Aalto University και Nokia, Αναπτύσσουν επιφάνειες γραφής με… νερό

Gear

Αντλώντας έμπνευση από τον τρόπο με τον οποίο τα φύλλα του λωτού διώχνουν από πάνω τους το νερό, παραμένοντας πάντοτε καθαρά και στεγνά, έτσι και οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Aalto σε συνεργασία με τη Nokia αναπτύσσουν μία ειδική επιφάνεια στην οποία να μπορεί να γράψει κανείς απλώς και μόνο με νερό.

Η επιφάνεια δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση το βρέξιμο της, είναι αυτό που λέμε superhydrophobic, ακόμα και αν βυθιστεί κάτω από το νερό. Η επιφάνεια έχει δομές σε δυο μεγέθη: microposts μεγέθους 10 μικρομέτρων και μικροσκοπικά nanofilaments, τα οποία βρίσκονται πάνω στα Microposts.

Ανάμεσα στις δομές αυτές κυκλοφορεί αέρας σε διαφορετικά σχήματα, το οποίο μπορεί να “χειραγωγηθεί” ανάλογα με την πίεση που ασκείται, όπως είναι κάτω από το νερό. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και απασχολεί τους ερευνητές, αλλά αξίζει να δείτε το video παρακάτω που δείχνει το πώς μπορεί να γραφτεί κάτι σε μία επιφάνεια με νερό. Η τεχνοτροπία αυτή μπορεί να βρει χρήσεις τόσο στη δημιουργία επιφανειών που διώχνουν το νερό, όσο και σε νέους τρόπους απεικόνισης στο μέλλον.

, Aalto University και Nokia, Αναπτύσσουν επιφάνειες γραφής με… νερό

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος Αγριανιτης

Δεν καταλαβα βρε παιδια…τι ακριβως ειναι αυτο και που χρησιμευει?

Lefteris

“Η τεχνοτροπία αυτή μπορεί να βρει χρήσεις τόσο στη δημιουργία επιφανειών που διώχνουν το νερό, όσο και σε νέους τρόπους απεικόνισης στο μέλλον.” Σε κινητα και οθονες… ισως… υπηρξε και ενα αλλο αρθρο εδω για τη νοκια που εδειχνε οτι το νερο που επεφτε στο κινητο απλα εφευγε-γλιστρουσε οπως οταν πεφτει σε ενα φυλλο δεντρου… https://techblog.gr/mobile/nokia-lumia-superhydrophobic-technology-42421/

george

και κάπως έτσι η nokia ξοδεύει άσκοπα μερικά εκατομμύρια

harisdrace

Νίκο, τι έχεις σπουδάσει?

Κώστας

και πλέον θα μπορούμε να κάνουμε μια τρυπα στο νερό…

Haduuken!

Αχαχαχα ρε Κώστα να’σε καλά φίλε μου πέθανα στο γέλιο .

tainia

@Κώστας καλόοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!!!!! 😀

babinos

ακριβως για αυτο ρώτησα…..( περιμένω και απαντηση αν θες..)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ