Internet

Έρχεται ψηφιακό διαβατήριο υγείας για τις αεροπορικές πτήσεις λόγω COVID-19;

Μπορεί τα εμβόλια κατά του COVID-19 να έχουν ξεκινήσει, όμως πριν αποτελέσει παρελθόν και μπούμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς πρέπει να μπουν νέοι κανόνες, με έναν από αυτούς να είναι το ψηφιακό διαβατήριο υγείας. Ο λόγος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ νέου οι αεροπορικές πτήσεις.

Κάθε επιβάτης πριν την επιβίβαση θα μπορεί να δείχνει το ψηφιακό του διαβατήριο υγείας, το οποίο θα πιστοποιεί είτε ότι έχει κάνει το εμβόλιο είτε ότι έχει βγει αρνητικός σε πρόσφατο τεστ. Έτσι, δε θα χρειάζεται να έχει έγγραφα πάνω του ή βιβλιάριο υγείας για να αποδείξει ότι δεν έχει προσβληθεί από COVID-19, παρά μόνο το smartphone του.

Η ανάπτυξη του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας έχει ξεκινήσει ήδη στις ΗΠΑ από την VCI, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός για να λαμβάνουν οι άνθρωποι ένα κρυτογραφημένο αντίγραφο της κατάστασης ανοσοποίησης τους. Αυτό το έγγραφο θα αποθηκεύεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο smartphone των χρηστών.

Αν οι χρήστες δεν έχουν smartphone, θα λαμβάνουν έναν QR κωδικό τον οποίο θα μπορούν να εκτυπώσουν, όπου θα υπάρχουν οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό τους. Βέβαια, αυτό είναι μόλις ένα από τα συστήματα που αναπτύσσονται τους τελευταίους μήνες. Στην πρωτοβουλία VCI συμμετέχουν οι Microsoft, Oracle, Salesforce και Mayo Clinic Network, ενώ προς το παρόν ούτε η Apple ούτε η Google συμμετέχουν σε αυτή ή κάποια παρόμοια πρωτοβουλία.

Επεξεργάστηκε την 18 Ιανουαρίου 2022 20:43

Σχόλια

  • Αυτό που πάλι δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να πάρει κάποιος πιστοποίηση εμβολιασμού για να μπει σε αεροπλάνο; Μιλώντας με γνωστό μου αεροσυνοδό τα κρούσματα, που είχαν κολλήσει συνάδελφοι του είναι μηδενικά παρότι είχαν βρεθεί σε πτήσεις όπου υπήρχαν κρούσματα. Κατά δεύτερον όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει άρα αν υποθέσουμε ότι θέλουν να προστατεύσουν το προσωπικό τους τότε πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέλος αν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας που μου απαγορεύει να κάνω το εμβόλιο ή λόγω ηλικιακής ομάδας δεν θα μπορέσω να εμβολιαστώ δεν θα μπορώ να πετάξω; Τέτοια Πιστοποιητικά είναι τουλάχιστον γελοία σε βαθμό που κάνουν τους «περίεργους» να αρχίζουν τα σενάρια συνωμοσίας και έτσι να χάνεται ο σεβασμός προς τους θεσμούς και τους νόμους. Αν θέλουν Πιστοποιητικο ας ζητήσουν τεστ COVID 24-48ωρες πριν και όλα μέλι γάλα. Πάντα γνώμη μου....

    • Ακριβώς όπως τα λες.. γι'αυτό και δεν έπεισε κανένα στην Ευρώπη πλήν του δικού μας φωστήρα που τη συνέλαβε

    • Δεν είναι απλά για να μπεί στο αεροπλάνο αλλά για να βγεί από αυτό. Το που θα προσγειωθεί είναι το θέμα. Είναι μέτρο που θα βοηθήσει στη διάσωση του τουρισμού παγκοσμίως αλλά και στην πατρίδα μας.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Λεοντιάδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.