Η Γαλλία συνδέει τη ρωσική ομάδα Sandworm με επιθέσεις hacking

, Η Γαλλία συνδέει τη ρωσική ομάδα Sandworm με επιθέσεις hacking

Οι γαλλικές Αρχές θεωρούν ότι η ρωσική στρατιωτική ομάδα hackers Sanwdworm συνδέεται με μερικές επιθέσεις που έχουν κρατήσει πολλά χρόνια. Οι επιθέσεις συμπεριλαμβάνουν διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, καθώς και το malware NotPetya, ένα από τα πιο καταστροφικά στις υποδομές της χώρας.

Σύμφωνα με τους Γάλλους ειδικούς ασφαλείας, οι Ρώσοι hackers της ομάδας Sandworm, είχαν τον χειρισμό του εργαλείου Centreon, μέσω του οποίου εκτελούσαν τις εν λόγω επιθέσεις και κατάφερναν να δρουν ανενόχλητοι για περισσότερα από τρία χρόνια. Μεμονωμένες ομάδες hackers που εκτιμάται ότι έχουν εμπλακεί σε διάφορες επιθέσεις συνδέονται από τους Γάλλους με την ομάδα Sandworm, στοιχείο που δείχνει ότι για αρκετές επιθέσεις σε υποδομές σε μία χώρα, ενδέχεται να υπάρχει ενορχήστρωση από μία άλλη χώρα.

, Η Γαλλία συνδέει τη ρωσική ομάδα Sandworm με επιθέσεις hacking

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη επίθεση από Ρώσους hackers, αλλά η γαλλική εταιρεία ασφαλείας ANSSI θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε συστηματικά μεταξύ του 2017 και του 2020. Παρόμοια στοιχεία έχει φέρει στη δημοσιότητα και η ESET, ενώ σε γενικές γραμμές θεωρείται δύσκολη η διαδικασία εντοπισμού των servers που έχουν επηρεαστεί από τις επιθέσεις malware.

Παρόλο που τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι επιθέσεις είχαν ως επίκεντρό τους την Ουκρανία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επηρεαστούν και άλλες ευαίσθητες υποδομές σε άλλες περιοχές του κόσμου.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured LinkedIn

Το LinkedIn θέλει να προσθέσει παιχνίδια στην πλατφόρμα του

Το LinkedIn, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Gear featured vivo

vivo Pad 3 Pro: Μάλλον εντοπίστηκε στο Geekbench

Ένα νέο tablet vivo έχει πλέον εντοπιστεί στο Geekbench και θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πλαισιώσει τα X Fold 3 και X Fold 3 Pro.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.