Microsoft: Οραματίζεται μπαταρίες που μαθαίνουν τις συνήθειές μας

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι η αχίλλειος πτέρνα των κατασκευαστών σήμερα είναι η μπαταρία. Το να μπορέσει κάποιος να δώσει μισή μέρα παραπάνω διάρκεια μπαταρίας, κρατώντας την ίδια επεξεργαστική ισχύ και διάρκεια χρήσης, θεωρείται κατόρθωμα.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές και ερευνητές σκέφτονται πως να βρουν νέους τύπους μπαταριών και υλικών, οι ερευνητές της Microsoft έχουν μια διαφορετική ιδέα: θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τύπους μπαταριών που έχουμε σήμερα και να αφήσουν το software να κάνει την υπόλοιπη δουλειά.

Υπολογιστές, laptop και mobile συσκευές χρησιμοποιούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τις μπαταρίες. Η ποσότητα ενέργειας που θα καταναλωθεί εξαρτάται από τις διεργασίες που θα γίνουν, κάτι που καθορίζεται από το hardware. Όταν για παράδειγμα η CPU εκτελεί δυνατές έντονες λειτουργίες, τότε χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια.

Η διαφορετική ιδέα της Microsoft

Οι ερευνητές της Microsoft εργάζονται πάνω σε μια μπαταρία η οποία δεν είναι μόνη της, αλλά είναι ένα σύστημα μπαταρίας που έχει μέσα διάφορους τύπους μπαταριών με διαφορετική χωρητικότητα και διαφορετικά output rates. Η θεωρία λέει ότι το OS θα καθορίζει ποιο είδος μπαταρίας θα χρησιμοποιηθεί για κάθε διεργασία. Αν μια διεργασία απαιτεί περισσότερη ενέργεια, τότε θα πάει σε high rate μπαταρία, σε χαμηλότερης ενέργειας διεργασίες θα πάμε σε μπαταρία με χαμηλότερο outputμ οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Στην ουσία είναι κάτι σαν την big.LITTLE CPU αρχιτεκτονική της ARM, η οποία χρησιμοποιείται στα mobile chips σήμερα. Αποτελούνται από 2 sets υψηλής απόδοσης, αλλά και ενεργοβόρους πυρήνες και πυρήνες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά με χαμηλή απόδοση.

Η μπαταρία μαθαίνει τις συνήθειές σου

Η Microsoft θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση και το machine learning όπου το λειτουργικό σύστημα θα παρατηρεί τις συνήθειες του χρήστη και θα καθορίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατανάλωση της μπαταρίας. Για παράδειγμα θα εξασφαλίσει ότι η μπαταρία δεν θα τελειώσει πριν το προγραμματισμένο meeting.

Ένα ακόμη πράγμα που κάνει την ιδέα της Microsoft ξεχωριστή είναι ότι δεν βασίζεται σε κάποια τεχνολογία που μένει να αποδειχτεί ότι λειτουργεί. Μπορούν απλά να επαναχρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες lithium-ion μπαταρίες που έχουμε σήμερα. Αν καταφέρει να υλοποιήσει το φιλόδοξο project της, οι μπαταρίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα και οπουδήποτε αλλού.

microsoft smart battery

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
x bas

ε βεβαια δεν θελουν αλλη τεχνολογια μπαταριας γιατι μετα θα παει και στα αυτοκινητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung

Galaxy Upcycling: Παλιά smartphones χρησιμοποιούνται για διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων

Η Samsung Electronics αξιοποιεί smartphones που δεν χρησιμοποιούνται πλέον για να προσφέρει σε ευπαθείς ομάδες ανά τον κόσμο τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης σε οφθαλμολογική περίθαλψη.

Gear Science AI

Νευρωνικό Δίκτυο με τη χρήση απλού PC κάνει διάγνωση ασθένειας

Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δημιούργησε μία αρχιτεκτονική νευρωνικού δικτύου που μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη συστημική σκλήρυνση.

Gear Voucher 200

Ψηφιακή Μέριμνα: Οι καλύτερες επιλογές για να αξιοποιήσεις το Voucher των 200 ευρώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher 200 ευρώ για αγορά laptop, tablet ή desktop. Μάθε πως θα το πάρεις και δες τις καλύτερες επιλογές για να το αξιοποιήσεις.

Gear Science

Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ εξερευνούν νέους τύπους αποθήκευσης ενέργειας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.