» της σύγκλισης σταθερών και ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων. Να υπενθυμήσουμε ότι η BT είχε αγοράσει την EE, την μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας το 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι O2 θα μεταφερθεί στην κοινοπραξία χωρίς χρέη, ενώ η Virgin Media διαθέτει 11,3 δισεκατομμύρια λίρες καθαρού χρέους και χρεόγραφα.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 7 Μαΐου 2020 20:54

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Νικολακόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.