Microsoft Ημέρες Καινοτομίας | Τα πρακτικά της 1ης ημέρας

, Microsoft Ημέρες Καινοτομίας | Τα πρακτικά της 1ης ημέραςΠραγματοποιήθηκε εχθές η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας: Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα – Επενδύοντας στη γνώση», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του προγράμματος της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακή Ελλάδα, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).

Η εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft και διαρκεί δύο ημέρες, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Microsoft Ελλάς πέρυσι, στοχεύοντας στην εκκίνηση ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με την πρόοδο της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς υποδέχτηκε, κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, νέους επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων για τους νέους, οι οποίοι συζήτησαν για τους τρόπους που η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και βάση δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην υπάρχουσα κατάσταση και στα διαφαινόμενα βήματα προόδου, ενώ, παράλληλα, ανέλυσαν παραδείγματα επιχειρήσεων που σημειώνουν επιτυχία μέσω της καινοτόμου αξιοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων και δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρέχονταν σε φοιτητές και νέους επιχειρηματίες η δυνατότητα της παρουσίασης και συζήτησης των καινοτόμων επιχειρηματικών τους ιδεών με το κοινό της εκδήλωσης.

Κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που αναπτύσσονται από τους νέους Έλληνες προς όφελος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μεταξύ άλλων σημείωσε «Είμαι ευτυχής που οι Ημέρες Καινοτομίας μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί, εκπρόσωποι του κράτους, εκπρόσωποι της αγοράς, νέοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες, για τους τρόπους που η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης και βάση δημιουργίας για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Και ενώ δημιουργικότητα είναι η γέννηση μιας ομάδας νέων ιδεών και εμπνεύσεων, η καινοτομία είναι η εφαρμογή της δημιουργικής ιδέας στην πράξη, τη δημιουργία ενός εμπορεύσιμου προϊόντος από μια εφεύρεση. Αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία και από αυτό εξαρτάται η ικανότητα μιας οικονομίας να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Είναι η βάση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας οικονομιών και επιχειρήσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είναι το αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των δομικών αλλαγών στην σημερινή συγκυρία, προσφέροντας μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».

Ο Jan Muehlfeit, President, Microsoft Central & Eastern Europe, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Microsoft σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ενθαρρύνουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, προσφέροντας εργαλεία που ενδυναμώνουν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Ο κ. Muehlfeit ανέφερε χαρακτηριστικά «Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των επιχειρήσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ευδοκιμήσει η καινοτομία και να μετουσιωθεί μια αρχική ιδέα σε πράξη και αποτέλεσμα.».

Στη συνέχεια ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανέλυσε τις δυνατότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων δήλωσε «Η Καινοτομία ταιριάζει στους Έλληνες. Για να μεταφραστεί η ευφυΐα, η ικανότητα και η γνώση του Έλληνα σε επιχειρηματικότητα χρειάζεται καινοτόμες ιδέες και υγιή ανταγωνισμό. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες – επενδύσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, αλλάζουν το περιβάλλον διευρύνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, ειδικά της νεανικής».

Τις ομιλίες ακολούθησαν συζητήσεις σε ειδικές θεματικές ενότητες. Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας συζητήθηκαν τα εργαλεία ανάπτυξης νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης, το κοινό, στην πλειοψηφία του φοιτητές και νέοι επιχειρηματίες, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σε πρακτικό επίπεδο για τη δραστηριότητα φορέων νεανικής επιχειρηματικότητας και την επιτυχημένη πορεία πρωτοπόρων επιχειρηματικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από νέους. Βασικό συμπέρασμα των συζητήσεων και των παρουσιάσεων ήταν η δυναμική που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από καινοτόμες ιδέες που προέρχονται από τους νέους και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους και μετεξέλιξής τους σε επιχειρηματικές πρακτικές, μέσα από την υποστήριξη και ενθάρρυνση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, σε ειδικό χώρο του Κέντρου Καινοτομίας, το κοινό ήρθε σε επαφή με καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες μέσω ειδικών τεχνολογικών χαρακτηριστικών, είτε διευκολύνουν την ανθρώπινη καθημερινότητα είτε συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Οι επισκέπτες γνώρισαν μεταξύ άλλων την πρωτοποριακή εφαρμογή Worldwide Telescope που προσφέρει μοναδικές δυνατότητες εξερεύνησης του σύμπαντος, το Έξυπνο Σπίτι που επιτρέπει τον καθορισμό των λειτουργιών του σπιτιού μέσω ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου, το μαθητικό υπολογιστή Classmate PC, που συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και πολλές άλλες.

Στις συζητήσεις της πρώτης ημέρας συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Νικόλαος Χαριτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), η κα. Άννα Πουσκούρη Ράϊχε, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρηματικότητας Νέων και Managing Director & Head of Markets & Investment Banking της Unicredit, ο κ. Γιώργος Τζιραλής, εκπρόσωπος του Opencoffee.gr, ο κ. Χαρίδημος Σπινθάκης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Jade Hellas, ο κ. Φάνης Ρήγας, Managing Director της SE Europe KARIERA S.A., ο κ. Νίκος Γουλής, Διευθύνων Σύμβουλος του pamediakopes.gr και ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος του skroutz.gr.

Η εκδήλωση «Ημέρες Καινοτομίας» συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου, επικεντρώνοντας σε θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής έρευνας. Σημειώνεται οτι, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των τριών καλύτερων συμμετοχών του Ελληνικού Φοιτητικού Διαγωνισμού “Imagine Cup 2008”, που εφέτος έχει ως θέμα, «το Περιβάλλον» και υποστηρίζεται από τη WWF Ελλάς. Επιπλέον, θα αναδειχτεί και η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τον Ιούλιο. Η βράβευση της νικήτριας ομάδας θα πραγματοποιηθεί από την Υπουργό Απασχόλησης, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.