Έκθεση της BSA για τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού στο Διαδίκτυο

Στα πλαίσια προγράμματος για το Διαδίκτυο, η Business Software Alliance (BSA) ανακοινώνει την έκδοση έκθεσης που αναλύει τους κινδύνους από τη χρήση του παράνομου λογισμικού, που έχει αποκτηθεί μέσω Διαδικτύου. Οι χρήστες του Διαδικτύου αντιμετωπίζουν πολλαπλά ρίσκα όταν αγοράζουν λογισμικό που προέρχεται από αναξιόπιστες πηγές, όπως απώλεια αρχείων, ιούς και βλάβη στο σύστημα των υπολογιστών.

Με την ολοένα αυξανόμενη χρήση συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο, η πειρατεία λογισμικού κερδίζει έδαφος καθώς τα παράνομα προγράμματα διατίθενται μέσω ιστοσελίδων δημοπρασιών, δικτύων ανταλλαγής αρχείων [peer to peer, (P2P)], botnets, άλλων ιστοσελίδων, κλπ.

Μεταξύ άλλων, οι κίνδυνοι που ενέχει το παράνομο λογισμικό περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι χρήστες να λάβουν ημιτελείς, αλλαγμένες ή και δοκιμαστικές εκδόσεις του προγράμματος, να μην έχουν δικαίωμα σε αναβαθμίσεις, αλλά και να επιτρέψουν σε εγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2008, στα πλαίσια του προγράμματος για την προστασία του Διαδικτύου, η BSA προέβη σε νομικές ενέργειες για το κλείσιμο 18.314 δημοπρασιών παγκοσμίως που πουλούσαν 45.000 είδη πειρατικού λογισμικού συνολικής αξίας €15 εκατομμυρίων. Στο ίδιο διάστημα, αντιμετώπισε και την παράνομη πώληση λογισμικού μέσω δικτύων P2P και άλλων διαδικτυακών καναλιών. Από το 2007 μέχρι σήμερα, οι ενέργειες της BSA στο Διαδίκτυο έχουν τριπλασιαστεί δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πειρατικό λογισμικό που πωλείται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η έκθεση (PDF) για την Πειρατεία στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμη εδώ www.bsa.org/internetreport

Επεξεργάστηκε την 12 Νοεμβρίου 2008 12:48

Σχόλια

  • Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο κάποιος να κατεβάζει παράνομο λογισμικό την στιγμή που υπάρχει ωραιότατο ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα... βλέπε Firefox...Openoffice για να μην πω Linux και με πείτε και ακραίο... τώρα για πιο εξειδικευμένα πράγματα και για παιχνίδια έκει το θέμα αλλάζει

  • @Eleftherios Kosmas: Συμφωνώ με τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι η ευκολία στη χρήσ του από τις μάζες. Δηλαδή, καλώς ή κακώς έχουμε γεμίσει με λειτουργικό Windows, η συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών σταθερών και φορητών που πουλάνε οι αλυσίδες πληροφορικής και ηλεκτρονικών είναι με XP και Vista. Που θέλω να καταλήξω, ότι αν πάρει κάποιος το πρώτο του PC, όλο και κάποιο φίλο ή ξάδερφο θα έχει για να του κάνει support, π.χ. πως δημιουργό ένα φάκελο, πως μεταφέρω αρχεία σε USB stick. Βρίσκει με κάποιο τρόπο την άκρη, π.χ. από το τηλέφωνο.

    Αν τώρα βάλει Linux, με τόσες διαφορετικές εκδόσεις, άντε να βρει την άκρη. Θα πρέπει να ρίξει πολύ ψάξιμο στο ίντερνετ και αρκετό διάβασμα σε forum και faq. Δηλαδή έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι απαγκιστρωνόμαστε από τη Microsoft και πάμε έστω και 50-50 σε Open Source.
    Για παράδειγμα στο ASUS EeePC 900 έβαλα Ubuntu eee 8.04 και έχω αναγκαστεί να γράψω τις εντολές πάνω στο USB Stick της Cosmote για να μπορώ να το τρέξω στο terminal και να συνδεθώ στο ίντερνετ. Άσε που μέχρι να βρω το πώς τελικά θα καταφέρω να αναγνωρίσουν τα Ubuntu αυτό το Broadband USB stick έφαγα ώρες στο ψάξιμο. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών Η/Υ ώστε με ευκολία να τους πούμε πήγαινε σε Open Source.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.