Cars

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το 2019 θεωρείται ότι ήταν η χρονιά της ανάπτυξης των ηλεκτροκίνητων, το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά τους, ενώ το πλάνο σχεδόν όλων των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων είναι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους έως το 2025 ή το 2030, δηλαδή στα μισά ή στο τέλος της δεκαετίας, που μπήκε πριν από λίγους μήνες.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί, τη στιγμή που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σάρωσαν στα βραβεία Car Of The Year 2020, δείχνοντας πως αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης.

Ωστόσο, όσο υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές ενός ηλεκτροκίνητου, υπάρχουν και αυτοί που είναι διστακτικοί στο να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, που κινείται με τη χρήση μπαταρίας και όχι με κάποιο καύσιμο, όπως βενζίνη και πετρέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτόν τον διχασμό ανάμεσα στο κοινό.

Για την ακρίβεια, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει, πέρα από τους μηδενικούς ρύπους, που σημαίνει ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πιο αθόρυβο, στιγμιαία ροπή όποτε το απαιτήσει ο οδηγός, γι’ αυτό και βλέπουμε τα ηλεκτρικά να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Για παράδειγμα, ένα Tesla Model 3 Performance μπορεί να επιταχύνει από στάση σε περίπου 60 μίλια/ώρα, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από 100 χλμ./ώρα, σε 3,2 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ένα τυπικό σεντάν το πράττει αυτό σε λιγότερο από 6 δεύτερα, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται τον διπλάσιο χρόνο.

Επίσης, με αυτοκίνητο, το οποίο έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οδηγός πρέπει να περιμένει ο κινητήρας να φτάσει στην κατάλληλη κατάσταση, καθώς και να υπάρχει η κατάλληλη ταχύτητα στο κιβώτιο, για να σου δώσει τη μέγιστη ταχύτητα, ενώ στο ηλεκτρικό απλά πατάς το γκάζι και φεύγεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Autonomous.gr

Επεξεργάστηκε την 16 Μαρτίου 2020 11:15

Σχόλια

  • Δωσατε ενα παράδειγμα με αυτοκινητο που κοστιζει 80.000 ευρώ,σε αυτα τα λεφτα και βενζίνη να παρεις ιδια αποδοση θα εχεις.καλα τα πλεονεκτήματα που λετε αλλα δυστυχώς τα μειονεκτήματα ειναι περισσότερα.σε καμια 10ρια χρονια το ξανασηζηταμε

  • Αφήσατε στην άκρη το πιο σημαντικό μειονέκτημα...... Μετά από 7-8 χρόνια πόσο θα κοστίζει η αντικατάσταση των μπαταριών του αυτοκινήτου?? Μήπως πρέπει να δώσεις μαζεμένα όλα αυτά τα χρήματα που θα έχεις γλιτώσει από τα καύσιμα??

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.