Europol, Εξάρθρωσε δίκτυο ηλεκτρονικών απατεώνων

H Europol εξάρθρωσε δίκτυο αποτελούμενο από ηλεκτρονικούς απατεώνες που είχαν αναπτύξει τον ιό “Ransomware” και εξαπατούσαν χρήστες μπλοκάροντας τον υπολογιστή τους και ζητώντας χρήματα για να τον “απελευθερώσουν”. Το ποσό που ζητούσαν ήταν 100 ευρώ και όπως αναφέρουν οι αρχές ένα 3% των χρηστών το πλήρωνε(!).

Το δίκτυο εκτιμούν είχε δραστηριότητα σε 30 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια και ότι διακίνησε χρήματα χιλιάδων ευρώ τα οποία κατέληγαν στη Ρωσία και στον 27 αρχηγό και της οργάνωσης και δημιουργό του ιού “Ransomware”!

Επεξεργάστηκε την 18 Ιανουαρίου 2022 20:42

Σχόλια

  • Αν κατάλαβα καλά πρόκειτε για τον γνωστό "ιό της αστυνομίας". Πολύ ζόρικος ιός. Το πρώτο μολυσμένο λάπτοπ που μου φέρανε το επανέφερα σχετικά εύκολα, το δεύτερο με τίποτα. Ούτε τα αντιϊκά δεν τον βρίσκανε. Η τελευταία έκδοσή του διάβασα πως κατέστρεφε και τα αρχεία αν δεν πλήρωνες. Επιτέλους τα μαγκώσανε τα λαμόγια. Αν και ότι παρουσιάζεται στο δίκτυο δεν χάνεται ποτέ. Σύντομα κάποιος άλλος θα τον βελτιώσει και θα τον εξαπολήσει. Για αυτό....μακρυά από"πονηρές" σελίδες παίδες :-)

  • Είναι αυτό που λέμε ... όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες... ή το ... η περιέργια σκότωσε τη γάτα... :P

  • και εγω τον κολλησα προχθες. για το ποσο ειναι απο πονηρα σιτε ή οχι παιζεται. εγω ενα java update ετρεξα και μου το εμφανισε. Μπορει να ειχε φαει καμια χακερια η java, και αντι να κατεβασει το update κατεβασε το ransomware. Ευτυχως ειχα ενα αντιγραφο απο norton ghost και ολα καλα.

  • Μου είχαν φέρει τουλάχιστον 20 pc .. Ναι για τον γνωστό ιό μιλάνε!!!! Τουλάχιστον οι δικοί μου πελάτες κανεις δεν πλήρωσε τίποτα !!!!

  • @κώστας ακριβώς έτσι.
    Και εγώ σε δυο φίλους που το έφεραν ένα απλό restor έκανα 4-5 μέρες πίσω και όλα κομπλέ, ούτε format ούτε recovery δεν χρειαζόταν...

  • Andreas@ Σωστός στα 20 τα 8 έπρεπε να γίνουν format... Τα αλλα οκ με επαναφορά με το να βγει ο δίσκος κ να το καθαρίσεις σε άλλο μηχάνημα... Μπορούσες με διάφορους τρόπους!!

  • Παιδια ο ιος τελειωνε αν τον εντοπιζες μεσα στη διαχειριση εργασιων και τον διεγραφες ακομα και σε αυτους που δεν μπορουσαν να κανουν resotre

  • Εγω παντως μπηκα με safe mode ετρεξα οτι αρχειο .exe εγκατασταθηκε στον υπολογιστη μου, την τελευταια μερα, Βασικα εμφανιστηκε ενα εικονιδιο κοκκινο,οποτε το εσβησα και μετα επανεκκινηση με κανονικη λειτουργια και ΟΚ .. τα antivirus παντως δε μπορουσαν να κανουν ΤπΤ

  • Δυστυχώς είχα και γω ανάλογη εμπειρία. Τον ξεφορτώθηκα θέλω να πιστεύω. Βλέπω πολύς κόσμος είχε ανάλογη εμπειρία. Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί τα πράγματα αγριεψαν στον κόσμο του διαδικτύου τελευταία.

  • Δε θελει τίποτε, ενα απλό αρχείο απο το temp έτρεχε. Βλέπεις το δίσκο στο temp και σβήνεις το DLL που έχει ημερομηνία όταν περίπου κόλλησε. Το τελευταίο αρχείο σε ημερομηνία είναι συνήθως. Όταν ξεκινήσει και πάει να το τρέξει το DLL σαν EXE, δε θα το βρει και θα ξεκινήσει κανονικά βγάζοντας μήνυμα ότι δε το βρήκε. Η πιο περίπλοκη εκδοχή ήθελε μια αναζήτηση με ημερομηνία για DLL. Το πιο πρόσφατο το σβήνεις και μετά μπουτάρει.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.