Καταργείται η άδεια για χρήση υπολογιστή στο Δημόσιο

Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της «ειδικής» άδειας χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανακοίνωσε, χθες, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του «ΣΚΑΙ».

Η απόφαση αυτή του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επαναξιολόγησης του καθεστώτος των αδειών (ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναρρωτικών, εξετάσεων για φοιτητές – υπαλλήλους) που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και στόχο έχει τον εξορθολογισμό του πλαισίου των αδειών στο Δημόσιο Τομέα.

Η συγκεκριμένη «ειδική» άδεια θεσπίστηκε με τη με αριθμό 130558 Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 12 Ιουνίου 1989, η οποία στη συνέχεια κυρώθηκε με το Νόμο 1876/1990. Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη «υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας ημέρας ανά δίμηνο».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η άδεια υπολογιστή την οποία δικαιούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταργείται, καθώς ανήκει σε μία άλλη εποχή. Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, δεν μπορούμε να συντηρούμε αναχρονιστικά προνόμια. Πιστεύω ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης άδειας είναι ένα μικρό, αλλά συμβολικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης».

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

, Καταργείται η άδεια για χρήση υπολογιστή στο Δημόσιο

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μάκης

Ναι γιατί ως γνωστόν η πολύ πασιέτζα σου προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες!!

Gblog

Ενα ενα τα μαθαινουμε…Ακου εκει “αδεια χειρισμου η/υ”!Εκτος αν εννοουν οτι δινουν αδεια σε οσους ξερουν να χειριζονται η/υ.Τοτε παω πασο γιατι και ελαχιστοι ειναι στο δημοσιο και ως γνωστο οι αξιοι πρεπει να επιβραβευονται!

Giannis Charp

”Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια…”
Δηλαδή από το 1989 το δημόσιο είναι εξοπλισμένο με Η/Υ για την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Alex Niarchos

Παιδιά μην τα γενικεύουμε όλα. Σίγουρα υπάρχουν άτομα στο δημόσιο που τεμπελιάζουν αλλά δεν είναι όλοι έτσι.

Nickolas

@Giannis Charp
Η αλήθεια είναι οτι το ελληνικό δημόσιο είναι αιώνες μπροστά, έβγαλε πρώτα τις άδειες και μετά από καμιά 15 χρόνια πήρε και τους υπολογιστές :p

Μιχαλης

Υπαρχουν και σωστοι αλλα παλι δε δικαιολογειται αδεια επειδη ξερεις το αυτονοητο, να χρησιμοποιεις υπολογιστη. Ακομα και πριν μια δεκαετια παλι παραλογο ηταν.

blogtruman

Και επειδή πολλοί βγάζετε το τυπικό άχτι σας κατά οτιδήποτε δεν έχετε εσείς και καθώς επιθυμείτε αντί να το αποκτήσετε εσείς να το χάσει και ο άλλος να πούμε μερικά πράγματα για αυτή την άδεια. Αυτή την άδεια ελάχιστοι την έχουν πάρει και σε πολύ λίγους τομείς και κυρίως σε παλαιότερες εποχές. Εν γένει ΔΕΝ δίνονταν ούτε ζητούνταν από τους ΔΥ και αν ζητούνταν (εκεί που δίνονταν) ήταν στα πλαίσια της άδειας να κάνω μια δουλειά (πχ σέρβις στο αυτοκίνητο). Δεν έπεσε έξω ο ΔΤ από 1 μέρα άδεια στις 60 μέρες (ΑΝ και ΟΠΟΥ δίνονταν). Εντυπώσεις πάλι θέλει να κερδίσει η Κυβέρνηση με τον Κυ. Μητσοτάκη, που.. ακόμα ψάχνει εκείνα τα τιμολόγια από τους Η/Υ και τηλεφωνικά κέντρα Siemens που του έκαναν “δώρο” στο πολιτικό του γραφείο το 2004 οι φίλοι του στην Siemens. Αλλά αυτό μάλλον τακτοποιήθηκε και δεν ξέρω εγώ καλά. Θα δω πάλι ΣΚΑΙ να το διαλευκάνω μάλλον κάνω λάθος αυτοί ξέρουν. Τώρα πηγαίνετε όλοι να εργαστείτε 6 μέρες αντί 5 (και την Κυριακή για κάποιους) και κάντε εθελοντικά μείωση της άδειας σας σε 12 μέρες (είναι ντροπή να πέρνεις άδεια και ο δίπλα να δουλεύει) για να δώσετε το καλό παράδειγμα στον εργοδότη σας. Τι… Συνέχεια »

FaTaL

Μου φαίνεται ότι μερικοί διαβάζουν μόνο τον τίτλο. Δεν μιλάει για άδεια χρήσης, αλλά για απουσία μετ αποδοχών μια φορά το διμηνο…

Antonis

Εγω αποφασισα να μην διαβασω ολο το αρθο γιατι εμφανιστηκε πολλες φορες το ονομα “Μητσοτακης”…μην παθει και τιποτα το pc μου, χτυπα ξυλο 😛

tolkιen

@Μάκης
“Ναι γιατί ως γνωστόν η πολύ πασιέτζα σου προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες!!”
Απλα τρομερος. Ακομη γελαω.

Dimi

προφανώς η άδεια αναφερόταν στην πολύωρη (?) εργασία σε οθόνη crt που ως γνωστόν εκπέμπει κάποια ακτινοβολία. Σήμερα με στην εποχή της lcd/led οθόνης κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Nickolas

@FaTaL
Αν αναφέρεσαι σ’ εμένα, εγώ εννοούσα τις κανονικές άδειες μετ’αποδοχών και όχι άδεια χρήσης κάποιου λογισμικού όπως φαντάζομαι εννοείς…

TasosV83

@Dimi Αυτό το λες με απόλυτη σιγουριά?!??

Επίσης έχει γίνει και αυτό:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
15λεπτο διάλειμμα ανά 2 ώρες για όσους εργάζονται με υπολογιστές

https://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113078950

https://cebil.gr/a/1490245/dialeimma_15_lepton_dikaiountai_osoi_ergazontai_se_othones_ypologiston

Thanos

Μην ανυσηχείτε σύντροφοι! Αμα βγει ο τσίπρας , θα την επαναφέρει…

stelios GR

Δεν μπορω να πω οτι δεν με χαροποησε αυτη η αλλαγη…
Οχι επειδη δεν ανηκω στο δημοσιο και “ζηλευω”.. ισα ισα, για παρα πολλους λογους (ευτυχως) ποτε μου δεν με ενδιεφερε να μπω σε καποια δημοσια υπηρεσια…
Ουτε επειδη τα εχω με τους “δημοσιους”… ομως δυστυχως, ετσι οπως ηταν/ειναι οι συνθηκες εργασιας για εναν δημοσιο, ευνοειται το να λουφαρει ενα τεραστιο ποσοστο ανθρωπων, να βγαζουν την δουλεια τα λιγα “κοροιδα” και πανω απ ολα ο πολιτης, στον οποιο και στοχευει η υπαρξη του οποιουδηποτε υπαλληλου, πολλες φορες να μην εξυπηρετειται.. Λογω συνθηκων, το δημοσιο τις τελευταιες δεκαετιες ειχε “ξεφυγει” κι ειχε γινει μια τεραστια πληγη! Αυτη η αδεια ειναι ενα μικρο δειγμα..
καποτε βεβαια, λογω του οτι οι οθονες εξεπεμπαν καποια ακτινοβολια, συν του οτι δεν υπηρχε ενημερωση για σωστη σταση σωματος, σιγουρα ο Η/Υ ηταν εν μερει ανθυγιεινος. ομως τα πραγματα εχουν αλλαξει εδω και μια δεκαετια στην τεχνολογια.. και το οτι καταργειται μια τετοια “αδεια” ειναι ενα δειγμα οτι μπορουμε να ελπιζουμε σε μια γενικοτερη εξυγειανση του δημοσιου συστηματος, πανω απ ολα για τους πολιτες, που πρεπει να εξυπηρετει, αλλα και τους ιδιους τους εργαζομενους στο συνολο τους, κι οχι να ειναι λουφα και βολεμα για τα καποια”εξυπνοπουλια”….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business newsletter Sony Sony VAIO

H Sony ακούγεται ότι θα πουλήσει το τμήμα VAIO υπολογιστών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Sony ετοιμάζεται να πουλήσει το τμήμα με τους υπολογιστές VAIO σε μια ιαπωνική κοινοπραξία εταιρειών κρατόντας ένα μικρό ποσοστό και αποσύροντας εντελώς το brand από χώρες που δεν έχει καταφέρει να γίνει γνωστό. Η Sony έχει ενημερωθεί αλλά δεν θέλησε να αρνηθεί ή να επιβεβαιώσει τις […]

Reviews Android Android Smartphones featuredtv

Sony Xperia Z1 Compact ελληνικό βίντεο παρουσίαση

TechblogTV. Κρατάμε στα χέρια μας και σας παρουσιάζουμε το νέο Sony Xperia Z1 Compact με οθόνη 4.3 ίντσες HD και κάμερα 20.7 Megapixel. Το Z1 Compact είναι αδιάβροχο, ενσωματώνει ραδιόφωνο FM και NFC, τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 2.2GHz, μνήμη RAM 2GB και τρέχει Android 4.3 Jelly Bean. Κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες με τιμή 549 […]

Business Microsoft newsletter

O Satya Nadella νέος CEO της Microsoft

Ο 46χρονος Satya Nadella με καταγωγή από την Ινδία είναι ο νέος CEO της Microsoft. Υπηρετεί την εταιρεία από το 1992 από διάφορες θέσεις ενώ πριν αναλάβει ως CEO (Chief Executive Officer) κατείχε τη θέση ως Microsoft’s Cloud and Enterprise group.

Smartphones Android Android Smartphones newsletter

Vivo Xplay3S, Τα πρώτα reviews αναδεικνύουν τη χάρη της οθόνης QHD 1440×2560 pixel

To πρώτο smartphone με οθόνη ανάλυσης QHD (Quad HD) 1440×2560 pixel είναι το Vivo Xplay3S (6″) και κυκλοφορεί σε μερικές μέρες στην αγορά της Κίνας. Κάποιοι πρώτοι τυχεροί το έχουν ήδη στα χέρια τους και έχουν ξεκινήσει τις δοκιμές και τις κόντρες με οθόνες άλλων μοντέλων smartphones. Συγκεκριμένα το βάζουν πλάι-πλάι με τα Samsung Galaxy […]