4 Μύθοι για τις μπαταρίες που θα πρέπει να ξεχάσεις!

Είτε είσαι νέος στην τεχνολογία, είτε πωρωμένος gadgetάκιας, ενίοτε φτάνει στα χέρια σου μια συσκευή (music player, φωτ. μηχανή, κινητό, tablet, laptop, ultrabook, κλπ.) η οποία είναι εξοπλισμένη κατά 99,99% με μπαταρία Ιόντων Λιθίου (Lithium Ion). Παρακάτω θα διαβάσεις 4 μύθους για αυτές τις μπαταρίες, τους οποίους ακούς κάθε φορά που αγοράζεις συσκευή, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάλοιπα από την εποχή του Νώε (δηλαδή του Nokia με την εξωτερική κεραία).

Μύθος Νο1:
Να το φορτίζεις όλη νύχτα! Για να “στρώσει”!
Μέγας μύθος, και νούμερο 1 συμβουλή που ακούς από τον πωλητή μετά που θα σκάσεις το παραδάκι και θα πάρεις στα χέρια σου το μαραφέτι. Η πρώτη φόρτιση πρέπει να είναι συνεχόμενη και πολύωρη, για να “στρώσει” η μπαταρία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αναφέρεται σε ξεπερασμένη τεχνολογία 10+ ετών.
Η μπαταρίες Ιόντων Λιθίου δεν χρειάζονται αρχική φόρτιση, ούτε πολύωρη, ούτε ολιγόωρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα την βγάλεις από την κούτα. Όλες οι μπαταρίες Ι.Λ. έρχονται από το εργοστάσιο με κάποιο ποσοστό φόρτισης. Χρησιμοποιείς λοιπόν όση αρχική φόρτιση έχεις και μετά ξεκινάς κανονικά τις φορτίσεις, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Ο παραπάνω μύθος είχε βάση όταν ακόμα είμασταν στην εποχή των μπαταριών Νικελίου Καδμίου (NiCd) και Νικελίου Υδριδίου Μετάλου (NiMH), η οποίες όντως ήθελαν αρχική φόρτιση. Ακόμα και αν τύχει να αποκτήσετε σήμερα μια συσκευή με τέτοιου τύπου μπαταρία (πράγμα πολύ σπάνιο), οι περισσότερες, αν όχι όλες, πλέον έρχονται ήδη προ-φορτισμένες από το εργοστάσιο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση τις χρησιμοποιείτε αμέσως.

Μύθος Νο2:
Πρέπει να αποσυνδέσεις την συσκευή από την πρίζα αμέσως μόλις φτάσει 100%.
Επίσης κοινός μύθος που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και έχει επικρατήσει χωρίς να ισχύει. Ο μύθος αναφέρει ότι πρέπει να προσέχεις η φόρτιση να μην συνεχιστεί μετά που θα φορτίσει στο 100% η μπαταρία, γιατί υπάρχει πιθανότητα “υπερφόρτισης” και μείωσης της απόδοσης της μπαταρίας με τον καιρό. Απελπιστικά σενάρια μιλούν και για έκρηξη της μπαταρίας μετά από υπερβολική φόρτιση! Μπα… Αυτά έχουν πάψει να ισχύουν.
Οι μπαταρίες Ι.Λ. δεν κινδυνεύουν από “υπερφόρτιση” διότι είναι “έξυπνες”. Διαθέτουν έξυπνα κυκλώματα τα οποία διακόπτουν την τροφοδοσία προς στην μπαταρία, μόλις αυτή έχει φορτίσει πλήρως. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης του προσδόκιμου ζωής ή κίνδυνος έκρηξης.

Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και προτείνεται η αποσύνδεση του φορτιστή από την πρίζα και απ’ το τηλέφωνο όταν τελειώσει η φόρτιση, αλλά για άλλους λόγους. Πρώτο λόγος, η εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμός στο περιβάλλον. Ναι, ο φορτιστής “ρουφάει” ρεύμα όταν είναι στην πρίζα, ακόμα και χωρίς να είναι συνδεδεμένος σε συσκευή. Άλλος λόγος είναι ότι μετά από υπερβολικά πολλές ώρες φόρτισης, υπάρχει και σχετικά υψηλή θερμοκρασία στην μπαταρία (και κατά συνέπεια στην συσκευή) και ως γνωστόν τα ηλεκτρονικά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουνε χωριό. Ακόμα και αυτό όμως είναι εξαιρετικά σπάνια επιβλαβές, και μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ήδη ακατάλληλες, δηλαδή αν φορτίζεται το κινητό σας μέσα στην σάουνα ή στον φούρνο της γειτονιάς.
Γενικά αποφεύγουμε τις υπερβολές. Ούτε τρέχεις με άγχος να αποσυνδέσεις την συσκευή σου μόλις φορτίσει πλήρως, ούτε όμως την αφήνεις στην πρίζα για πολλές ώρες χωρίς λόγο.

Μύθος Νο3:
Να αποφεύγεις της ολιγόλεπτες φορτίσεις. Να κάνεις μόνο πλήρης φόρτιση.
Ο μύθος αναφέρει ότι οι μερικές φορτίσεις κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει λοιπόν να φορτίζουμε την μπαταρία μέχρι το 100% και να μην την αποσυνδέουμε πριν φορτίσει πλήρως, γιατί αλλιώς θα της χαλάσουμε τα κέφια. Ζονγκ!
Για την ακρίβεια οι μπαταρίες Ι.Λ. προτιμούν την μερική φόρτιση από την ολική, και θα καταλάβετε το γιατί. Το προσδόκιμο ζωή τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις “κύκλους φόρτισης” θα “υποστούν” στην ζωή τους. Γι αυτό και πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι μπαταρίες αυτές έχουν διάρκεια ζωής π.χ. 3000 κύκλους φόρτισης (charge circles).

Όταν λέμε “κύκλους φόρτισης” εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Αυτό επομένως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζουμε την μπαταρία μας, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει ένα κύκλο φόρτισης.
Φυσικά και η μπαταρία κάποτε θα χάσει την αρχική της δύναμη, και θα αποδίδει λιγότερο. Αυτό όμως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς και δεν επηρεάζεται από την συχνότητα και το ποσοστό φόρτισης την κάθε φορά. Φορτίστε άφοβα και όποτε θέλετε και έχετε ανάγκη τις μπαταρίες σας.

Μύθος Νο4:
Σπατάλησε μέχρι και το τελευταίο watt και μετά φόρτισε την μπαταρία!
Ο παραπάνω μύθος ήταν πραγματικότητα για τις μπαταρίες βασισμένες στο Νικέλιο, οι οποίες είχαν το λεγόμενο “Memory effect”. Με λίγα λόγια, αυτές οι μπαταρίες μείωναν με τον καιρό την χωρητικότητά τους εάν δεν τις φόρτιζες με πλήρεις εκφορτίσεις-φορτίσεις. Έπρεπε να εξαντλείς κάθε φορά την μπαταρία πριν να αρχίσεις να την φορτίζεις.

Τα παραπάνω ανήκει στο παρελθόν και οι σύγχρονες μπαταρίες Ι.Λ. δεν πάσχουν από κανένα είδος “memory effect” και δεν χρειάζονται πλήρεις εκφορτίσεις. Για την ακρίβεια, σε αυτές τις μπαταρίες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Γενικά λοιπόν δεν αφήνουμε την συσκευή να “κλείσει” από μπαταρία πριν την φορτίσουμε, διότι έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποστηρίζει ο μύθος. Οι μερικές φορτίσεις είναι προτιμότερες για μια μπαταρία Ι.Λ. και βοηθούν στο να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς φόρτισης και αποδοτικότητας.

Οι παραπάνω μύθοι είναι κατάλοιπα μια εποχής που έχει περάσει, και θα πρέπει πλέον να “περάσουν” και αυτοί, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο, συνεχίστε το διάβασμα στις πηγές: 1, 2, 3, 4, 5

Επεξεργάστηκε την 26 Οκτωβρίου 2012 14:51

Σχόλια

  • Αποστολη, αυτο που λενε για τα πολλα Volts και τα λιγα Volts σε φορτιση απο PC ή μπριζα?? ...λενε οτι τα λιγα βολτ της usb μπορει να θελουν πολυ ωρα για να φορτισουν την μπαταρια, αλλα την βλαπτουν λιγοτερο! ισχυει??

  • Το μόνο σίγουρο είναι πως ανεξάρτητα της χρήσης, φόρτισης κτλ. οι μπαταρίες αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου και λειτουργίας και θέλουν αντικατάσταση. Α και btw υπάρχουν περιστατικά που έσκασαν οι μπαταρίες στα κινητά και συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος. Η μπαταρία είναι το μόνο εξάρτημα σε μια ηλεκτρονική συσκευή που μπορεί να σκάσει, πείτε την σαν μια δυνητική βόμβα που μπορεί να σκάσει στον οποιοδήποτε.

  • Ωραιο αρθρο, μπραβο!

    Το μονο που δεν εχω καταλαβει ειναι οι κυκλοι φορτησεις.
    Ποια η διαφορα το να φορτισεις τη μπαταρια πληρως, ας πουμε απο το 20% που ειναι, μεχρι το 100% - βγαζω απο το ρευμα , χρησιμοποιω τη συσκεη και ξαναφορτιζω μεχρι το 100% -
    με το να κανεις 5 μικρες φορτησεις , ας πουμε 20% καθε φορτηση. Εννοειται οτι βγαζουμε και χρησιμοποιουμε τη συσκευη ενδιαμεσα στις φορτησεις.
    Το αποτελεσμα ειναι ιδιο , μολις αθροιστικα φτασουμε το 100% αυτοματα εχουμε 1 κυκλο.
    Μαλλον δεν εχω καταλαβει κατι καλα και θα ηθελα καποιον που ξερει να μου το εξηγησει. Αν ειναι ευκολο να πει και ενα παραδειγμα με νουμερα εκτος της θεωριας.

    Ευχαριστω!

  • οχι, ο κυκλος αφορα το ποσοστο που φορτιζεις! δηλαδη αν το βαλει στην πριζα ενω ειναι στα 25% και στο 50% το βγαλεις, εχεις φορτισει 25%, δηλαδη εχεις κανει το 1/4 του κυκλου φορτισης..

    σε αυτο που λες εσυ δεν υπολογιζεις και το ποσοστο της μπαταριας που εκαψες οταν το βγαζες απο την πριζα...

  • @teodore88
    Από ότι έχω διαβάσει δεν κάνει ζημιά κανένας από τους 2 τρόπους. Απλά η φόρτιση από PC/Laptop είναι πιο αργή.
    Μερικοί ισχυρίζονται ότι η αργή φόρτιση είναι καλύτερη, λόγο του ότι δεν παράγεται μεγάλη θερμότητα στην μπαταρία, κάτι που βοηθάει στην διάρκεια ζωής της και το προσδόκιμο. Έχει μια βάση, ωστόσο δεν έχω διαβάσει κάτι που να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

    Μην φοβάστε να φορτίζετε τις συσκευές από PC ή Laptop, απλά θα είναι πιο αργή η φόρτιση. Άλλωστε γι αυτό έγινε στάνταρ η usb θύρα στα gadgets, για να μπορούμε να τα φορτίζουμε από όπου βρούμε.

    @Γιώργος
    Οι κύκλοι είναι εύκολο να τους καταλάβεις. Δεν έχει να κάνει με την εκφόρτιση, μόνο την φόρτιση.
    Για να φτάσεις ένα κύκλο φόρτισης μπορείς π.χ.:
    1η μέρα: φορτίζεις +30%
    2η μέρα: φορτίζεις +40%
    3η μέρα: φορτίζεις +20%
    Μετά από 2 ώρες την 3η μέρα: φορτίζεις επιπλέον +10%
    τότε προσθετικά 30+40+20+10 έχεις φτάσει στο 100 που είναι ένας κύκλος.
    Όλα αυτά μπορεί να γίνουν μέσα σε μια μέρα, ή και σε μια εβδομάδα, δεν έχει σημασία.

  • Πολυ ωραιο και χρησιμο αρθρο....αλλα. Ολα τα παραπανω ισχυου στη περιπτωση της original μπαταριας kai original φορτηστη. Στο εμποριο κυκλοφορουν πολλες μπαραιρες που δεν εχουν τα απαραιτητα κυκλωματα και φορτηζουν μεχρι ....σκασμου.

  • Το καταλαβα οτι ο κυκλος ειναι μονο για το ποσοστο που φορτιζεις. Και στις 2 περιπτωσεις μονο οτι φορτιζει υπολογιζουμε. Απλα δε καταλαβαινω ποια η διαφορα του να το φορτισεις 100% με το να φορτισεις λιγο. Και στις 2 περιπτωσεις ο κυκλος φορτισεις θα γινει , ειτε με 5 μικρες φορτισεις, ειτε με 2.
    Στην πρωτη φορτιζω απο το 20 μεχρι το 100 δηλαδη 80! και μετα αφου χρησιμοποισω λιγο κατεβαινει η μπαταρια στο 60 και ξαναφορτιζω μεχρι το 100 αρα 80 απο πριν + 40 απο τωρα εχουμε 120. 1 κυκλο και 20% του 2ου κυκλου.

    Στην αλλη περιπτωση κανουμε το ιδιο απλα αντι να γεμιζει 100% τη φορτιζουμε λιγο , τη χρησιμοποιουμε και ξανα φορτιση κλπ κλπ. Και εδω προσθετουμε μονο το ποσο τη φορτισαμε.
    Ας πουμε 15% + 20%+...+...+ = 120% , αρα εχουμε το ιδιο αποτελεσμα. 1 κυκλο και 20%. Απλα το καναμε με μικροτερες περιοδους φορτισης.

    Αυτη τη διαφορα δε καταλαβαινω.

    Φιλικα

  • @Tasos Triantafyllou
    Όλα τα παραπάνω ισχύουν για μπαταρίες Ιόντων Λιθίου.
    Όποιος αγοράζει μαϊμουδίσια μπαταρία φέρνει και την ευθύνη για το αν είναι ποιοτικά ελεγμένη και κατασκευασμένη να λειτουργεί με τα στάνταρτς των μπαταριών Ι.Λ..
    Φυσικά ακόμα και οι original μπαταρίες βγαίνουν ελαττωματικές, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με 100% σιγουριά κάτι.

  • @Γιώργος
    Εσύ καλά το κατάλαβες. Το άρθρο μιλάει για όσους νομίζουν ότι κάθε φόρτιση, όσο μικρή και αν είναι, αφαιρεί έναν ολόκληρο κύκλο φόρτισης από την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
    Δεν έχει διαφορά σε αυτό το παράδειγμα που λες, το ίδιο είναι. Απλά οι μικρές φορτίσεις, έχουν την ευκολία του ότι δεν περιμένεις. Και δεν πρέπει να τις φοβάσαι, εάν θες λίγο να φορτίσεις για να φύγεις.
    Το πόσο συχνά θα φορτίζεις είναι δική σου ευκολία, όχι αναγκαίο.

  • @Γιωργος ..δεν νομιζω να χει διαφορα! και στο αρθρο αναφερεται οτι ειναι καλυτερα οι μικρες φορτισεις... τον μονο λογο που φανταζομαι ειναι η συχνοτερη κινηση των ιοντων της μπαταριας και ετσι μενει πιο ζωντανη η μπαταρια.. η ακινησια ειναι ο χειροτερος εχθρος των μπαταριων λιθιου!!

  • πολυ ωραιο αρθρο...μπραβο σας. μια ερωτηση ομως αν γνωριζετε...αν φορτιζω και παιζω παιχνιδια ή βλεπω ταινια για δυο,τρεις ωρες καθε μερα ταυτοχρονα κανω κακο στην μπαταρια συνολικα ή στον κυκλο φορτισης μονο?

  • @Μανώλης
    Κάνεις μικρό κακό στην μπαταρία γιατί αν παρατηρήσεις θα δεις ότι ανεβάζει πολύ θερμοκρασία. Η θερμοκρασία της φόρτισης + την θερμοκρασία από την χρήση του κινητού για βαριές εργασίες (όπως παιχνίδια, ταινίες) λειτουργούν αρνητικά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
    Εάν δεις ότι δεν ανεβάζει θερμοκρασία, τότε μικρό το κακό.

  • +1 και ένα μεγάλο μπράβο για το άρθρο..!!
    Είμαι κάτοχος ενός Samsung Nexus S i9023, από την πρώτη φόρτιση δεν ξεπέρασε ποτέ το 94% (με ότι ROM και αν δοκίμασα). Έχει ιδέα κανείς τι μπορεί να γίνεται;

  • Οι μπαταρίες LIB καταρχήν είναι μία οικογένεια μπαταριών δεν είναι ένας τύπος και πάει και τέλειωσε ότι ισχύει για το ένα ισχύει για όλα.

    Αρχικά να αναφέρω ότι υπάρχουν LIBs που έχουν 1 (φόρτιση CC,CV) ή περισσότερα CELLs (φόρτιση CC,Balance,CV). Ήδη από μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι μπαταρίες πολλών κελιών
    πρέπει να φορτίζονται συνεχόμενα για να γίνεται ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο.

    Επίσης ανάλογα με τον μηχανισμό που δουλεύει η ίδια μπαταρία μπορεί να διαχωριστεί σε έξυπνη και όχι. Δεν είναι όλες οι LIBs έξυπνες και δεν έχουν όλες μηχανισμό για SOC (state-of-charge)

    Το πρώτο γέμισμα πρέπει να ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ KAI ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ !!!!!

    Οι LIB λιπών βασίζωντε σε κάποια άλατα lithium που λειτουργούν σαν ηλεκτρολύτες και είναι σε υγρή μορφή όταν βγαίνουν από το εργοστάσιο. Αυτοί είναι συνήθως LiPF , LIBF ή LiCIO (εξ ου και ο λόγος που είναι και διαφορετικών τύπου Li-ion) μέσα σε ένα οργανικό διάλυμα τύπου ethylene carbonate, dimethyl carbonate και diethyl carbonate. Αυτό το οργανικό διάλυμα αποσυντίθεται στην άνοδο καθώς φορτίζεται η μπαταρία αλλά κατά το πρώτο φώτισμα είναι εφοδιασμένα με κάποιο καταλύτη και αντί να αποσυντεθούν στερεοποιούνται δημιουργώντας το solid electrolyte interphase (SEI) μία στερεάς μορφής ηλεκτρολύτη που δεν διαλύετε κατά την φόρτιση !!!

    Ένα πλήρες άρθρο για τις μπαταρίες Li-ion Θα βρίσκεται στο https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery που έχει και την σχετική επιστημονική βιβλιογραφία :P

  • @Θοδωρης
    Αν είναι καινούργιο το κινητό, τότε μην ανησυχείς. Με 2-3 φορτίσεις θα σου πάει στο 100%.
    Αν είναι παλιό, δοκίμασε αυτό: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nema.batterycalibration&feature=search_result

    @Rapid0s
    Φίλε μου, σίγουρα το άρθρο δεν μπορεί να πιάσει όλες τις μπαταρίες Ι.Λιθίου του κόσμου. Ασχολείται με αυτές των Gadgets. Και από αυτές, ναι έχουν όλες την προστασία υπερφόρτισης καθώς πολλές άλλες. Οι μπαταρίες Ι.Λιθίου για τα αυτοκίνητα μπορεί να λειτουργούν αλλιώς, αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο.
    Όσον αφορά αυτό με την αρχική φόρτιση, πες μου που το διάβασες γιατί εγώ δεν το βρίσκω.
    Φυσικά και πρέπει όλοι να διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή, γιατί τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά.
    Για τις μπαταρίες με πολλά κελιά ισχύουν τα ίδια, γιατί το κάθε κελί έχει δική του προστασία κτλ. οπότε δεν έχει προβλήματα.

  • Πολύ χρήσιμο άρθρο!
    Όσον αφορά την ένδειξη της στάθμης της μπαταρίας: ισχύει ότι μια στο τόσο πρέπει να κάνουμε πλήρη φόρτιση, ώστε να ξανα- καλιμπραριστεί ο μετρητής της στάθμης, ή κι αυτό είναι μύθος ;

  • @Αποστόλης Τυμπακιανάκης

    1) Unfortunately, organic solvents easily decompose on anodes during charging. However, when appropriate organic solvents are used as the electrolyte, the solvent decomposes on initial charging and forms a solid layer called the solid electrolyte interphase (SEI),[41] which is electrically insulating yet provides sufficient ionic conductivity.

    2)Battery charging procedure
    The charging procedures for single Li-ion cells, and complete Li-ion batteries, are slightly different.

    Monitoring σε κάθε cell ξεχωριστά μέσο ICs υπάρχει μόνο σε διατάξεις "Serial+Parallel Connection" που συναντάμε συνίθος στα laptops. Οι επαναφορτιζόμενες του 1.5V AA δεν έχουν τέτοιο κύκλωμα.

  • Ειλικρινά, με βοήθησε πολύ αυτό το άρθρο!!!
    Χαίρομαι που έμαθα αυτές τις λεπτομέρειες γιατί πολλές φορές ένοιωθα τύψεις για την πιθανή μείωση της απόδοσης της μπαταρίας με φόρτιση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και άλλα τέτοια!
    Like...

  • μια χαρα τα λες, αλα τις περισσοτερε φορες αποφορτιζα το κινητο τεντελως και τυχαινε βεβαια ειναι η αληθεια...τωρα πλεον κατευθιαν φορτιση! μπραβο για το αρθρο εισαι σουπερ!

  • Μπραβο στον συντακτη αυτου του αρθρου και στη δουλεια που εκανε να συγκεντρωσει αυτες τις πληροφοριες.
    Ειμαι σιγουρος οτι ελαχιστοι γνωριζαν ΟΛΑ τα παραπανω και με αυτα θα λυθουν πολλες αποριες πανω στις μπαταριες λιθιου που υπαρχουν παντου γυρω μας πλεον κι οχι μονο στα κινητα μας.

  • @Thodoris
    Διαβάζοντας όταν έκανα την έρευνα, διαπίστωσα ότι δεν ισχύει calibration για την μπαταρία. Δεν το χρειάζεται. Αυτό που συμβαίνει μερικές φορές, είναι να δείχνουν λάθος στατιστικά τα λειτουργικά της συσκευής. Για να λυθεί αυτό πρέπει να κάνεις κάτι σαν calibration για να σβήσεις τα στατιστικά και να τα αναδημιουργήσει το λειτουργικό. Αυτό το κάνει το https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nema.batterycalibration&feature=search_result που έδωσα και στον φίλο πιο πάνω. Αλλά πρέπει να γίνεται μόνο εάν διαπιστώσεις ότι σου δίνει λάθος στατιστικά το λειτουργικό σου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το iOS. Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα λογισμικού και όχι μπαταρίας.

    @Rapid0s
    Το α) αναφέρετε στην διαδικασία παραγωγής της μπαταρίας στο εργοστάσιο. Αναφέρει ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής, και μετά αναφέρει πως το λύνει. Επίσης νομίζω αναφέρετε και στο άρθρο, ότι πλέον όλες οι μπαταρίες των gadgets έρχονται προ-φορτισμένες από το εργοστάσιο και δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Ότι χρειάζεται έχει γίνει από τον κατασκευαστή.

    Το β) αναφέρετε στην διαδικασία που ακολουθεί ο φορτιστής για να φορτίσει τα κελιά. Το ότι φορτίζονται με διαφορετικούς τρόπους δεν σημαίνει κάτι για τον τελικό χρήστη. Αυτά τα διαχειρίζεται ο φορτιστής και το sofware.

    Γενικά έχεις παρεξηγήσει το άρθρο στην wikipedia, που εξειδικεύει πολύ και αναφέρετε κατά 99% σε κατασκευαστικά και λειτουργικά θέματα που δεν αφορούν τους τελικούς χρήστες.

  • Απόστολε μπράβο για το άρθρο. Πάρα πολύ χρήσιμο. Ήθελα να ρωτίσω κάτι:1:εαν φορτιζει και το χρησιμοποιω ζεσταινετε παρα πολυ το κινητο μου κανει κακο στην μπαταρια ή στο κινητό και 2:ζεσταινετε και οταν δεν το φορτιζω αρκετα,κανει κακο στην συσκευη;μπορει να παθει κατι ;

  • Ωραίο άρθρο, ελπίζω ότι να ισχύουν όμως όλα όσα λέει, γιατί έχω όντως ακούσει εκατό διαφορετικές απόψεις.

  • Μιαερώτηση μιας κι οι ειδικοί είνναι εδώ και με όρεξη μάλιστα... Σε λαπτοπ που χρησιμοποιείται μια στο τόσο μόνο με τη μπαταρία, αλλα κυρίως πάνω στο ρεύμα με τη μπαταρία πάνω του... Λόγω της θερμότητας του λαπτοπ η μπαταρία θα χάσει την αποτελεσματικότητά της αρκετά γρηγορότερα σε σχέση με την περίπτωση να βρισκόταν στο σιρτάρι δροσερή; Αξίζει δηλαδή να χαθεί η σιγουριά, καθώς η μπαταρία χρησιμοποιείται και σαν ups όταν δουλεύουμε στο ρεύμα ή η διαφορά είναι μηδαμινή;
    Υ.Γ:Το άρθρο απλά καταπληκτικό όσο και η προθυμία για απαντήσεις.

  • @Βασίλης Ταγαράκης
    Η πολύ μεγάλη θερμοκρασία κάνει κακό σε όλες τις μπαταρίες. μειώνει την χωρητικότητα τους με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά και ζεσταίνεται το κινητό όταν παίζεις ένα βαρύ παιχνίδι, αλλά γι αυτό το πήρες, για να το ευχαριστιέσαι. Καλύτερα όμως να αποφεύγεις παιχνίδι+φόρτιση ταυτόχρονα γιατί η ζέστη από την φόρτιση και η ζέστη από το παιχνίδι κάνουν διπλό κακό. Το κινητό δεν παθαίνει κάτι, οπότε στην τελική, βγάζεις το ζουμί της μπαταρίας και παίρνεις άλλη μετά.

    @mprantis
    Σίγουρα μια μπαταρία που μένει στο συρτάρι *φορτισμένη* (και όχι άδεια), θα διατηρηθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από μια που χρησιμοποιείται. Κοινή λογική. Αλλά ποιος ο λόγος; Πήρες λάπτοπ και για την φορητότητα, αλλά και για να δουλεύεις και χωρίς να αγχώνεσαι για το ρεύμα. Αν έχεις λαπτοπ με μπαταρία Li-Ion (θα το γράφει πάνω) τότε θα κόβει την τροφοδοσία όταν φορτιστεί πλήρως. Αν έχει υψηλές θερμοκρασίες το λαπτοπ γενικά (π.χ. από παιχνίδι) τότε θα επηρεάσουν και την μπαταρία. Αν το λάπτοπ θα είναι μόνιμα στο σπίτι, θα παίζει παιχνίδια ή κάτι βαρύ, και είσαι σίγουρος ότι η ΔΕΗ θα σε τροφοδοτεί με ρεύμα μόνιμα, μόνο τότε θα έβγαζα την μπαταρία για να την προφυλάξω από τις θερμοκρασίες. Εάν κάτι από όλα αυτά δεν ισχύει, τότε θα την χρησιμοποιούσα.
    Η μπαταρία θα φθαρεί έτσι κι αλλιώς με τον καιρό, οπότε γιατί να μην απολαύσω τα οφέλη της; (έστω και αν αυτά είναι ως ups... :) )

  • Μπράβο Αποστόλη, πραγματικά εξαιρετικό, λεπτομερές και χρήσιμο άρθρο!
    @mprantis απ'όσο ξέρω η υψηλές θερμοκρασίες που ανεβάζουν τα λάπτοπς είναι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας και γι αυτόν τον λόγο συχνά την βγάζω τελείως για να την προφυλάξω όταν το έχω στο ρεύμα...

  • @Αποστόλης Τυμπακιανάκης
    Ευχαριστώ για την απάντηση (Battery Calibration) και θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία! Αν και πρέπει να είναι κάτι άλλο γιατί κάνω wipe battery stats από recovery. Ίσως "παίξω" με τα ποσοστά φόρτισης όταν κάνω κάποια διαδικασία.

  • @Θοδωρης
    Ε πες το ότι είσαι παλιός...
    Αφού κάνει wipe τα stats απο το recovery τότε είσαι καλυμμένος. Απλά να το κάνεις με φορτισμένο το κινητό στο 100%, και μόλις τα κάνει wipe τότε αποσύνδεσε το για να αρχίσει να μετράει εκ νέου.
    Αν όλα αυτά τα ξέρεις και τα έχεις κάνει, τότε μπορεί όντως να είναι ελαττωματική η μπαταρία. Έχει δοκιμάσει με άλλη; Αν και εφόσον δεν σου προκαλεί πρόβλημα, τότε γιατί να το πειράξεις....

  • Αποστολε μια ερωτηση και απο εμενα. Βαζω το κινητο μου το βραδυ να φορτισει ενω εγω κοιμαμαι. Φορτιζει αυτο στο 100% και σταματαει η φορτιση. Το λογικο ειναι οτι μετα απο μια-δυο ωρες η μπαταρια θα παει στο <99% οποτε θα ξαναρχισει η φορτιση μεχρι να παει παλι στο 100% οπου κ θα σταματησει. Φτασαμε με λιγα λογια μεσα σε λιγες ωρες δυο φορες στο 100%! Αρα καναμε 2 κυκλους φορτισης της μπαταριας, σωστα; αυτη η διαδικασια θα συνεχιστει μεχρι την ωρα που θα ξυπνησω κ θα βγαλω το κινητο μου απο την φορτιση! Δεν βλαπτεται ετσι η μπαταρια με τις πολλες ωρες που παραμενει το κινητο στην φορτιση εφοσον καταναλωνονται πολλοι κυκλοι φορτισης;

  • Θα ρίξω λάδι στη φωτιά και θα πω ότι τέτοια άρθρα είναι εκ των προτέρων εγγυημένα ότι θα έχουν απόλυτη επιτυχία και αποδοχή από τους αναγνώστες. Για τον απλό λόγο ότι κανένας ποτέ δεν ακολουθεί τις συμβουλές του κατασκευαστή της μπαταρίας. Εμένα πχ οι αγαπημένες μου ιατρικές δημοσιεύσεις είναι αυτές που λένε ότι οι πίτσες και τα σουβλάκια πρωί-μεσημέρι-βράδυ κάνουν καλό στην υγεία.

    Πιστεύω ότι όσο μύθος είναι το "όλα όσα ξέρετε, ισχύουν", άλλο τόσο μύθος είναι και το "τίποτα δεν είναι όπως νομίζατε, και μάλιστα ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα." Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, και πάντως ανακαλύπτεται μόνο από εκτενή πειράματα και μετρήσεις.

    Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ίωνα Λιθίου, του Κύπριου εφευρέτη των μπαταριών Ion-Li.

  • αποστολη ωραιο το αρθρο, αλλα δε χρειαζεται να τα λες τοσο γκαγκστερικα!
    λιγη επισημοτητα ποτε δεν εβλαψε!

    οσο για το (4), το ics το εχει παρει χαμπαρι και ειδοποιει για χαμηλη μπαταρια απο το 20% !!!
    ελεοοοοςςς....

  • Δε λέω, καλά τα λέμε σε γενικές γραμμές. Το θέμα όμως είναι ότι την τελική ευθύνη κατάστασης της μπαταρίας την φέρει ο επιτηρητής φόρτισης. Γι' αυτό και κρατάω κάποιες επιφυλάξεις για τον "Μύθο Νο2". Τουλάχιστον όσων αφορά τα laptop σίγουρα έχω παρατηρήσει ότι οι ενδείξεις δεν ανταπεξέρχονται στην πραγματικότητα και για αυτό πιθανόν φταίει το λογισμικό. Ενδιαφέρον θα είχε ένας εργαστηριακός έλεγχος (μέτρηση ρεύματος φόρτισης) ώστε να δούμε αν συμπεριφέρεται σωστά ο επιτηρητής φόρτισης. Με το τελευταίο ίσως ασχοληθώ κάποια στιγμή γιατί πάντα είχα κάποιες αμφιβολίες.

  • πολυ ωραιο το αρθο.
    Κωστα γνωριζεις αν ειναι μυθος το οτι υπαρχει ενας κωδικος στυλ*#06# ή οπως το *#0000# που σου δινει ενεργεια στο κινητο ενω βρισκεται κοντα στο να αδειασει πληρως η μπαταρια?υπαρχει καπου κρυμμενη-δεσμευμενη ενεργεια και να σου την διαθετει με συγκεκριμενο κωδικο?

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.