Internet

MIT: Ανανεώνει οδικούς χάρτες σε πραγματικό χρόνο με δορυφορικές εικόνες και AI

Όσοι χρησιμοποιούν συχνά συστήματα GPS, ή τους Χάρτες της Google και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές, τακτικά βρίσκονται αντιμέτωποι με δρόμους οι οποίοι έχουν αλλάξει, ειδικά στην Ελλάδα. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει το MIT με ένα νέο επαναστατικό σύστημα πλοήγησης.

Το πιο έξυπνο GPS στον κόσμο

Συνήθως, τους χάρτες των GPS τους δημιουργούν εταιρείες όπως η Google, οι οποίες στέλνουν οχήματα εφοδιασμένα με κάμερες και ειδικό εξοπλισμό, και καταγράφουν κάθε δρόμο που εντοπίζουν στην πορεία τους.

Αν και η τακτική αυτή λειτουργεί αρκετά καλά, είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα. Επιπλέον, τόσο λόγο του κόστους όσο και του χρόνου που απαιτεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας, αρκετές περιοχές του κόσμου αγνοούνται πλήρως. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χρήστες βρίσκονται σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχουν καν καταγεγραμμένα δεδομένα GPS.

To MIT σκέφτηκε ότι μία πιθανή λύση είναι η χρήση AI συστημάτων που θα ενημερώνουν τα GPS χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες. Σαφώς, αυτή η λύση είναι φθηνότερη, και οι δορυφορικές εικόνες είναι πάντα λεπτομερείς, ενώ λαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι δορυφορικές εικόνες των δρόμων συχνά περιλαμβάνουν δέντρα, κτίρια, πινακίδες, και άλλα στοιχεία αγνώστου ταυτότητας, τα οποία ενδέχεται να κρύβουν τον ακριβή σχηματισμό του οδοστρώματος.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το MIT συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας Υπολογιστών του Κατάρ (QCRI) που έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αρχιτεκτονικών νευρωνικών δικτύων με σκοπό να προβλέπει αυτόματα τους τύπους δρόμων και τον αριθμό των λωρίδων που ίσως υπάρχουν πίσω από τα εκάστοτε εμπόδια.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησε το MIT και το QCRI, το σύστημα, που ονομάζεται RoadTagger, μετρούσε τους αριθμούς λωρίδων με ακρίβεια 77% και μπορούσε να συμπεράνει τους τύπους δρόμων με ακρίβεια 93%.

Το QCRI έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη έρευνα, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA του 2022. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Sam Madden, το Κατάρ δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις εταιρείες που δημιουργούν ψηφιακούς χάρτες. Ωστόσο, η χώρα συνεχώς δημιουργεί νέους δρόμους και βελτιώνει το δίκτυο της πριν από την έναρξη της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Οι ερευνητές του MIT και του QCRI σχεδιάζουν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το RoadTagger, ώστε να μπορεί να προσβλέπει περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως θέσεις στάθμευσης και ποδηλατοδρόμους. Παράλληλα, ελπίζουν ότι κάποια μέρα το σύστημα θα είναι σε θέση να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους χάρτες με τις τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 24 Ιανουαρίου 2020 20:42

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.