Gear

MIT: Αισθητήρες σου λένε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν αν κάποια συσκευή καίει πολύ ρεύμα (μέχρι να δουν φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ). Οι περισσότεροι κατασκευαστές οικιακών συσκευών υπόσχονται μικρή κατανάλωση, όμως κατά πόσο ισχύει αυτό θα φανεί και πάλι από τον λογαριασμό.

Ερευνητές από το MIT δημιούργησαν αισθητήρες σε μέγεθος γραμματόσημου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Δημιουργούν ένα δίκτυο αισθητήρων που βοηθούν στην παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι αισθητήρες αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια από το πολεμικό ναυτικό και μπορούν να ανιχνεύσουν την κατανάλωση ενέργειας από μεμονωμένα gadgets με βάση τις μοναδικές υπογραφές τους. Τα δεδομένα, όπως το πότε τέθηκε μια συσκευή σε λειτουργία ή πότε βγήκε εκτός, αποστέλλονται σε ένα app και μπορούν να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεις εκείνη τη στιγμή πόση ενέργεια καταναλώνεται.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος τοποθέτησης των αισθητήρων είναι εξαιρετικά εύκολος και καθόλου ακριβός. Οι αισθητήρες μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένας τρόπος για να καταλάβεις πότε ο εξοπλισμός του σπιτιού χρειάζεται συντήρηση ή αντικατάσταση.

Δυστυχώς, ο εξοπλισμός φαίνεται να προορίζεται κυρίως για τον στρατό και όχι για τα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται όμως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπει και στα σπίτια μας.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 29 Νοεμβρίου 2016 16:33

Σχόλια

  • Εχω ακουσει για κατι μετρητες που μετρανε την καταναλωση σου αλλα δεν το εχω δοκιμασει.Πριν 1-2 χρονια μαλιστα επαιρναν τηλεφωνο κ της πουλουσαν για 50 ευρω.Αλλα ποτε δεν πηρα.

  • @Techskepticon
    Οι περισσότερες συσκευές δε λειτουργούν πάντα στο 100% και υπάρχει και ο βαθμός απόδοσης στη μέση. Με τα ονομαστικά watt μπορείς να κάνεις έναν πρόχειρο υπολογισμό του τι μπορείς να κάψεις, αλλά υπάρχουν μετρητές που τους βάζεις την τιμή της κιλοβατώρας και σου λένε ακριβώς τι καις.

    @manosz
    Διάβασε την πηγή, έχει περισσότερες πληροφορίες.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.