WannaCry : Βρέθηκε λύση χωρίς λύτρα

WannaCry λύση, WannaCry : Βρέθηκε λύση χωρίς λύτρα

Μια αχτίδα ελπίδας έλαμψε για τους χρήστες που προσβλήθηκαν από το Ransomware WannaCry την περασμένη εβδομάδα. Ερευνητές βρήκαν ότι αρκετοί υπολογιστές που έχουν προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό, μπορούν να ξεκλειδωθούν χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τα 300 με 600 δολάρια που είναι τα λύτρα.

Ένα νέο εργαλείο, το οποίο είναι διαθέσιμο για όλους, μπορεί να αποκρυπτογραφεί μολυσμένους υπολογιστές που τρέχουν Windows XP, 7 και 2003 και σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές που ανέπτυξαν τον αποκρυπτογράφο, πιθανόν δουλεύει και με άλλες εκδόσεις των Windows όπως τα Vista, Server 2008 και 2008 R2.

Το wanakiwi, όπως είναι το όνομα του εργαλείου βασίστηκε σε ένα διαφορετικό εργαλείο που ανακοινώθηκε χτες, το Wannakey. Το εργαλείο αυτό, παρείχε τα μέσα για να εξάγει κάποιος δεδομένα από τους μολυσμένους υπολογιστές με Windows XP, αλλά χρειαζόταν μια ξεχωριστή εφαρμογή για να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία, την οποία εν συντομία παρείχε το wanakiwi.

Ο Matt Suiche, συνιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας Comae Technologies, βοήθησε στην ανάπτυξη και στη δοκιμή του wanakiwi κι ανέφερε ότι δουλεύει. Τα λεγόμενά του επικύρωσε και η Europol.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις το wanakiwi δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα, δεν λειτουργεί σε υπολογιστές που έκαναν restart, πράγμα που είναι πολύ πιθανό. Επίσης, μπορεί να μη λειτουργεί αν η τοποθεσία στη μνήμη που είναι αποθηκευμένο το κλειδί, έχει ξαναγραφεί (overwrite). Ακόμη, το wanakiwi δεν έχει δοκιμαστεί εκτενώς σε υπολογιστές που τρέχουν επεξεργαστές x64. Παρόλα αυτά, κάποιοι θα σταθούν τυχεροί συν του ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα ένα νέο εργαλείο βασισμένο στο wanakiwi που θα ξεπερνά τους παραπάνω περιορισμούς.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.