Το γραφένιο καταπολεμά τα ραδιενεργά απόβλητα

Έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Rice University του Χιούστον και στο Lomonosov Moscow State University δείχνει ότι οι νιφάδες του οξειδίου του γραφενίου έχουν μεγάλη ικανότητα να απορροφούν τα ραδιενεργά κατάλοιπα από το νερό. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό ακόμα και μετά από καταστροφές όπως της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα ανακαλύφθηκε επίσης ότι έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη ημιαγωγών, βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.

Τα θαύματα του γραφενίου όμως δεν φαίνεται να σταματούν. Αφαλάτωση, εύκαμπτοι ημιαγωγοί, και τώρα, καθαρισμός των πυρηνικών αποβλήτων. Κυρίως χάρη στην μεγάλη επιφάνεια των νιφάδων του και σε σχέση με τον άργυλο του μπεντονίτη και του ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιούνται τώρα, το γραφένιο λειτουργεί καλά ακόμα και με την παρουσία ασβεστίου και νατρίου, υλικά που περιπλέκουν την διαδικασία γενικότερα.

Το μείγμα που συλλέγεται εξακολουθεί να είναι ραδιενεργό, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε πολύ πιο εύκολα και να το καταστρέψουμε.

Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004 και ήταν το 2010 που οι Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ στην Φυσική, για τις εργασίες τους στο γραφένιο, ένα υλικό που πολλοί πιστεύουν ότι θα φέρει επανάσταση στα ηλεκτρονικά.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 13 Ιανουαρίου 2013 22:51

Σχόλια

  • Ενδιαφέρον άρθρο!
    Τώρα σχετικά με τους ημιαγωγούς πως περιμένουμε να εξελιχθούν;Θα περάσουμε το νανόμετρο;
    Όποιος μπορεί ας μας διαφωτίσει με περισσότερες πληροφορίες.

  • Ο Άνθρακας θα είναι χρυσός στις επόμενες δεκαετίες. Πάντα είχε ζωτικό ρόλο στην βιολογία μας αλλα πλέον και στα ηλεκτρονικά.

    Ο άνθρακας σε μοριακό επίπεδο είναι αρκετά μικρότερος απο το πυρίτιο αλλα το γραφένιο είναι διάταξη με μόρια άνθρακα. Οπότε δεν μπορώ να φανταστώ άμεσα την νανο κλίμακα. Σίγουρα όμως θα έχει καλύτερη ηλεκτρική αλλα και θερμική συμπεριφορά και ας παραμείνουμε στην ΄΄ιδια κλίμακα.

    Πραγματικά είναι το μέλλον.

  • @Giannis Charp Το πυρίτιο απ'ότι ξέρω έχει φτάσει στα όριά του γι'αυτό έχουμε πλέον πολυπύρηνους επεξαργαστές...Τώρα για το γραφένιο λένε κάτι για 1 νανόμετρο και συχνότητες 100GHz ψάξε να διαβάσεις κανένα άρθρο με τη χρησιμότητα του γραφένιου γιατί εδώ δε νομίζω να κάτσει κανείς να γράψει 3 σελίδες+...Υπάρχουν πολλά άρθρα για διαφορετικές χρήσεις,όπως λέει και αυτό,για επεξαργαστές ,για τα καλώδια κ.α.

  • @Gvirginia οπότε η πρώτη χρησιμότητα του γραφενίου στις cpu θα είναι να αυξήσει τα GHz κατά πολύ μάλιστα.Καλό ακούγεται :)
    Εντάξει δεν θέλω να μας γράψει κάποιος 3+ σελίδες,μια περίληψη θα ήταν αρκετή η μερικά link.Δεν πειράζει όμως θα κάνω μόνος μου μια αναζήτηση.

  • Έυχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Μια ένσταση για τις οπτικές ίνες που τρέχουν μέσα φωτόνια και όχι ηλεκτρόνια, πως θα φτάσεις τις ταχύτητες τους; Μιλάμε για κοντα στις ταχύτητες του φωτός.

    Βέβαια μια ίνα απο άνθρακα δεν θα τσάκιζε οπως ο οπτικός σωλήνας των ινων. Σίγουρα θα εξαλείψη τα αρνητικά των οπτικών και θα διατηρήσει παρόμοια ταχύτητα.

    Για όλα τα υπόλοιπα δηλώνω ενθουσιασμένος αν και γνώριζα κάποιες πιθανές εφαρμογές.

  • @Νιο ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες.Νασαι καλά!
    Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα λοιπόν και από ότι φαίνεται η τεχνολογία θα αλλάξει ριζικά,ειδικά στο θέμα των μπαταριών και μεταφοράς ενέργειας.

  • Αν έχετε πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω, όπου περιγράφει διάφορα applications στο μέλλον του γραφενίου καθώς και περιληπτικά τις ιδιότητες του:
    https://www.nature.com/nature/journal/v490/n7419/full/nature11458.html

    Επίσης μια ματιά στο wiki βοηθάει αρκετά
    https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene.

    Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω ότι το πάχος του γραφενίου είναι ~0.3nm καθώς είναι μόνο έχει πάχος ενός ατόμου άνθρακα. Δυστυχώς το γραφένιο δεν έχει band gap πράγμα που το καθιστά ακατάλληλο για ψηφιακά τρανζιστορς. Γι' αυτό το λόγο η έρευνα αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται και σε άλλα 2D υλικά όπως το MoS2, WS2 etc όπως και στον συνδυασμό αυτών.

    Ρίξτε μια ματιά και εδώ
    https://www.youtube.com/watch?v=dTSnnlITsVg
    https://www.youtube.com/watch?v=3CoPVmWKraI

  • Το γραφένιο δεν θα αντικαταστήσει τις οπτικές ίνες...Σε τηλεπικοινωνίες με χρήση οπτικών ινών, ένα απο τα μέρη του όλου συστήματος είναι ο οπτικός receiver όπου μέσω του φωτοηλεκτρικού φαινομένου μετατρέπει το σήμα φωτός σε ηλεκτρικό. Αυτό που έδειξε η παρακάτω μελέτη https://arxiv.org/abs/1107.4176 είναι πως συνδυάζοντας το γραφένιο με πλασμονικές δομές μπορούμε να έχουμε μέχρι και 20 φορές αύξηση της απόδοσης ενός ανιχνευτή φωτός βασισμένου στο γραφένιο και επομένως αύξηση της ταχύτητας της επικοινωνίας στο συνολό της.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.