Σύμφωνα με έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα ο εθισμός στο διαδίκτυο, ιδίως στην περιφέρεια. Από το καλοκαίρι του 2007 η Μονάδα έχει δεχθεί περισσότερους από 100 εφήβους με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.
Το φαινόμενο που έχει φέρει σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως αποκτά διαστάσεις και στην Ελλάδα.
Η Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος πλαισίου Saferinternet ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό της πρώτης Ευρωπαϊκής έρευνας σε επτά χώρες για τον καθορισμό της επίπτωσης του φαινομένου της εξάρτησης. Η έρευνα θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία την περίοδο 2011 – 2012.
Επίσης, μετά από υπογραφή μνημονίου με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ειδικοί της Μ.Ε.Υ. πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία και ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Τέλος, στη Μ.Ε.Υ. λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου.
Κατά την πανελλαδική έρευνα της ΜΕΥ το 2010:
• 2.4% των εφήβων 15-16 ετών παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και 19.1% οριακή χρήση που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.
• Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορές εξάρτησης ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις σε σύγκριση με την Αττική (3.4% έναντι 1.3%).
• Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο, τα δε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον πρώτο σε συχνότητα λόγο που οι εξαρτημένοι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν τα online παιχνίδια.
• Από το σύνολο των εφήβων, 63.7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (100% των εφήβων με εξάρτηση), ενώ
• 18.5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (74% των εφήβων με εξάρτηση)
• 95,2% των εφήβων με εθισμό στο διαδίκτυο προέρχονταν από έγγαμες οικογένειες.
• 44,4% των εφήβων με εθισμό έχουν συχνή πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο έναντι 15% όσων δεν κάνουν συχνή χρήση του διαδικτύου.
Συμπέρασμα:
Οι έφηβοι με διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη “άνεση” με το διαδίκτυο καταργώντας όρια και παρουσιάζοντας διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
Ναι ειναι αρνητικο αλλα τελικα μηπως δεν φταινε οι νεοι …..
What?!!! Ειναι ανησυχητικο αυτο?!! ΜΑΚΑΡΙ οι νεοι μας και τα παιδια μας να κανουν το διαδικτυο τροπο ζωης. Τι τεχνοφοβια ειναι αυτη? Το διαδικτυο ειναι το μελλον.
@Anastasios-Antonios Toulkeridis Διαφωνώ μαζί σου. Δεν λέει να μην χρησιμοποιούν καθόλου το ίντερνετ, απλά να το κάνούν με μέτρο. Δεν είναι κακό ή παράξενο, στις μέρες μας, να κάθεσαι πολλές ώρες στο ίντερνετ, αλλά αν δεν μπορείς μακριά του τότε υπάρχει πρόβλημα.
Το διαδικτυο δεν ειναι τροπος ζωης γιατι δεν ζεις.
Εισαι απλα μπροστα απο μια οθονη που φτανεις σε σημειο να αποβλακωνεσαι κιολας μετα απο πολλες ωρες και παραλληλα βλεπεις την ζωη να σε προσπερναει.
Το διαδικτυο για μενα ειναι ψυχαγωγια-ενημερωση-διασκεδαση για πολυ συγκεκριμενο χρονο μεσα στην μερα.
Οι εξελιξεις στον πολιτισμο μας τρεχουν πολυ γρηγορα πλεον για καποιον μη-συνδεδεμενο να τις παρακολουθησει. Πεντε ωρες να λειψεις απο το διαδικτυο και εχεις χασει εξελιξεις. Αν ειχα παιδι θα το ειχα ολη μερα μπροστα σε μια οθονη.
@NikosVolos Απο που προκυπτει οτι σε αποβλακωνει? Πιστευω το εντελως αντιθετο
Τι να σου πω… Εγώ αν είχα παιδί δεν νομίζω να το άφηνα “συνέχεια” στον υπολογιστή… Εξαρτάται όμως και από την χρήση του διαδυκτίου. Και επιμένω, αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ίντερνετ, τότε υπάρχει πρόβλημα…
@Alan Φυσικα και μπορεις να ζησεις χωρις ιντερνετ. Και χωρις ηλεκτρισμο μπορεις να ζησεις. Υπαρχει λογος που τα βαλαμε στη ζωη μας ομως, οι εποχες αλλαζουν, θα πρεπει να αλλαξουμε και αντιληψεις
η εξάρτηση από τον τρόπο ζωής έχει μεγάλη διαφορά παιδιά….
αυτές οι στατιστικές “έρευνες” τελικά έχουν πολύ πλάκα. οκ όλοι μας λίγο-πολύ καθόμαστε μπροστά στο νετ, αλλά αυτό έχει μεγάλη διαφορά απο την εξάρτηση. Παλαιότερα εξαρτημένο αποκαλούσαν οι έρευνες αυτούς που κάθονταν πάνω απο 2ώρες ημερησίως στην tv. Τώρα όμως… όλα φυσιολογικά ναι?
Θα σας καταθέσω μια δική μου εμπειρία…Είμαι 16…στα 14 μου πήρα δικό μου υπολογιστή και η αλήθεια είναι οτί είχα χάσει το μέτρο και χρησιμοποιούσα αρκετά (από το απόγευμα που τελείωνα τα φροντηστήριο μέχρι τις 4 το βράδυ) τον υπολογιστή,ήμουν κατά κάποιον τρόπο εξαρτημένος μιας και όσο ήμουν offline δεν ένιωθα ευχαρηστημένος με τίποτα κτλ κτλ…Εκείνη την περίοδο είχα πολλά προβλήματα και οικογενιακά και στο σχολείο…Πλέον που είμαι 16 και τα πράγματα έχουν στρώσει κάνω πιο μικρή χρήση υπολογιστή,facebook δεν πολυμπαίνω μόνο 2-3 φορές την μέρα να δω αν έχω κάποιο μύνημα…μπαίνω κυρίως σε site ενημέρωσης και ακούω μουσική και πλέον δεν έχω κάποιο σύνδρομο στέρησης αν μείνω offline…
Αυτό που θέλω να πω είναι οτί το internet από μόνο του δεν προκαλεί εξαρτησή όμως αν υπάρχουν προβλήμα και ένας έφηβος δεν είναι ευχαρηστημένος από τον εαυτό του,από την καθημερινότητα του,μπαίνει στο internet εκεί παρουσιάζει έναν άλλο εαυτό,κάτι πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελε να είναι και για αυτό κάποια στιγμή εμφανίζει συπτώματα εξάρτησης γιατί το internet τον βοηθά να ξεφεύγει από την πραγματικότητα…
Δεν ειμαι καθολου κατα του διαδικτυου,το αντιθετο θα ελεγα.
Αυτο που λεω ειναι οτι πρεπει να βαζουμε καπου-καπου και ενα φρενο.
Γνωριζω προσωπικα μια περιπτωση ενος ανθρωπου ο οποιος δεν σηκωνοταν οχι μονο για να παει στην κουζινα να φαει αλλα το παζαρευε για να παει ακομα και στην τουαλετα και δεν κανω καθολου πλακα.Δεν ειναι καθολου υγιες κατι τετοιο,σκετη αρρωστια ειναι.
Εαν δεν εχεις βιωματα απο την πραγματικη ζωη,σεξουαλικη επαφη,φιλους κ.λ.π,τι να λεεί;
@Anastasios-Antonios Toulkeridis Προσωπικα εαν κατσω πανω απο 4-5 ωρες με πιανει υπνηλια και πονανε τα ματια μου και ειμαι μονο 30 χρονων.Oσο για τις εξελιξεις που αναφερεις οτι χανεις εαν θα λειψεις 4-5 ωρες εχω να σου πω οτι σε εμας φαινεται ετσι που ασχολουμαστε γιατι μην ξεχνας οτι υπαρχουν και ανθρωποι και ειναι αρκετοι κιολας που δεν ασχολουνται καθολου.
@spyros Εχεις απολυτο δικιο για την TV,νομιζω οτι εχει απενεχοποιηθει το θεμα.
Όλοι κάθονται στο ίντερνετ πολλές ώρες την ημέρα, αλλά όπως είπα το θέμα είναι τι γίνεται με τον εθισμό. Όταν δεν μπορείς χωρίς το διαδύκτιο. Εκεί αναφέρεται και η έρευνα. Όντως τώρα πιά το ίντερνετ είναι σταθερά στην ζωή μας και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, ακόμα και αν το θέλουμε. Το σημαντικό είναι να έχει μέτρο.