Καλώς ήρθες νέα μπλε εποχή!

Η μπλε εποχή της υψηλής ευκρίνειας είναι εδώ. Τα DVD player θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας γιατί το μέλλον ανήκει στο High Defintion και τα player επόμενης γενιάς Blu-ray και HD DVD. Εν αντιθέσει με τα DVD player που χρησιμοποιούν κόκκινη ακτίνα λέιζερ για να «διαβάσουν» τους δίσκους, τα νέα player χρησιμοποιούν μπλε ακτίνα λέιζερ.

Τι έρχεται
Η μπλε ακτίνα είναι σημαντικά πιο μικρή από την κόκκινη με αποτέλεσμα να μπορεί να «διαβάζει» λεπτομερέστερα τους νέους δίσκους Blu-ray και HD DVD. Οι νέοι αυτοί δίσκοι έχουν μέχρι στιγμής χωρητικότητας έως 50GB για το Blu-ray και 30GB για το HD DVD. Συγκρίνετέ τους με του δίσκους DVD που δεν ξεπερνούν τα 9,4GB! Η απόσταση που τους χωρίζει είναι τεράστια!

Movies
Οι κινηματογραφικοί τίτλοι που έχουν ξεκινήσει να κυκλοφορούν στους νέους δίσκους Blu-ray και HD DVD θα σας συναρπάσουν. Η ποιότητα της εικόνας είναι επιπέδου 1080 γραμμών σε σύγκριση με τα DVD και τις 576 γραμμές. Περισσότερες γραμμές καλύτερη εικόνα. Τα μενού των νέων αυτών δίσκων αλλάζουν εντελώς το σκηνικό. Τώρα μπορούμε να πλοηγούμαστε στο κεντρικό μενού χωρίς να σταματάει η αναπαραγωγή της ταινίας και συνδεόμαστε στο ίντερνετ για να βλέπουμε «κομμένες» σκηνές ή έξτρα υλικό.

Καλώς ήρθες νέα μπλε εποχή!

Επεξεργάστηκε την 6 Οκτωβρίου 2007 18:19

Σχόλια

  • Ωραίες οι καινούριες τεχνολογίες ρε παιδιά, αλλά δεν ξέρω τι να διαλέξω!?! HD-DVD ή Blu-Ray? Ποιο πιστεύετε είναι καλύτερο και γιατί? Ευχαριστώ.

  • Από ότι έχω διαβάσει από άρθρα στο internet ο ζυγός γέρνει προς bluray μεριά αν και μπορεί να είναι νωρίς ακόμη...

    Πάντως δε ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και κατα πόσο είναι "λογικό" να υπάρχουν δυο "είδη"!!!

    Κατά την άποψη μου το HDDVD σύντομα θα παραγκωνιστεί απο τις εταιρείες καθώς δεν προτιμείται κ πολύ απο τον κόσμο που σημαίνει μειωμένα κέρδη...

    Επίσης είναι γεγονός ότι το bluray έχει καλύτερες χρωματικές αποχρώσεις. Αυτό μαζί με την σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα του το κάνει πιστεύω ασυναγώνιστο!

  • Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του dexter.

    Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο υβριδικά player που παίζουν και τα δύο High-Def φορμά. Το ένα είναι το LG BH100 και το άλλο το Samsung BD-UP5000, οπότε ξενοιάζεις.

    Επίσης ταινίες Blu-ray μπορείς να δεις στο PlayStation 3 ενώ στο Xbox 360 μπορείς να δεις ταινίες HD DVD αν αγοράσεις το εξωτερικό drive.

    Τα δύο High-Def φορμά έχουν ανάλυση 1920x1080 pixels (1920 οριζόντιες γραμμές και 1080 κάθετες). Για να απολαύσεις αυτή την εικόνα θα πρέπει να έχεις και τηλεόραση με την ίδια ανάλυση, αυτές τις τηλεοράσεις θα τις συναντήσεις με το λογότυπο Full HD. Περισσότερα για τηλεοράσεις διάβασε εδώ.

    Θα ήθελα ακόμα να προσθέσω ότι όταν επιλέγεις ανάμεσα σε Blu-ray και HD DVD, ακούσια επιλέγεις και ποιες ταινίες θα μπορείς να δεις.
    Τα κινηματογραφικά στούντιο έχουν χωριστεί και δίνουν τις ταινίες τους στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο. Υπάρχουν όμως εταιρείες που κυκλοφορούν τις ταινίες και στα δύο φορμά. Για παράδειγμα αν σου αρέσει ο πράκτορας 007, τις περιπέτειές του θα τις δεις μόνο σε Blu-ray, αν προτιμάς των Spiderman κυκλοφορεί μόνο σε HD DVD... μπέρδεμα.

    Τέλος να πω ότι οι περισσότεροι τίτλοι High-Def δεν έχουν ακόμα ελληνικούς υπότιτλους και οι τιμές τους ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν τα 45-50 ευρώ για νέες κυκλοφορίες.

    Είμαι από τους τυχερούς που είδαν πρώτοι στην Ελλάδα Blu-ray και HD DVD και έχω να πω τα καλύτερα. Είναι σαν το γρήγορο ίντερνετ, αν πας ADSL δεν μπορείς να επιστρέψεις dial-up. Αν δεις high definition με καλό player, καλή τηλεόραση και φυσικά καλή ταινία, δεν θα μπορείς να ξανά-αντικρίσεις την παλιά σου TV και το μίζερο DVD player.

    (προσοχή μόνο οι νέες παραγωγές ίσως να γραφτούν και σε high-def native, διαφορετικά τις κάνουν upscaling και η ποιότητα δεν είναι εντυπωσιακή).

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.