Qubits σε ημιαγωγούς, Μία επανάσταση της κβαντικής μηχανικής

Ως ιδέα υπάρχει εδώ και 22 χρόνια, αλλά μόλις τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να την κάνουν πράξη, φέρνοντάς μας μπροστά σε μία αναπάντεχη εξέλιξη της κβαντικής μηχανικής, η οποία και εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα σωρό από νέες προοπτικές για το μέλλον της Πληροφορικής. Τι κατάφεραν; Να βάλουν κβαντικά bits (ή qubits) μέσα σε ημιαγωγούς.

Τα κλασικά bits παίρνουν μία από δύο τιμές του δυαδικού κώδικα, σαν να απαντά κανείς σε ερώτηση τύπου “Ναι” ή “Όχι”, On ή Off και ούτω καθεξής. Η θετική απάντηση είναι το 1 και η αρνητική είναι το 0. Αυτή η μεταβολή στον ηλεκτρισμό που πρεσβεύει το 0 και το 1 κάνει την καρδιά του ψηφιακού μας κόσμου και των gadgets μας να χτυπά.

Τα κβαντικά bits (qubits) με τη σειρά τους δέχονται τις τιμές 0 ή 1, αλλά η διαφορά είναι ότι το qubit μπορεί να παίρνει ταυτόχρονα τις δύο τιμές και σε διαφορετικό ποσοστό, επομένως μπορούν να ανταποκριθούν σε πιο ευέλικτες καταστάσεις, περισσότερο αφηρημένες ερωτήσεις, για να γίνουμε πιο απλοί και να κάνουν έτσι τους υπολογιστές μας πιο έξυπνους και τις μηχανές μας πολύ πιο ισχυρές.

Το κακό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολο να γίνει ελεγχόμενη λειτουργία των qubits, αλλά η διάταξη των ερευνητών δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν και τα κβαντικά bits μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ημιαγωγούς, άρα να γίνει ο κβαντικός υπολογιστής πιο εφικτός…

Πηγή

Σχόλια

  • Πρακτικα αυτο τι μπορει να σημανει απο αποψης εξελιξης?

    Για να κατανοησουμε καλυτερα και μεις οι πιο ασχετοι το μεγεθος αυτου του επιτευγματος..

  • Πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιο κοντά η εποχή που οι υπολογιστές και οι συσκευές μας (Tablets, smartphones κλπ.) θα γίνουν πιο έξυπνα, θα μπορούν να αναλαμβάνουν αρκετά πιο πολύπλοκες διαδικασίες από ότι σήμερα και όλα αυτά θα τα κάνουν πολύ πιο γρήγορα. Μιλάμε για εντελώς νέο τρόπο κατασκευής των υπολογιστών και της φιλοσοφίας λειτουργίας τους.

  • αναρωτιεμαι για τους αλγοριθμους που θα πρεπει να αναπτυχθουν για να υπαρχει μια στοιχειωδης ασφαλεια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.