Smartphones

Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει τις φωτογραφίες του κινητού σας επαγγελματικές

Το phancer αποτελεί προϊόν τεχνητής νοημοσύνης των ερευνητών του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, το οποίο έχει εκπαιδευτεί ώστε να κάνει τις εικόνες από το κινητό σας να μοιάζουν σαν να έχουν ποιότητα DSLR.

Το phancer κάνει χρήση των νευρωνικών δικτύων για να βρει πως πρέπει να είναι η εικόνα που τραβήξατε με το κινητό σας και να την προσαρμόσει ανάλογα.

Για την εκπαίδευση, οι ερευνητές έδειξαν στο σύστημα βαθιάς μάθησης φωτογραφίες από την ίδια σκηνή, οι οποίες τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας ένα smartphone και μια DSLR. Ο αλγόριθμος φάνηκε να λειτουργεί αλλά μπορεί να βελτιώσει μόνο την ποιότητα του συγκεκριμένου smartphone.

Αυτό οδήγησε σε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα όπου το νέο δίκτυο χρειάζεται να δει μόνο δύο σετ εικόνων από διαφορετικές κάμερες για να καταλάβει πώς να εφαρμόζει την ποιότητα της εικόνας από τη μία κάμερα στην άλλη. Με άλλα λόγια, το phancer υπόσχεται ότι μπορείτε να του δώσετε οποιαδήποτε φωτογραφία και να λάβετε αποτελέσματα, τα οποία είναι συγκρίσιμα με αυτά μιας DSLR κάμερας.

Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε ιδανικά. Για παράδειγμα, στην κεντρική εικόνα, παρόλο που τα χρώματα στην αριστερή εικόνα -η οποία είναι μετά την επεξεργασία του ΑΙ- είναι αισθητά καλύτερα από την θαμπή αρχική εικόνα, εντούτοις, διακρίνεται και μια πρασινωπή απόχρωση. Σε άλλα δείγματα, παρόλο που οι εικόνες είναι πιο ζωντανές, φαίνεται ότι χάνουν κάποιες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σε γενικότερο πλαίσιο, το εργαλείο φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται με παλαιότερα κινητά ή κινητά με μέτρια τεχνολογία. Πάντως, το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να προσθέσει λεπτομέρειες που δεν “υφίστανται”. Έτσι, αν το κινητό του χρήστη δεν αποδίδει καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν πρόκειται να προστεθούν πληροφορίες που λείπουν.

Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι αποτελεί μια καλή αρχή ώστε στο μέλλον τα νευρωνικά δίκτυα να διορθώνουν αυτόματα τις συνθήκες, δίνοντας στον χρήστη το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε το phancer εδώ.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 31 Οκτωβρίου 2017 15:34

Σχόλια

  • Αυτό που βλέπω εγώ και στο σάιτ τους, είναι ότι μια καλή φωτογραφία το πρόγραμμμα την ξεθωριάζει και χάνονται λεπτομέρειες και στις περισσότερες περιπτώσεις η φωτογραφία είναι πολύ καλύτερη πριν την *πειράξει το AI... τα υπάρχοντα προγράμματα αυτά που κάνουν αυτόματα τις βασικές διορθώσεις όταν εισάγεις μια φωτογραφία όπως DxO ή Luminar τουλάχιστον αυτά δουλεύω το αρχικό αποτέλεσμα είναι πολύ ανώτερο .

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λαΐδα Λιμνιάτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.