Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

, Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ εξερευνούν νέους τύπους αποθήκευσης ενέργειας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Οι πειραματικές μπαταρίες υπόσχονται φόρτιση 10 φορές ταχύτερη από εκείνη με την οποία ανακτούν ενέργεια οι μπαταρίες Λιθίου.

Μερικά από τα αρνητικά στοιχεία των μπαταριών ιόντων Λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα σε μεγάλη κλίμακα στα κινητά μας, τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, ακόμα και στα ηλεκτρικά μας οχήματα είναι η απώλεια ενέργειας όταν υπάρχει κρύο, αλλά και η πιθανότητα πυρκαγιάς. Εάν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις μπαταρίες που πετιούνται, τότε γίνεται αντιληπτό το γιατί οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξερεύνησης νέων τρόπων αποθήκευσης ενέργειας.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ είναι ο Oleg Levin. H ομάδα του δοκιμάζει μια σειρά από πολυμερή υλικά τα οποία έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλες ταχύτητες φόρτισης. Το πιο πολλά υποσχόμενο πολυμερές είναι το λεγόμενο NiSalen (Άλας και Νικέλιο) το οποίο εμφανίζει εξαιρετική απόδοση σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και υψηλή ταχύτητα φόρτισης.

Η μπαταρία που βασίζεται σε αυτό το πολυμερές θεωρείται ότι είναι ασφαλής στη λειτουργία της σε σχέση με τις μπαταρίες κοβαλτίου. Τα μέταλλα που περιλαμβάνει προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
AntonyT

Όλο νέα για άλλα υλικά μπαταριών ακούμε και τίποτα δεν βλέπουμε. Σίγουρα παίρνει χρόνια η έρευνα και χρειάζεται «λεφτά» οπότε τέτοιες ανακοινώσεις μόνο με τα θετικά μιας ανακάλυψης μάλλον σε αυτό στοχεύουν, στις επιχορηγήσεις. Μακάρι να βρουν τρόπο που να είναι εφικτό να παραχθεί σε βιομηχανικά μεγάλη κλίμακα και να είναι βελτιωμένος στην ταχύτητα και την ποσότητα/απόδοση αποθηκευμένης ενεργείας ανά όγκο.

Ovelix

Εαν μιλάμε για τεχνολογία μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ναι παίζει μεγάλο ρόλο ο χρόνος φόρτισης, ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί 18ώρες φόρτισης από την οικιακή πρίζα για να γεμίσει. Εαν όμως μιλάμε για τις μπαταρίες των SmartPhone πείτε στο Πανεπιστημίο του St. Petersburg να πάει να βρει καμιά άλλη δουλειά να κάνει, το θέμα με τις μπαταρίες στα SmartPhone μας δεν είναι ο χρόνος φόρτισης αλλά η αυτονομία που όλοι οι κατασκευαστές δίνουν αυτονομία 3-5 μέρες και στο 24ώρο πάνω ψάχνεις για πρίζα. Πηγαίνεις ένα επαγγελματικό Ταξίδη 4ώρων με αυτοκίνητο, βάζεις GPS, μιλάς και στο κινητό για να συνεννοηθείς για δουλειά και αν δεν το έχεις συνδεδεμένο να φορτίζει μόνιμα στο αυτοκίνητο θα μείνεις από μπαταρία πριν φτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.