3ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών στην Αθήνα

Μοναχοί-ερευνητές, διαστημικοί χάκερ, υπεράνθρωποι, ο γιγαντιαίος βραδύπους και η θεά των φιδιών. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμη συναντώνται τον Μάιο στην Αθήνα, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών που πραγματοποιείται από τις 19 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου, με προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο θερινό κινηματογράφο “Σινέ Στέλλα”.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το CAID (Centre of Applied Industrial Design, Κέντρο Εφαρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Δήμο Αθηναίων.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης με σύγχρονα οπτικοαουστικά συστήματα, καθώς και η προώθηση και διάδοσή της στο ευρύ κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν βασίζονται σε πραγματικά και τεκμηριωμένα στοιχεία για προβλήματα και λύσεις σε τομείς όπως: ιατρική, περιβάλλον, ιστορία, βιολογία, τεχνολογία, θετικές επιστήμες.

Στο φετινό Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 36 ταινίες από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη και την Αυστρία. Επτά από τις ταινίες αυτές θα βραβευθούν, κατόπιν αξιολόγησης από εξαμελή Διεθνή Επιτροπή, με πρόεδρο τον Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Ποταμιάνο.

Θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία:
– Βραβείο Επιστημονικού Περιεχομένου
– Βραβείο Καινοτομικής Επιστήμης
– Καλλιτεχνικό Βραβείο
– Βραβείο Κοινού
– Βραβείο Τεχνολογίας
– Βραβείο Επικοινωνίας
– Βραβείο Φωτογραφίας

Οι προβολές των διαγωνιζόμενων ταινιών θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 24 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31), ενώ από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, οι βραβευμένες ταινίες θα επαναπροβληθούν στο θερινό κινηματογράφο του Δήμου Αθηναίων “Σινέ Στέλλα” (Τενέδου 34, Κυψέλη). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο θεσμός του Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1999 στην Πορτογαλία, με τα Φεστιβάλ TELEciencia, και έχει διαδοθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στα Φεστιβάλ συμμετέχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της σχέσης έρευνας- βιομηχανίας και για την αξιοποίηση νέων φιλικότερων μέσων για τη διάδοση των επιστημών. Το CAID είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, με εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέες τεχνολογίες και στη διοργάνωση σχετικών φεστιβάλ, όπως τα Διεθνή Βραβεία Mobius.

Πηγή: ΕΚΤ

Επεξεργάστηκε την 21 Μαΐου 2008 15:14

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.