ΕΕΤΤ | 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διοργανώνει τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα με θέμα αυτή τη φορά : «Η καινοτομία σε Ευρυζωνικά Δίκτυα και Υπηρεσίες- Innovation in Broadband Networks and Services». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Ιουνίου 2008 στο Ξενοδοχείο Lagonissi Grand Resort. Στόχος του Συνεδρίου είναι να προβάλει και να προσεγγίσει σε βάθος θέματα όπως οι στρατηγικές προώθησης της καινοτομίας στα Ευρυζωνικά Δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τη στήριξή της καθώς και η επίδραση του ανταγωνισμού στην ανάπτυξή της.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου (Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008) θα επικεντρωθεί θεματικά στις στρατηγικές ανάπτυξης της καινοτομίας και στις ρυθμιστικές προκλήσεις για την ευρυζωνική καινοτομία. Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008) η καινοτομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων δίνοντας έμφαση στις ρυθμίσεις για τον ανταγωνισμό στην ευρυζωνική αγορά, στα δίκτυα επόμενης γενιάς και στις υπηρεσίες. Την ίδια ημέρα και παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί σε κλειστή συνεδρίαση η 6η Διάσκεψη Προέδρων των Ρυθμιστικών Αρχών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου (Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008) θα εστιάσουν ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «Η Ελληνική Καινοτομία στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο: Μύθος ή Πραγματικότητα;». Στο πλαίσιο αυτό, θα αναλυθεί ο ρόλος των οργανισμών με δεσπόζουσα θέση στην Αγορά, των εναλλακτικών παρόχων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Tην έναρξη των εργασιών έχει προσκληθεί να κηρύξει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης και της Ασίας, διεθνείς φορείς με αρμοδιότητες στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, στελέχη της ευρωπαϊκής και εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς, δημόσιοι οργανισμοί και εκπρόσωποι καταναλωτών καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, το Πρόγραμμα και τους ομιλητές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://www.eett.gr/conference2008/index-gr.htm

Επεξεργάστηκε την 25 Μαΐου 2008 17:13

Σχόλια

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα «Η Καινοτομία σε Ευρυζωνικά Δίκτυα και Υπηρεσίες-Ιnnovation in Broadband Networks and Services».

    Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου (Σάββατο 7 Ιουνίου) ήταν αφιερωμένη στις καινοτόμες εφαρμογές του Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η καινοτομία στην ευρυζωνική αγορά, στα δίκτυα επόμενης γενιάς και στις υπηρεσίες. Ο Υπουργός Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μανώλης Δρακάκης, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Κωνσταντίνος Δούκας και ο Γενικός Διευθυντής της Ρυθμιστικής Αρχής της Ιταλίας κ. Roberto Viola. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην είσοδο της Δημόσιας Διοίκησης & της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή, με μια σειρά δράσεων που αναπτύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.( που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών) που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι υπηρεσίες δομές εξοπλισμένες με τα κατάλληλα εργαλεία προς όφελος του πολίτη. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε υπαλλήλους της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθούν στο νέο ψηφιακό τους ρόλο.

    Στο περιθώριο της 2ης ημέρας διεξήχθη η 6η Διάσκεψη των Προέδρων των Ρυθμιστικών Αρχών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των φορέων ρυθμιστικής εφαρμογής στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης επάνω σε ρυθμιστικά θέματα και σε θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των αγορών Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής στην περιοχή.

    Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (8 Ιουνίου) επικεντρώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα επιδιώκοντας να απαντήσει το ερώτημα αν η καινοτομία στο ευρυζωνικό διαδίκτυο στην Ελλάδα αποτελεί μύθο ή πραγματικότητα. Χαιρετισμό στο ακροατήριο απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Γιώργος Αναστασόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού καθηγητής κ. Ασημακόπουλος.

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του πως η πραγματική πρόκληση για την καινοτομία είναι να γίνει εφαρμόσιμη και αξιοποιήσιμη εμπορικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι όταν η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας γίνεται με συστηματικές και συντονισμένες διαδικασίες, αποτελεί και διοικητική καινοτομία. Αναφερόμενος στο Νόμο 3431/2006 περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο κ. Νεράντζης τόνισε: «Η ΕΕΤΤ πέτυχε, με βάση το νόμο αυτόν, την απελευθέρωση του Τοπικού Βρόχου, που επέφερε την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες και επέτρεψε στους εναλλακτικούς παρόχους να επενδύσουν σε υποδομές. Αναγνωρίζεται, ότι αυτός ο νόμος, σε συνδυασμό με τον νέο αναπτυξιακό, εκείνον περί ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), καθώς και τον περί ανωνύμων εταιρειών αποτέλεσαν το υπόστρωμα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η πρόσφατη ανάκαμψη του εκσυγχρονισμού της χώρας». Επεσήμανε, ωστόσο: «παρά τη μείωση της απόστασης, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Απομένουν πολλά: Να υπαχθεί η Ευρυζωνικότητα στην καθολική υπηρεσία – να καταλήξουμε σε εφαρμογές που θα δώσουν χρήσιμο και ελκυστικό περιεχόμενο στην Ευρυζωνικότητα. Έχουμε πραγματοποιήσει τα πρώτα, ουσιαστικά βήματα, για την υλοποίηση του ψηφιακού άλματος. Άλματος στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα ζωής. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο περιβάλλον ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών, με εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Νεράντζης υπογράμμισε «Η ΕΕΤΤ χρειάζεται τη στήριξη και την εμπιστοσύνη όλων μας ενώ και εκείνη δεν πρέπει να αφίσταται από τις αρχές της επιείκειας, όχι ως μορφής ήπιας μεταχείρισης, αλλά, κατά την αριστοτελική ρήση ως απονομής εκάστω του προσήκοντος».

    Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, κ. Γιώργος Αναστασόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι ο συγχρονισμός της ψηφιακής έκρηξης με την κατάρρευση των μονοπωλιακών τηλεπικοινωνιακών δομών, σε συνδυασμό με την “παγκοσμιοποίηση” του διαδικτύου και την μείωση του ψηφιακού “αναλφαβητισμού” εκτινάσσουν την ζήτηση για συνεχώς πιο υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ότι το internet εξελίσσεται σε κεντρική πλατεία του παγκόσμιου χωριού του αύριο όπου η ανάπτυξη, η καινοτομία και η πρόοδος θα στήσουν πανηγύρι. Και πρόσθεσε «Όνειρο όλων θα είναι να συμμετέχουν στο πανηγύρι, άλλοτε για δουλειά, άλλοτε για ψυχαγωγία, άλλοτε για επικοινωνία, άλλοτε για πληροφόρηση και άλλοτε για να χαζέψουν. Οι πολίτες θα αναζητούν, επίμονα, τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία του χωριού. Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι πολίτες στους οποίους αναφερόμαστε δεν είναι ήρωες ενός παραμυθιού και ότι η πλατεία του παγκόσμιου χωριού δεν είναι ούτε φανταστική, ούτε μελλοντική. Υπάρχει σήμερα, δίπλα μας. Και το πανηγύρι έχει ήδη αρχίσει και η πλατεία συνωστίζεται από τους πολίτες του κόσμου». Επεσήμανε ωστόσο ότι πολλοί από μας αδυνατούμε να δούμε αυτό τον “εικονικό” μα συνάμα τόσο πραγματικό κόσμο και αδυνατούμε να συλλάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα που εκπέμπονται. Επίσης, προέτρεψε: «όπως δημιουργούμε μεγάλες λεωφόρους αγωγών μεταφοράς ενέργειας καθιστώντας την χώρα ενεργειακό κόμβο, με την ίδια λογική και στρατηγική πρέπει να σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε σε λεωφόρους από οπτικές ίνες». Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως οι χώρες που θα στερήσουν από τους πολίτες τους την πρόσβαση στην πλατεία του παγκόσμιου χωριού θα καταδικασθούν σε μαρασμό και έκλεισε λέγοντας «αν η προοπτική της δικής μας, προσωπικής, συμμετοχής στα δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία του χωριού, μας αφήνει παγερά αδιάφορους αποτελεί χρέος προς τα παιδιά μας, την επόμενη γενιά των Ελλήνων, να τους δώσουμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούν “επί ίσοις όροις” στην παγκόσμια αρένα».

    Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, καθηγητής κ. Ασημακόπουλος, επεσήμανε ότι η ευρυζωνικότητα, η καινοτομία και η Ελλάδα είναι τρεις όροι που μπορούν να παντρευτούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές πρωταγωνιστές της καινοτομίας στο Διαδίκτυο είναι «οι καινοτομικές ελληνικές επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και πατώντας πάνω στο ευρυζωνικό δίκτυο θα την προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες». Ο κ. Ασημακόπουλος έκανε μνεία στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, τη Ρυθμιστική Αρχή και την ΚΤΠ ΑΕ και η οποία έχει φέρει την Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά στην ευρυζωνικότητα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας αποσκοπεί στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις καινοτόμες επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «η Πολιτεία θα συνεχίσει μέσω της Ψηφιακής Στρατηγικής να προάγει και να προωθεί την ευρυζωνικότητα» ενώ επεσήμανε «η καινοτομία στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, θα προέλθει από αυτούς που μπορούν και σκέφτονται για τους καταναλωτές, που πιστεύουν στις δυνάμεις τους και που αναζητούν στο κάθε τους βήμα ως απαραίτητη προϋπόθεση την προστασία του Κράτους».

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη και του Προέδρου της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Ινδίας (ΤRΑΙ) κ. Nripendra Misra. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποσκοπεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, το Μνημόνιο Συνεργασίας θα συμβάλλει και θα προωθήσει τη συνεργασία σε πεδία όπως η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και η προώθηση της καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.