Windows XP: Έσπασαν τον αλγόριθμο ενεργοποίησης 21 χρόνια μετά

Windows XP, Windows XP: Έσπασαν τον αλγόριθμο ενεργοποίησης 21 χρόνια μετά

Ο πραγματικός κρυπτογραφημένος αλγόριθμος ενεργοποίησης των Windows XP δεν είχε σπάσει ποτέ πραγματικά όντας σε offline κατάσταση. Ωστόσο, τώρα, 21 χρόνια μετά συνέβη κι αυτό, σύμφωνα με ανάρτηση του tinyapps.org.

Στο ιστολόγιο του σάιτ, το οποίο παρέχει μικροσκοπικά, μινιμαλιστικά βοηθητικά προγράμματα για περιορισμένες εγκαταστάσεις Windows, μια ανάρτηση με τον κατάλληλο τίτλο “Ενεργοποίηση Windows XP: GAME OVER” καταγράφει την ιστορία των ανθρώπων που επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν τα Windows XP περισσότερα από 20 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση, εννέα χρόνια μετά το τέλος της ζωής τους και μερικά χρόνια αφότου η Microsoft απενεργοποίησε τους διαδικτυακούς διακομιστές ενεργοποίησης. Το εργαλείο ανακαλύφθηκε από χρήστη του Reddit retroreviewyt.

Το xp_activate32.exe, ένα πρόγραμμα 18.432 byte παίρνει τον κώδικα που δημιουργείται από την επιλογή ενεργοποίησης τηλεφώνου των Windows XP και τον επεξεργάζεται σε ένα κατάλληλο κλειδί ενεργοποίησης (Confirmation ID), εντελώς εκτός σύνδεσης. Είναι μόνιμο σε όλη τη διαδικασία wiping και επανεγκατάστασης του συστήματος και πρόκειται, φαινομενικά, για το ίδιο κλειδί που θα παρείχε η Microsoft για τον υπολογιστή σας.

Η ταυτότητα του δημιουργού του εργαλείου παραμένει άγνωστη με τον retroreviewyt να εικάζει ότι μάλλον προέρχεται από κάποιο torrent.

To “τρέξιμο” των ξεπερασμένων, αλλά αγαπημένων, Windows XP online μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να τα τρέξετε και πλέον γνωρίζετε ότι είναι δυνατή η ασφαλής δημιουργία έγκυρων κωδικών ενεργοποίησης των Windows XP, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, παρόλο που η Microsoft έχει απενεργοποιήσει όλους τους διακομιστές ενεργοποίησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 2021, εξακολουθούσε να είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα σε χώρες όπως η Αρμενία και μια μελέτη της SpiceWorks το 2019 αποκάλυψε ότι μία στις τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον ένα μηχάνημα με Windows XP στα δίκτυά της.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.