Internet

Γιατί το Broadband Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

Η ταχύτητα του internet στις μέρες μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά την εποχή του κορονοϊού οι απαιτήσεις για μία καλή και χωρίς προβλήματα σύνδεση είναι απαραίτητη. Μία broadband σύνδεση όμως όπως θα έχετε παρατηρήσει έχει μερικές διαφορές όσον αφορά το upload και download speed. Για ποιον λόγο όμως, το upload speed είναι (συνήθως) χαμηλότερο από το download speed;

Download vs Upload Speed

Ας τα πάρουμε από την αρχή για να εξηγήσουμε τις διαφορές τους. Το download speed είναι η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να “τραβήξει” ένας χρήστης από τον server. Για να παρακολουθήσετε για παράδειγμα, μία ταινία στο Netflix, θα χρειαστείτε το μέγιστο δυνατό download speed ώστε να μην υπάρχουν κολλήματα κατά την διάρκεια.

Το upload speed από την άλλη είναι ο μέγιστος ρυθμός που μπορεί κάποιος να στείλει σε έναν server. Σε αυτήν την περίπτωση το πόσο γρήγορα θα ανεβάσετε ένα βίντεο στο YouTube εξαρτάται από το upload speed. Επιπλέον, το upload speed είναι σημαντικό για βιντεοκλήσεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Γιατί το Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

Οι εταιρείες προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία της περισσότερες φορές έχει διαφορετικό download και upload speed. Αυτού του είδους η ταχύτητα είναι γνωστή ως ασύμμετρη ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία σύνδεση με οπτικές ίνες προσφέρει το ίδιο download και upload speed. Η ταχύτητα του ίντερνετ ελέγχεται από τον πάροχο και δεδομένου ότι οι περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο απαιτούν υψηλό download speed, οι πάροχοι ελέγχουν συχνά τις απαιτήσεις bandwidth των χρηστών.

Για αυτόν τον σκοπό, οι εταιρείες διατηρούν το download bandwidth υψηλότερο από το upload bandwidth. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για την ασύμμετρη ταχύτητα είναι οι πολλαπλοί χρήστες σε μία σύνδεση. Οι πάροχοι κατανέμουν την ταχύτητα του internet διαφορετικά σε όλους τους χρήστες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 9 Ιουνίου 2020 13:25

Σχόλια

  • Δικαιολογίες των εταιριών είναι αυτά..
    Υπάρχει η Inalan που δίνει 200/200 download/upload όλες οι άλλες εταιρείες δίνουν το πολύ 10-20 upload ..

    • Θ συμφωνησω οτι δεν νομιζω να δινουν upload το ιδιο οι περισσοτερες συνδεσεις...Cosmote 50αρα εγω, εχω οντως 49+ στο download αλλα στο upload πανω απο 8 δεν εχω δει μεχρι στιγμης..Δεν με απασχολει ιδιαιτερα το upload(δεν εχω κανει παραπονα στην εταιρεια) αλλα αναρωτιεμαι γιατι συμβαινει αυτο ιδιαιτερα μετα απο αυτο τ αρθρο ...

    • Απο οτι βλεπω η inalan δινει υπηρεσιες fiber to the home, οποτε λογικο να ειναι συμμετρικη η ταχυτητα της

      • Και η Cosmote δίνει π.χ. 300mbps download με 30mbps upload (10% του donwload).
        Συνεχίζεται δλδ η κοροϊδία...

  • Από τις πρώτες ιστοσελίδες την δεκαετία του 90 δημιουργήθηκε ένας άτυπος κανόνας του 10 (download) προς 1 (upload) γιατί οι ανάγκες στο διαδίκτυο ήταν απλά να κάνεις ένα request μιας σελίδας που δεν κατανάλωνε πολλά δεδομένα (upload) και να λάβεις το περιεχόμενο (download) που κατανάλωνε αρκετά δεδομένα όπως φωτογραφίες κ.α. Έτσι οι συνδέσεις και η εξέλιξη τους προσαρμοστήκανε σε αυτό το δεδομένο όπως πχ το δημοφιλές ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) το οποίο για αξιοποιεί το φάσμα του χάλκινου καλωδίου δίνοντας περισσότερη βάση στο download και όχι στο upload με μέγιστες τεχνικές προδιάγραφες 24/1 (24/3,5 στο ADSL2+) φυσικά υπολογίζοντας πάντα την απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο που μείωνε τις ταχύτητές.
     
    Το λεγόμενο (βαφτισμένο) από τις εταιρίες «fiber/vdsl» που “νομιμοποιεί” τον ορό fiber είναι στην ουσία είναι μια υλοποίηση FTTC (fiber to the cabin) και προσπαθεί μεταφέροντας το bottleneck στην καμπίνα να μετριάσει τις αποστάσεις στον χαλκό από χιλιόμετρα σε μερικά δεκάδες μέτρα (τηλεφωνικό κέντρο/καμπίνα) και έτσι πετυχαίνει πάλι ασύμμετρες ταχύτητές αλλά καλύτερες με μέγιστο down στην γνωστή υλοποίηση VDSL2 200Mbps αλλά στο upload 100Mbps. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον κανόνα 10/1 και αν δούμε τα πακέτα VDSL είναι 50/5, 100/10, 200/20. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας τεχνικός περιορισμός στο upload.
     
    Η κατάσταση γίνεται χειρότερη γιατί μετάφεραν τα πακέτα VDSL στην γενιά του πραγαμτικου Fiber (FTTH, fiber to the home) που δεν έχει κανένα τεχνικό περιορισμό αφού μπορεί να παρέχει συμμετρικές ταχύτητες 1Gbps download/upload στην τεχνολογία GEPON. Το ερώτημα παραμένει το γιατί ακολουθούν τον κανόνα 10 προς 1 και εκεί.
     
    Οι ISP συνδέονται με το εξωτερικό μέσω οπτικών ινών και φυσικά οι ταχύτητές τους είναι συμμετρικές και πάντα υπολογίσουν την διασύνδεση με το εξωτερικό που χρειάζονται όχι με το εάν όλοι οι χρήστες φουλάρουν τις συνδέσεις τους ταυτόχρονα αλλά με στατιστικά μοντέλα πρόγνωσης της κίνησης, έτσι μεγιστοποιούν το κέρδος σε σχέση με το κόστος. Θεμιτό αφού αυτό περνάει στην τελική τιμή αλλά εν μέρη και όχι απόλυτα. Για αυτό στην καραντίνα τα πράγματα δεν πηγαίναν καλά γιατί αυξήθηκαν απότομα οι ανάγκες των χρηστών. Σκεφτείτε το ανάλογα με το νερό στην βρύση εάν όλοι μας τραβήξουμε ταυτόχρονα νερό θα πέσει η πίεση, όμως δεν χρειαζόμαστε πάντα νερό.
     
    Η εύλογη απορία είναι ότι ενώ το download το αξιοποιούν όλοι οι χρήστες, το upload παραμένει «αδιάθετο»? Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι, όλες αυτές οι εταιρίες δίνουν συνδέσεις σε data center (και από αυτά λαμβάνουμε εμείς τις υπηρεσίες όπως ιστοσελίδες, βίντεο κ.α.). Με την μόνη διαφορά είναι στο επίπεδο των server η αναλογία ανάγκης είναι αντιστροφή έχοντας περισσότερες απαιτήσεις σε upload πάρα download. Κάπου εδώ νομίζω βρίσκεται και η απάντηση για τον λόγο που ακόμα και στην Fiber εποχή (FTTH) τουλάχιστον Ελληνικοί ISP θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον άγραφο κανόνα του 10/1 της δεκαετίας του 90 και εφόσον οι χρήστες συνεχίζουν να ικανοποιούνται με «ψίχουλα» θεωρώντας τα βελτίωση θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά χρόνια.
     
    Και για να έρθουμε στην πραγματική δυνατότητα του Fiber (όχι του βαφτισμένου), εταιρίες όπως η InaLan/HCN και άλλες δίναν εξαρχής συμμετρικές ταχύτητες όπως θα έπρεπε να είναι η πραγματική FTTH εποχή.
     
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Ανδρονικίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.