Raspberry Pi, To project που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των υπολογιστών

To project “Raspberry Pi” είναι οι προσπάθειες του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος να κατασκευάσει ιδιαίτερα μικρούς σε μέγεθος υπολογιστές που τρέχουν open source λειτουργικό σύστημα όπως Debian, Fedora και άλλες πλατφόρμες. H πλακέτα του βασικού μοντέλου θα κοστίζει 25 δολάρια Αμερικής και θα έχει USB, HDMI, RCA video και SD card slot, το “ακριβό” μοντέλο με έξτρα την υποδοχή LAN αναμένεται να κοστίζει 35 δολάρια.

Πίσω από το project βρίσκεται ο Βρετανός μηχανικός Eben Upton ο οποίος έχει σαν όραμα την είσοδο του Raspberry Pi στα σχολεία του κόσμου ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν να προγραμματίζουν σε Python, C και C++ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά να μην βρίσκονται στο έλεος των πιστοποιητικών μάθησης όπως το ECDL που κρατάνε μακριά τα παιδιά από τη δημιουργική σκέψη και τα κάνουν παθητικούς καταναλωτές προϊόντων μεγάλων εταιρειών.

Η πλακέτα του project Raspberry Pi βασίζεται σε ένα Broadcom BCM2835 SoC με επεξεργαστή ARM1176JZF-S 700 MHz και VideoCore IV GPU, 128ΜΒ ή 256ΜΒ. Η κυκλοφορία τους αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2012 μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ.

Επεξεργάστηκε την 2 Ιανουαρίου 2012 16:50

Σχόλια

  • Θα τα πάει πάρα πολύ καλά είμια σίγουρος.
    Όπως είμαι σίγουρος για το ότι θα πάρω σίγουρα ένα.
    Θα ήταν καλά αν ερχόταν με Arch arm :D

  • Περιμένω πως και πως να έρθει. Λογικα τέλος του Γενάρη θα είναι έτοιμα τα πρώτα κομμάτια της μαζικής παραγωγής. Είδη τα 10 πρωτα κομματια που κατασκευαστηκαν πωλουνται σε δημοπρασία στο ebay.

  • Εχοντας ζησει τυπου Debian λογισμικο (maemo)
    σε συσκευή που έχει απ'όλα τα καλα, το Ν900 (ARM επεξεργαστή @600-1150Mhz, usb-on-the-go, tv out), πιστευω οτι το συστηματακι ΘΑ ΠΑΤΩΣΕΙ.
    Απλα γιατι τα παιδακια θελουν να παιξουν, οχι να δουλεψουν!
    Και ο προγραμματισμος δεν ειναι παιχνιδι.
    Εδω για να φτασεις να χειριστεις την command line των open source συστηματων ΙΔΡΩΝΕΙΣ!

  • εγω δεν μπορω να καταλαβω πως συμβαινει μια τοση λιγη επεξεργασιτηκη ισχη να παιζει ολα αυτα τα πραγματα . τέλος, ποση ραμ εχει?

  • Δεν είναι λιγη η ισχύς του.
    Καποτε πληρώναμε 1.000.000 δρχ για ένα συστημα πιο αδύναμο απο αυτό...

    Φιλόδοξο project, μακαρι να το δούμε και σε ελληνικά σχολεία...

  • δεν ξέρω αν θα πουλήσει σαν τρελό το μηχάνημα αλλά εγώ σίγουρα θα αγοράσω ένα τέτοιο!!!!

  • @αστερης
    το θεμα ειναι η τιμη του. το Ν900 κανει 500+

    το R-pi κανει 20 χωρις εθερνετ και 128ΜΒ ραμ και 30 ευρω με εθερνετ και 256. Ολο το προτζεκτ ειναι για εκπαιδευτικους σκοπους και μπορει να ωθησει τα παιδια μεσω του να φτιαξουν προγραμματα και στην συνεχεια να φτιαξουν δικα τους παιχνιδια και λογικα θα παει σε μαθητες λυκειου και οχι δημοτικου. Απλως θα ηθελα να πραγματοποιηθει! οχι οπως το olpc

  • Οι εφαρμογές ενός τέτοιου μηχανήματος είναι πραγματικά απεριόριστες.
    Φανταστείτε πίσω από κάθε τηλεόραση ένα τέτοιο, με χρήσεις όπως media player, YouTube player, να τσεκάρεις τα e-mails σου, να παίζεις μέχρι και παιχνίδια στο Facebook, και μάλιστα χωρίς του περιορισμούς που βάζουν οι κατασκευαστές σε ανάλογες προσπάθειες ενσωμάτωσης player και εφαρμογών σε τηλεοράσεις.

    Αναβαθμίσιμο λογισμικό και codecs. καθώς και εγκατάσταση όποιου browser επιθυμείς, μαζί με την ευκολία να κατεβάζεις live περιεχόμενο από το net.

    Ουσιαστικά με μόλις 30 ευρώ, μετατρέπεις κάθε τηλεόραση στο σπίτι σου, σε κέντρο διασκέδασης και διαμοιρασμού περιεχομένου.

    Ανυπομονώ να αποκτήσω ένα τέτοιο μηχανάκι....

  • ας μου απαντησει καποιος τελως παντων δεν μπορω να καταλαβω στο video πως παιζει αυτο το παιχνιδι με τοση λιγη επεξεργαστικη ισχυ τι καρτα γραφικων έχει ; ειναι δυσκολα τα linoux ; το λογισμικο θα ειναι περασμενο ή θα πρεπε να το περάσουμε εμείς;

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.