Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ εξερευνούν νέους τύπους αποθήκευσης ενέργειας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Οι πειραματικές μπαταρίες υπόσχονται φόρτιση 10 φορές ταχύτερη από εκείνη με την οποία ανακτούν ενέργεια οι μπαταρίες Λιθίου.

Μερικά από τα αρνητικά στοιχεία των μπαταριών ιόντων Λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα σε μεγάλη κλίμακα στα κινητά μας, τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, ακόμα και στα ηλεκτρικά μας οχήματα είναι η απώλεια ενέργειας όταν υπάρχει κρύο, αλλά και η πιθανότητα πυρκαγιάς. Εάν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις μπαταρίες που πετιούνται, τότε γίνεται αντιληπτό το γιατί οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξερεύνησης νέων τρόπων αποθήκευσης ενέργειας.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ είναι ο Oleg Levin. H ομάδα του δοκιμάζει μια σειρά από πολυμερή υλικά τα οποία έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλες ταχύτητες φόρτισης. Το πιο πολλά υποσχόμενο πολυμερές είναι το λεγόμενο NiSalen (Άλας και Νικέλιο) το οποίο εμφανίζει εξαιρετική απόδοση σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και υψηλή ταχύτητα φόρτισης.

Η μπαταρία που βασίζεται σε αυτό το πολυμερές θεωρείται ότι είναι ασφαλής στη λειτουργία της σε σχέση με τις μπαταρίες κοβαλτίου. Τα μέταλλα που περιλαμβάνει προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
AntonyT

Όλο νέα για άλλα υλικά μπαταριών ακούμε και τίποτα δεν βλέπουμε. Σίγουρα παίρνει χρόνια η έρευνα και χρειάζεται «λεφτά» οπότε τέτοιες ανακοινώσεις μόνο με τα θετικά μιας ανακάλυψης μάλλον σε αυτό στοχεύουν, στις επιχορηγήσεις. Μακάρι να βρουν τρόπο που να είναι εφικτό να παραχθεί σε βιομηχανικά μεγάλη κλίμακα και να είναι βελτιωμένος στην ταχύτητα και την ποσότητα/απόδοση αποθηκευμένης ενεργείας ανά όγκο.

Ovelix

Εαν μιλάμε για τεχνολογία μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ναι παίζει μεγάλο ρόλο ο χρόνος φόρτισης, ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί 18ώρες φόρτισης από την οικιακή πρίζα για να γεμίσει. Εαν όμως μιλάμε για τις μπαταρίες των SmartPhone πείτε στο Πανεπιστημίο του St. Petersburg να πάει να βρει καμιά άλλη δουλειά να κάνει, το θέμα με τις μπαταρίες στα SmartPhone μας δεν είναι ο χρόνος φόρτισης αλλά η αυτονομία που όλοι οι κατασκευαστές δίνουν αυτονομία 3-5 μέρες και στο 24ώρο πάνω ψάχνεις για πρίζα. Πηγαίνεις ένα επαγγελματικό Ταξίδη 4ώρων με αυτοκίνητο, βάζεις GPS, μιλάς και στο κινητό για να συνεννοηθείς για δουλειά και αν δεν το έχεις συνδεδεμένο να φορτίζει μόνιμα στο αυτοκίνητο θα μείνεις από μπαταρία πριν φτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear thunderbolt

Apple Thunderbolt 5: Υπόσχεται πολύ υψηλές ταχύτητες

Μέσω Twitter έγινε η διαρροή και μάθαμε για τις δυνατότητες που θα προσφέρει η σύνδεση Thunderbolt 5 της Apple.

Gear Samsung Wear OS

Samsung Galaxy Watch 4: Νέες διαρροές δείχνουν το Wear OS

Δεν απέχουμε πολύ από την επίσημη παρουσίαση του Samsung Galaxy Watch 4, αλλά οι διαρροές για εκείνο συνεχίζονται.

Gear AirPods Pro

Bang & Olufsen Beoplay EQ: Μείωση θορύβου με πολυτέλεια

Τα ασύρματα ακουστικά Beoplay EQ της Bang & Olufsen είναι προικισμένα με τεχνολογία adaptive noise cancellation.

Gear MediaTek

MediaTek Kompanio 1300T: Ένα chipset αποκλειστικά για tablets

H MediaTek παρουσίασε τον επεξεργαστή Kompanio 1300T, ο οποίος προορίζεται προς χρήση αποκλειστικά για tablets.