5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη [Tech How-to]

Όταν η Google ανακοίνωσε το Gmail, την 1 Απριλίου του 2004, όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για φάρσα. Αυτή η “φάρσα” έχει μέχρι σήμερα εξαπλωθεί και γιγαντωθεί, όμως δεν έχει σταματήσει να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται. Είτε είσαι αρχάριος χρήστης του Gmail ή σκέφτεσαι να “μετακομίσεις” σ’ αυτό, είτε είσαι προχωρημένος, συνέχισε να διαβάζεις.

Παρακάτω θα βρεις μερικά κολπάκια και συμβουλές για να περάσει η εμπειρία σου στο Gmail σε άλλο επίπεδο…

, 5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη [Tech How-to]

1. Συμμάζεψε τα email σου με την βοήθεια του (+)
Πήγαινε για παράδειγμα στο Facebook, βρες την διεύθυνση gmail που έχεις δηλώσει για να σου έρχονται οι ειδοποιήσεις, και πρόσθεσε το “+fb” στο τέλος του username σου (π.χ. username+fb@gmail.com ). Το Gmail αγνοεί το “+fb” ή ότι άλλο προσθέσεις, και τα email θα έρχονται κανονικά στον λογαριασμό σου όπως πριν. Τι κερδίζεις; Οργάνωση!
Τα email που έρχονται θα μπαίνουν στους κατάλληλους φακέλους (“Ετικέτες” στο Gmail) ώστε να αποφεύγεις τον πανικό στα Εισερχόμενά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας “Ρυθμίσεις -> Φίλτρα -> Δημιουργία νέου Φίλτρου” και να επιλέξεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Ένα χρήσιμο παράδειγμα:
, 5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη [Tech How-to]

Σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, όλα τα email που έρχονται στο myemail+forums@gmail.com θα μπαίνουν αυτόματα κάτω από την ετικέτα “Forums” και δεν θα εμφανίζονται καθόλου στα “Εισερχόμενα”. Βασική προϋπόθεση: άλλαξε την διεύθυνση που έχεις δηλώσει στα διάφορα forums που συμμετέχεις με την παραπάνω διεύθυνση email και φυσικά να δίνεις την ίδια και στα καινούργια που θα γραφτείς.
Επιπλέον, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μπορείς ακόμα και να αρχειοθετείς ή να διαγράφεις αυτομάτως τα email που θες, χωρίς καν να τα βλέπεις.
Δοκίμασε το, μάζεψε όλα τα email από τα κοινωνικά δίκτυα σε μια ετικέτα, τα email για προσφορές/διαγωνισμούς σε άλλη κτλ., και άφησε στα Εισερχόμενα σου μόνο τα σημαντικά.
Τα βήματα είναι απλά, δώσε ή άλλαξε σε “email+κάτι@gmail.com” την ηλεκτρ. διεύθυνσή σου στην εκάστοτε υπηρεσία, και έπειτα δημιούργησε το κατάλληλο φίλτρο με τις επιλογές σου.

2. Χρησιμοποίησε την κουκκίδα (“.”) στην ηλεκτρονική σου διεύθυνσή. Είναι τζάμπα!
Το Gmail αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της κουκκίδας στις διευθύνσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσες κουκκίδες θες και όπου θες, θα είναι σαν να μην υπάρχουν. Για το Gmail, το myemail@gmail.com είναι το ίδιο ακριβώς με το my.email@gmail.com ή το my….e.m.a.il@gmail.com. Πλάκα έχει, αλλά που σου χρησιμεύει;
Καταρχήν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια διεύθυνση email για να φτιάξεις πολλαπλούς λογαριασμούς σε μια υπηρεσία. Απλά πρόσθεσε μια τελεία, και αμέσως έχεις μια νέα διεύθυνση email. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ποιο επίσημες καταστάσεις. Για παράδειγμα, άλλη οπτική δίνει το onomaepitheto@gmail.com και άλλη το onoma.epitheto@gmail.com. Το δεύτερο είναι πιο “φιλικό” στο μάτι. Και μπορείς να είσαι σίγουρος πως ακόμα και αν ο αποστολέας ξεχάσει την κουκκίδα, το email θα σου έρθει κανονικά.

3. Μάθε να κάνεις… Προχωρημένη Αναζήτηση!
Κάπου είναι αυτό το τιμημένο το email, αλλά άντε να το βρεις, γίνεται χαμός. Αντί να ψάχνεις τις ατέλειωτες σελίδες κάθε φορά μέχρι να βρεις αυτό το κάτι που θέλεις, χρησιμοποίησε το κουτάκι της αναζήτησης! Υπάρχουν διάφορες λέξεις κλειδιά που μπορείς να μάθεις για εύκολη και γρήγορη επιτυχία.

Μερικά παραδείγματα:
, 5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη [Tech How-to]

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Βοήθεια του Gmail και μπορείς να τα βρεις εδώ. Φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

4. Αποστολή και Αρχειοθέτηση
Σου έρχεται ένα email. Σαν καλός συνομιλητής το ανοίγεις και απαντάς αμέσως. Μετά μένει το αρχικό email που ήρθε, πρέπει να το επιλέξεις και να πατήσεις αρχειοθέτηση ή διαγραφή. Με ένα κουμπί μπορείς να τα κάνεις και τα δύο, δηλαδή αποστολή & αρχειοθέτηση.
Αρκεί να πας στις “Ρυθμίσεις -> Εργαστήρια” και να ενεργοποιήσεις το “Αποστολή & Αρχειοθέτηση”. Με αυτό τον τρόπο θα προστεθεί ένα κουμπί δίπλα στο “Αποστολή” που κάνει και τα δύο προαναφερθέντα.

Απλά και γρήγορα.
, 5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη [Tech How-to]

5. Δες όλα τα μέρη που έχεις εισέλθει στο Gmail σου και πάτα “Έξοδο” απομακρυσμένα.
Σε όλους έχει τύχει. Μπαίνεις βιαστικά στο Gmail σου από ένα internet cafe, το σπίτι ενός φίλου, κτλ. και φεύγεις ξεχνώντας να πατήσεις “Έξοδος”. Και τώρα;
Το Gmail σου επιτρέπει να δεις αναλυτικά από που και πότε έχεις συνδεθεί στο λογαριασμό σου, και να πατήσεις απομακρυσμένα την “Έξοδο”. Είναι απλό, μπες στον λογαριασμό σου, ψάξε κάτω από την λίστα με τα Εισερχόμενα emails, υπάρχει η φράση “Πρόσφατη δραστηριότητα λογαριασμού:” και ένα λινκ που ονομάζεται “Λεπτομέρειες”. Αν το πατήσεις θα ανοίξει ένα παράθυρο με όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι, και τα ανάλογα κουμπιά.
Από αυτά τα στοιχεία μπορείς επίσης να τσεκάρεις και αν υπάρχει κάποια “παράνομη” δραστηριότητα. Π.χ. Αν δεις κάποια σύνδεση από Ινδία, και προφανώς δεν ήσουν εκεί, τότε κάτι τρέχει…

Μικρές συμβουλές για το τέλος:
• Θέλεις να επιλέξεις μια σειρά από email, αλλά βαριέσαι το τικάρισμα σε ένα ένα; Τίκαρε το πρώτο email, κράτα πατημένο το Shift, και τίκαρε ξανά το τελευταίο που θέλεις. Όλα τα ενδιάμεσα θα τσεκαριστούν αυτόματα.
• Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς παντού και όποτε μπορείς το https:// αντί του https://, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ειδικά σε δημόσιους χώρους.
• Έχεις 10GB χώρο στο Gmail σου, και μπορείς να επισυνάψεις αρχεία έως και 25MB και να τα κρατάς στον λογαριασμό σου.
• Είσαι λάτρης του πληκτρολογίου; Πάτα το “?” (“Shift”+”/”) πλήκτρο ενώ είσαι μέσα στο Gmail και θα εκπλαγείς!
• Το Gmail κρατάει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για τις Επαφές σου, οπότε μην αγχώνεσαι, απλά βρες το “Επαφές -> Περισσότερα -> Επαναφορά Επαφών” σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
• Αν έχεις χρόνο, πήγαινε “Ρυθμίσεις -> Εργαστήρια”, όπου μπορείς να βρεις πολλά επιπλέον καλούδια και κόλπα αν ενδιαφέρεσαι να ψαχτείς περαιτέρω.
• Άρχισε να χρησιμοποιείς τις Ετικέτες! Θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη!

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κ.ΗΡΑΚΛΗΣ

Τέλεια, πάρα πολύ χρήσιμες οι επιλογές αυτές !!!!
Κάτι άλλο, μήπως μπορεί να γίνει ομαδοποίηση στο gmail βάσει θέματος..;
Θα μου ήταν πολυ χρήσιμο, καθώς έχω και android συσκευή…

Κώστας

Ευχαριστούμε, Techblog!

Ender

πολυ καλο, συγχαρητηρια

Thodoris

@Κ. ΗΡΑΚΛΗΣ Θα μπορούσες να φτιάξεις μία ετικέτα που θα προστίθεται σε όλα τα μηνύματα που έχουν το θέμα που θέλεις (π.χ. αν το θέμα περιλαμβάνει ή όχι κάποιες λέξεις). Κι έτσι ομαδοποιούνται και στην εφαρμογή του gmail για android.

geokap

Πως μπορώ να έχω κάποια email εισερχόμενα να αρχειοθετούνται απευθείας σε φάκελο μέσα στο gmail και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να διαγράφονται εντελώς από το gmail;

Tolis

Καλα

Vivian

Είμαι σχεδόν ψηφιακά αναλφάβητη και θα ήθελα να με πληροφορήσετε, αν σας είναι εύκολο, πως συνδέω το Fb μου με διαφορετικό gmail λογαριασμό? Δεν ξέρω καν αν γίνεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Gvirginia

@Vivian

1) Πάνω δεξιά, πατάς στο βελάκι δίπλα από το λουκέτο
2) Ρυθμίσεις
3) Στην καρτέλα “Γενικά” (λογικά είναι η 1η που σου εμφανίζει)
4) Πατάς “Επεξεργασία” στην ενότητα “Επικοινωνία” (θα δεις ότι γράφει το email που είχες).
5) Επιλέγεις “Προσθέστε άλλη διεύθυνση email ή αριθμό τηλεφώνου” και βάζεις το νέο email που έχεις.
6) Σου έρχεται εισερχόμενο (στο νέο email) με ένα σύνδεσμο ώστε να επαληθεύσεις τη διεύθυνση.
7) *Αν θες να διαγράψεις εντελώς τον παλαιό λογαριασμό, ώστε το νέο gmail να είναι ο βασικός σου, τότε ακολουθείς τα βήματα και εκεί που γράφει “Βασικό email επικοινωνίας” επιλέγεις την τελεία με τη νέα διεύθυνση και ύστερα πατάς “Αφαίρεση” στην παλαιά.

Stav

Μπορώ να ελέγξω που έχω χρησιμοποιήσει το email μου;

chris chris

Μετά από μια αναβάθμιση το σύστημα αρχίζει να κρίνει, προφανώς με κάποιον αλγόριθμο, ποια εισερχόμενα είναι σημαντικά και δεν τα εμφανίζει στα κύρια. Πως μπορώ να καταργήσω αυτήν την ενέργεια;;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου

eleni vlachou

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ γνωριζετε πολλα! ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ!! ΓΙΑΤΙ μου βγαινουν ολα τα απεσταλμενα ΔΙΠΛΑ?? στελνω ενα εμαιλ και στο sent βλεπω 2 copies. Στα 50 βλεπω 100!

Δήμητρα

Εξαιρετικό άρθρο! Συγχαρητήρια σε αυτόν που το έγραψε!!! Eυχαριστούμε πάρα πολύ!

Θησέας

Καλησπέρα. Όταν ο αποστέλλων eMail στο gmail.com παραλείπει να αναφέρει “ΘΕΜΑ”, υπάρχει τρόπος να το προσθέσει ο λαμβάνων;

Κώστας Βλαχάκης

Καλησπέρα, όχι δεν γίνεται.

Σ. Ηλίας

Πολύ χρησιμες πληροφορίες. Υπάρχει τρόπος να re-arrange τη σειρά των ετικετών? Αυτές εμφανίζονται με τη σειρά που δημιουργούνται και όχι αλφαβητικά. Αν εγώ θέλω να τις βάλω σε άλλη σειρά εμφάνισης, μπορώ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet gmail Google

Google Gmail: Πώς θα βάλει τέλος στο spam για την προστασία των χρηστών

Η Google αναλαμβάνει δράση προκειμένου να εμποδίσει τα spam μηνύματα στο Gmail, αποσκοπώντας στην προστασία των χρηστών.

Smartphones gmail Google

Google Gmail: Το κουμπί απεγγραφής διαθέσιμο στο Android

Το Gmail προσφέρει εδώ και καιρό έναν τρόπο γρήγορης απεγγραφής από ανεπιθύμητα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο web app του.

Internet featured gmail Google

Google Gmail: Tέλος για ανενεργούς λογαριασμούς μετά από δύο χρόνια

Τον περασμένο Μάιο, η Google ανακοίνωσε πως οι λογαριασμοί Gmail που παρέμεναν ανενεργοί για δύο χρόνια θα διαγράφονταν και θα καταργούνταν.

Internet gmail Google

Gmail: Απατεώνες έχουν βρει τρόπο να κάνουν κατάχρηση του μπλε τικ επαλήθευσης

Οι απατεώνες πάντα βρίσκουν τρόπους και εργαλεία για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους στο διαδίκτυο και να τους κάνουν να τους πιστέψουν.