Internet

AI εντοπίζει τους οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό στην Αυστραλία

Η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου, και σε κάποιο βαθμό ευθύνεται η δυσκολία της επιβολής των νόμων. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι εύκολα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν χρησιμοποιούσε το κινητό του και άδικα έχει βρεθεί κατηγορούμενος. Ωστόσο, η αυστραλιανή αστυνομία αποφάσισε να δώσει τον νόμο στα “χέρια” ενός AI συστήματος.

Το νέο σύστημα και οι κυρώσεις για τους παραβάτες

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τις πρώτες κάμερες που μπορούν να ανιχνεύσουν αυτόματα αν οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους.

Το σύστημα χρησιμοποιεί AI ώστε να σκανάρει τις φωτογραφίες για ενδείξεις χρήσης του τηλεφώνου. Έπειτα, ένας ελεγκτής ελέγχει τις εικόνες που αποθήκευσε το σύστημα, για τυχόν ψευδείς θετικές ενδείξεις. Η αστυνομία διαθέτει σταθερές κάμερες, αλλά και φορητές τις οποίες θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές για χειροκίνητη σάρωση.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών λειτουργίας του AI συστήματος η κυβέρνηση θα δίνει μία απλή προειδοποίηση σε όσους παραβιάζουν τον νόμο, για πρώτη φορά.

Από εκεί και έπειτα, οι οδηγοί που πιάνονται στα πράσα να οδηγούν μιλώντας στο κινητό θα πληρώνουν πρόστιμο 344 δολάρια Αυστραλίας ή περίπου 210 ευρώ και θα παίρνουν πέντε πόντους ποινής. Αν ο παραβάτης κινείται σε σχολική ζώνη το πρόστιμο ανεβαίνει στα 457 δολάρια Αυστραλίας ή περίπου 280 ευρώ και οι πόντοι γίνονται 10.

Οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα μειώσει τις παραβάσεις και θα αποτρέψει τουλάχιστον 100 θανατηφόρα ή σοβαρά τροχαία ατυχήματα, μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.