5D data storage: Μπορεί να γίνει η “μνήμη” της ανθρωπότητας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός αποθηκευτικού χώρου ο οποίος θα μπορούσε να επιβιώσει για δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας νανοδομές γυαλιού, οι ερευνητές του τμήματος Optoelectronics Research Centre, ανέπτυξαν πέντε διαστάσεων (5D) τεχνικές εγγραφής και ανάκτησης δεδομένων χρησιμοποιώντας femtosecond laser.

Ο συγκεκριμένος αυτός αποθηκευτικός χώρος φέρει άνευ προηγουμένου ιδιότητες, όπως 360TB ανά δίσκο, θερμική σταθερότητα ακόμη και σε θερμοκρασίες των 1000 βαθμών Κελσίου και χρόνο ζωής τον οποίο θα λέγαμε απεριόριστο, αφού μπορεί να λειτουργεί για 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια στους 190 βαθμούς Κελσίου, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή στο data archiving.

Ένας τέτοιος ασφαλής και σταθερός τρόπος αποθήκευσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς με μεγάλα αρχεία, εθνικά αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες, για να διατηρήσουν τα δεδομένα τους.

Ο καθηγητής Peter Kazansky αναφέρει: “Είναι συναρπαστικό αν σκεφτείς ότι δημιουργήσαμε τεχνολογία η οποία διατηρεί έγγραφα και πληροφορίες αποθηκευμένα για τις μελλοντικές γενεές. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις τελευταίες ενδείξεις του πολιτισμού μας, και ότι γνώση αποκτήσαμε δεν θα ξεχαστεί”.

Η ερευνητική ομάδα τώρα ψάχνει για συνεργάτες στην βιομηχανία για να αναπτύξει περισσότερο και να δώσει στο εμπόριο αυτή την νέα τεχνολογία.


Πηγή

Επεξεργάστηκε την 17 Φεβρουαρίου 2016 19:17

Σχόλια

  • ξέρετε τη θα πει αυτό άπυρος χώρος για την nsa θα παρακολουθεί όλοι την ζωή μας αυτές της τεχνολογίες της είχαν εδώ και πολλά χρόνια και της αποκάλυψε ο snowden σε ένα δευτερόλεπτο καταγραφούν εκατό terabite πληροφορίες

  • Εντυπωσιακό θα έλεγα, αλλά δεν αμφιβάλλω και για αυτά που λέει ο makis.
    Δυστυχώς αλλά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό άνετα μπορεί και για κακό.

  • Με το που διάβασα το άρθρο ένα πράγμα μου ήρθε στο μυαλό μπορεί να ακουστει αστείο τεχνολογία Superman από τον Κρυπτον πριν πόσα χρόνια είχε βγει αυτήν η ταινία και πόσα χρόνια μετά βλέπουμε αυτό ναι βγαίνει αληθινό

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.