Virtual Fire, Πρωτοποριακή πλατφόρμα πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών για το νησί της Λέσβου

Τα αποτελέσματα του καινοτόμου έργου Virtual Fire, «Πλατφόρμα Διαδικτυακού Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Web GIS) για Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών» παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα, την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) του Νομού Λέσβου.

, Virtual Fire, Πρωτοποριακή πλατφόρμα πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών για το νησί της Λέσβου

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει την επιστημονική ευθύνη του έργου, ανέπτυξε ένα γεωγραφικό διαδικτυακό σύστημα υποστήριξης των αποφάσεων και των δράσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε βασίζεται στις τεχνολογίες της γεωπληροφορικής και της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Τμήμα Έρευνας της Microsoft (Microsoft Research). Το σύγχρονο πιλοτικό αυτό σύστημα αναπτύχθηκε με εργαλεία και μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας και βασίζεται στο λογισμικό Microsoft Bing Maps, το οποίο παρέχει υπηρεσίες γεωπληροφορικών συστημάτων Web-GIS με χρήση δορυφορικών εικόνων και αεροφωτογραφιών μεγάλης διακριτικής λεπτομέρειας.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα μπορεί να παρέχει τις εξής πιλοτικές υπηρεσίες για το νησί της Λέσβου:
– Γεωγραφική απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο οχημάτων (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες) και αεροπλάνων που λαμβάνουν μέρος στην πυρόσβεση, καθώς και άλλων χρήσιμων γεωγραφικών πληροφοριών (π.χ. σημεία με δεξαμενές νερού, δρόμοι, κλπ.), ώστε να παρέχεται η δυνατότητα συντονισμού από το Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά και άντλησης πληροφοριών (εντοπισμού-απεικόνισης σημείων) για τους πυροσβέστες. Για την επίδειξη του συστήματος τοποθετήθηκε ειδικός εξοπλισμός, που περιλαμβάνει GPS και σύστημα επικοινωνίας, σε ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ένα αεροσκάφος της Αερολέσχης Μυτιλήνης, που μεταδίδουν τις συντεταγμένες τους στο σύστημα. Η θέση όλων αυτών των υποδομών καθώς και ζωντανή σύνδεση με βιντεοκάμερες εμφανίζεται αυτόματα επάνω σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη που μπορεί να προβληθεί σε μία μεγάλη ψηφιακή οθόνη (π.χ. στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).

– Γεωγραφική αποτύπωση της πιθανότητας εμφάνισης πυρκαγιάς και αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου. Η βασική διαφορά από τα υπάρχοντα συστήματα είναι η χρήση πολλαπλών παραμέτρων στον αλγόριθμο ποσοτικού υπολογισμού του κινδύνου, η παροχή υψηλής γεωγραφικής ανάλυσης, καθώς και η δυνατότητα ανανέωσης της πρόβλεψης εντός της ημέρας. Για την επίτευξη των παραπάνω, λαμβάνονται υπόψη διάφορες μετεωρολογικές (ταχύτητα ανέμου, υγρασία καύσιμης ύλης, βροχόπτωση κ.α.), κοινωνικοοικονομικές (αποστάσεις από οικισμούς, δρόμους, ηλεκτροφόρα καλώδια, χωματερές κ.α.) και βιοφυσικές (τύποι εδαφοκάλυψης βλάστησης, μοντέλα καύσιμης ύλης, τοπογραφία κ.α.) παράμετροι. Παράλληλα, πέντε αυτόματοι τηλεμετρικοί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένα σύστημα πρόβλεψης καιρού, στηριγμένο στο μοντέλο SKIRON της Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου πυρκαγιάς και την αποτροπή του, τα οποία, μέσω του Virtual Fire, μπορούν να διανέμονται στους τελικούς χρήστες.

– Γεωγραφική αποτύπωση της έναρξης, της έντασης και της πιθανής εξάπλωσης της πυρκαγιάς, με τη χρήση ειδικών λογισμικών (FARSITE και Flammap), παρέχοντας μια πρώτη εκτίμηση και αποτύπωση της εξέλιξης της πυρκαγιάς στο χώρο και στο χρόνο.

– Οι φορείς – χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα, χωρίς την ανάγκη γνώσης χειρισμού πολύπλοκων και εμπορικών λογισμικών γεωπληροφορικής (GIS), να εφαρμόζουν και να αξιοποιούν εύκολα εφαρμογές, όπως πλοήγηση, να υποβάλλουν ερωτήματα σε βάσεις δεδομένων και να λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις, να εντοπίζουν τα σημεία ενδιαφέροντός τους, να συνδέουν φορητούς Η/Υ και GPS με το σύστημα, καθώς και να λαμβάνουν πληροφορίες, που θα διανέμουν οι διαχειριστές του συστήματος.

Σημειώνεται ότι τόσο η πιθανότητα εμφάνισης της πυρκαγιάς, όσο και η χαρτογράφηση των μετεωρολογικών συνθηκών υπολογίζονται με τη χρήση του ειδικού λογισμικού για υπερ-υπολογιστικές εφαρμογές, Microsoft Windows HPC Server, και άλλων εξυπηρετητών (servers) που χορηγήθηκαν ευγενώς από τη Hewlett Packard Ελλάδος. Χρησιμοποιούνται συνολικά τρεις εξυπηρετητές HP proliant τελευταίας τεχνολογίας για τους υπολογισμούς και την απεικόνιση των αποτελεσμάτων (1 Head Node και 2 Computing Nodes).

Δείτε το εδώ https://195.251.137.205/virtualfire

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
StratisRespect

Λεω και εγο τι μου θυμίζει η φωτο……..το νησελι μας χαχχαχαχαχαχα.Ωραιος κοστα χιλια μπραβο 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.

Software featured Microsoft Windows 11

Η Microsoft καταργεί το WordPad από τα Windows 11 μέσα στη χρονιά

Η εφαρμογή WordPad αποτελεί μέρος των Windows από τα Windows 95, αλλά η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι την καταργεί από τα Windows 11.

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.