Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

H Alcatel στις αρχές του χρόνου στο MWC 2016 στη Βαρκελώνη παρουσίασε το Alcatel Idol 4, μια συσκευή η οποία είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις οπότε και περιμέναμε να την πιάσουμε στα χέρια μας.

H Alcatel είναι μια από τις παλαιότερες κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων – και όχι μόνο – η οποία συνήθως διαθέτει στην αγορά αυτό που ονομάζουμε “τίμιες προτάσεις”. Αυτή τη φορά όμως με το Alcatel Idol 4 φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια και κοιτάει τον ανταγωνισμό ευθεία στα μάτια και εμείς θα σημειώναμε μάλιστα με αξιώσεις.

Το Techblog.gr αρκετές ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του Alcatel Idol 4 στη χώρα μας είχε την ευκαιρία να το δοκιμάσει και έτσι να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για τη νέα πρόταση της Alcatel.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Design

Πιάνοντας στα χέρια τη συσκευασία του Alcatel Idol 4 αρχικά απορεί κανείς γιατί ένα smartphone χρειάζεται μια τόσο μεγάλη συσκευασία. Αμέσως όμως το μάτι πέφτει στη φωτογραφία του VR headset, το οποίο και συνοδεύει το smartphone και έτσι όλα ξεκαθαρίζουν. Στη συσκευασία λοιπόν θα βρείτε μαζί και το επίσημο VR headset.

Κρατώντας το Alcatel Idol 4 η αίσθηση που αφήνει είναι μιας ιδιαίτερα ποιοτικής κατασκευής τόσο από πλευράς υλικών κατασκευής, όσο όμως και από πλευράς συναρμογής. Κάποιο παράπονο ή παρατήρηση πραγματικά δεν έχουμε κάνουμε, το αντίθετο μάλιστα μιας και το Alcatel Idol 4 θυμίζει έντονα το λίγο μεγαλύτερο αδερφάκι του, το Alcatel Idol 4s, το οποίο είναι ξεκάθαρα μια συσκευή της μεσαίας κατηγορίας από κάθε άποψη.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Αυτό που ξεχωρίζει κανείς σχεδόν αμέσως είναι στη δεξιά πλευρά της συσκευής ένα στρογγυλό πλήκτρο το οποίο αρχικά εικάζει ότι είναι για την φωτογραφική μηχανή. Η Alcatel το ονομάζει “boom button” και είναι πρακτικά ένα πλήκτρο συντόμευσης μιας και μπορείτε να το ρυθμίσετε είτε να κάνει άμεσα λήψη φωτογραφίας, είτε video, είτε να ξεκινάει ένα live stream και πολλές ακόμη λειτουργίας τι οποίες μπορείτε να ρυθμίσετε. Η αλήθεια είναι πως είναι πιθανόν το πρώτο διάστημα να νομίζεται πως είναι το power button, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας.

Επιδόσεις

Μια όμορφη όμως σχεδιαστικά συσκευή δεν αρκεί μιας και θα πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει και σε επίπεδο επιδόσεων στις ανάγκες ενός χρήστη. Η αλήθεια είναι πως η ύπαρξη στη συσκευασία του VR headset μας έβαλε σε σκέψεις αναφορικά με τις επιδόσεις του Alcatel Idol 4, ενώ και το feeling που είχαμε από τη χρήση της συσκευές μας είχε αφήσει θετική εικόνα.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Εκ των έσω λοιπόν στην καρδιά του Alcatel Idol 4 χτυπάει ένας οκταπύρηνος Qualcomm, o Snapdragon 617 ο οποίος έρχεται με τέσσερις πυρήνες Cortex A53 χρονισμένους στα 1,7GHz και άλλους τέσσερις πυρήνες, επίσης Cortex A53, χρονισμένους στα 1,2GHz, ενώ συνοδεύεται και από 3GB μνήμης RAM. Το κύκλωμα γραφικών είναι το γνωστό Adreno 405 και τα αποτελέσματα τόσο στις μετρήσεις που πήραμε από τα benchmarks που τρέξαμε, όσο όμως και σε συνθήκες πραγματικής χρήσης ήταν άνω του μέσου όρου και παραπάνω από ικανοποιητικά. Οι μετρήσεις μας στο AnTuTu έφεραν 46.031, ενώ στο Quadrant 22.962 ξεπερνώντας πολλές συσκευές στην κατηγορία τιμής του.

VR headset

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε μπήκαμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε και την απόδοση του στο VR με το παρεχόμενο headset. Στα θετικά βέβαια όχι μόνο το ότι περιλαμβάνεται στη συσκευασία το headset χωρίς επιπλέον χρέωση, αλλά και το ότι το Alcatel Idol 4 έρχεται με προ-εγκατεστημένο software για το VR. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι για να ξεκινήσει μαζί του ο απλός χρήστης δεν θα χρειαστεί, σε πρώτη φάση, να ψάξει πολύ. Και γράφουμε να ψάξει πολύ γιατί αν μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με το VR και του αρέσει, θα ψάξει αρκετά.

Εξωτερικά το VR headset σε σχεδιασμό μοιάζει αρκετά με εκείνο που παρέχει η Samsung και ποιοτικά δεν έχουμε ιδιαίτερες σημειώσεις. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, διαθέτει ένα καπάκι το οποίο κουμπώνει στην πίσω πλευρά και έτσι όταν δεν το χρησιμοποιείτε μπορείτε να έχετε προστατευμένους του φακούς. Είναι εύκολο τόσο να τοποθετήσει κανείς το smartphone στην ειδική υποδοχή, όσο και να το φορέσει στο κεφάλι του βρίσκοντας την κατάλληλη θέση, ενώ τα μαξιλαράκια που υπάρχουν γύρω – γύρω δεν ερεθίζουν το δέρμα και κάθονται άνετα στο πρόσωπο.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Στην κεντρική οθόνη θα βρείτε ένα εικονίδιο με όνομα VR Store και το οποίο είναι αυτό που φαντάζεστε, έχει εφαρμογές VR για να ξεκινήσετε με το Alcatel Idol 4 και το VR headset. Επιπλέον υπάρχουν μερικές ακόμη μέσα στις εφαρμογές. Στο Play Store δε με μια πρόχειρη αναζήτηση θα βρείτε αρκετές επιπλέον. Όπως καταλάβατε τρέξαμε αρκετές από αυτές, παίξαμε με μερικά παιχνίδια και παρακολουθήσαμε μερικά VR tours. Τα γραφικά είναι καλά, χωρίς να “πιξελιάζουν”, όπως συμβαίνει σε αρκετά smartphones χαμηλής ή μεσαίας τιμής που έχουμε δοκιμάσει. Στα θετικά ότι το hardware του Idol 4 τα καταφέρνει αρκετά καλά και η κίνηση είναι γενικά απροβλημάτιστη, οπότε θα ομολογήσουμε ότι διασκεδάσαμε αρκετά.

Οθόνη

Η οθόνη του Alcatel Idol 4 μας έκανε θετική εντύπωση από την πρώτη στιγμή που η συσκευή ενεργοποιήθηκε. Είναι διαγώνιου 5,2 ιντσών, με το panel να είναι IPS ανάλυσης full HD στα 1.920×1.080 pixels, προσφέροντας έτσι πυκνότητα 424 ppi.

Μας άρεσε για το πολύ καλό της μαύρο και τα έντονα αλλά ταυτόχρονα φυσικά χρώματα της. Η απόδοση της σε φωτεινά περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα σε εξωτερικό χώρο με έντονη ηλιοφάνεια γενικά δεν προβληματίζει, μιας και μπορεί κανείς να χειριστεί την συσκευή χωρίς προβλήματα. Από την άλλη όμως δεν θα λέγαμε όχι σε μια περισσότερο φωτεινή οθόνη, σημειώστε όμως, μόνο για εξωτερική χρήση μιας και σε εσωτερικούς χώρους δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Αν πρέπει να γράψουμε κάτι αρνητικό θα είναι οι έντονες αντανακλάσεις, κάτι όμως που όταν κοιτάει κανείς απ’ ευθείας την οθόνη δεν ενοχλεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Συνολικά πρόκειται για μια πολύ καλή υλοποίηση, όσον αφορά την οθόνη, η οποία και καλές γωνίες θέασης προσφέρει και φυσικά χρώματα, αλλά και αρκετή λεπτομέρεια.

Software

Το Alcatel Idol 4 έρχεται με Android Marshmallow 6.0.1 και αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση, είναι πως μόλις την ενεργοποιήσαμε υπήρχε διαθέσιμο update με τα security patches του Android για την 1η Ιουλίου. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και η πληθώρα των κατασκευαστών αφήνουν τις συσκευές, σε επίπεδο software χωρίς αναβαθμίσεις, πρακτικά στην τύχη τους.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Από τα 16GB της ROM του Alcatel Idol 4 είναι διαθέσιμα για χρήση όταν το ανοίξετε για πρώτη φορά, περίπου τα 10GB. Πέραν από τους “συνήθεις ύποπτους”, δηλαδή όλη τη σειρά εφαρμογών της Google, μας άρεσε που είχε έτοιμη για χρήση εφαρμογή για το VR headset. Εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να επιλέξετε τι θα κατεβάσετε να δείτε ή να παίξετε με το VR headset. Επίσης το UI που η Alcatel ονομάζει Live UI είναι parallax και εκμεταλλεύεται το γυροσκόπιο της συσκευής για μερικά πολύ όμορφα εφέ.

Επιπλέον η Alcatel έχει συνεργαστεί με την JBL για τα ηχεία και την ακουστική απόδοση το Idol 4, μάλιστα συνοδεύει τη συσκευή και με ένα ζευγάρι ακουστικά της JBL. Η ίδια η συσκευή δε έχει στερεοφωνικά ηχεία ισχύος 3,6 Watts έκαστο και αυτό … ακούγεται. Είναι από τις πλέον δυνατές – σε ένταση – συσκευές που έχουμε πιάσει στα χέρια μας. Επιπλέον εγκατεστημένη θα βρείτε σχετική εφαρμογή η οποία και σας επιτρέπει να ρυθμίσετε παραπάνω από αρκετές ηχητικές παραμέτρους της συσκευής. Μια έξυπνη, όσο και ολοκληρωμένη υλοποίηση έχουμε να παρατηρήσουμε.

Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4 & VR Headset: Hands-on review

Camera

Στην πίσω πλευρά υπάρχει κάμερα με αισθητήρα 13MPixels η οποία έρχεται με phase detection autofocus, κάτι που μεταφράζεται σε ταχύτητα εστίαση η οποία σύμφωνα με την Alcatel κυμαίνεται από 0,1 έως 0,3 δευτερόλεπτα. Συνοδεύεται από dual tone LED flash και σταθεροποιητή για το video (EIS).

Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, με το Alcatel Idol 4 να κάνει πράγματι πολύ γρήγορη εστίαση στο θέμα ακόμα και σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Τα χρώματα δε είναι φυσικά, ειδικά αν μιλάμε για τον ουρανό, όπου δεν βλέπουμε υπερτονισμένα μπλε. Το video είναι επίσης ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Alcatel Idol 4 και κάνει λήψη σε ανάλυση έως και 1080p στα 30 fps.

Η εμπρός κάμερα έχει αισθητήρα 8MPixels, έρχεται με ευρυγώνιο φακό 84 μοιρών για να σας βοηθήσει στις selfie και οι λήψεις που λάβαμε μας άρεσαν χάρη στο φυσικό τόνο του δέρματος και τα χρώματα που δεν ήταν κορεσμένα.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Alcatel Idol 4 είναι χωρητικότητας 2.610mAh και χωρίς να εντυπωσιάζει με την ονομαστική της τιμή, στην πράξη με κανονική χρήση της συσκευής θα βγάλετε περισσότερο από μια ημέρα με μια πλήρη φόρτιση.

Στα θετικά ότι ο φορτιστής που περιλαμβάνει η συσκευασία είναι γρήγορης φόρτισης και σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες μπορείτε να έχετε φορτίσει πλήρως τη συσκευή σας.

Ιδιαίτερα σημαντικό αυτό μιας και η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη, αφού ο σχεδιασμός του τηλεφώνου είναι unibody, με γυαλί στην πίσω πλευρά.

Συμπέρασμα

To Alcatel Idol 4 είναι μια δελεαστική πρόταση για κάθε χρήστη, είτε αναζητά μια καθημερινή συσκευή, είτε κάτι οικονομικό με σημεία premium στο χαρακτήρα του. Αυτό το καταφέρνει τόσο χάρη στην ισορροπία του μεταξύ καλής ποιότητας κατασκευής, υλικών – γυαλί και μέταλλο – και υψηλών επιδόσεων, όσο όμως και χάρη στην πραγματικά καλή τιμή του για τα όσα προσφέρει.

Στην “εξίσωση” θα πρέπει να βάλουμε τον παράγοντα εξοπλισμός και να υπολογίσετε ότι μαζί θα πάρετε το VR headset – που άλλοι χρεώνουν περί τα 30 ευρώ – , τον ταχυφορτιστή, αλλά και ένα ζευγάρι ακουστικά πολύ καλής απόδοσης της JBL.

Κατά τα άλλα τόσο σε επίπεδο hardware με τον 8-πυρηνο επεξεργαστή της Qualcomm και τα 3GB μνήμης RAM, τα ενσωματωμένο στερεοφωνικά ηχεία των 3,6 Watts έκαστο, όσο όμως και με λεπτομέρειες που μετράνε σε αυτή την κατηγορία τιμής όπως η ενσωματωμένη πυξίδα και το γυροσκόπιο ή συνολική premium αίσθηση που αφήνει πιάνοντας το στο χέρι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παράπονα.

Εμάς μας άρεσε συνολικά η πρόταση της Alcatel για όποιον αναζητά σε αυτή την κατηγορία τιμής μια συσκευής θα πρέπει οπωσδήποτε να την έχει στη λίστα των υποψήφιων προς αγορά συσκευών και μάλιστα αρκετά ψηλά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Alcatel Idol 4
Οθόνη: 5,2 ίντσες, 1.080×1.920 pixels IPS, 424 ppi
CPU: Qualcomm Snapdragon 617 8-core (4-core @ 1,7GHz & 4-core @ 1,2GHz)
GPU: Adreno 450 @ 550MHz
Μνήμη RAM: 3 GB
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB, micro-SD έως 256GB στη θέση της 2ης SIM
Κάμερα οπίσθια (κύρια): 13 MPixels, f/2.0, PDAF, dual-LED dual-tone flash
Κάμερα εμπρός: 8 MPixels, LED flash
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi, tethering, Bluetooth v4.2, aGPS + GLONASS, NFC, στερεοφωνική υποδοχή 3.5 mm για ακουστικά
Μπαταρία: Μη αφαιρούμενη 2.610 mAh
Λειτουργικό σύστημα: Android Marshmallow 6.0.1
Άλλα χαρακτηριστικά: Στερεοφωνικά ηχεία 2x 3,6W, VR headset στη συσκευασία, dual-SIM, boom key
Διαστάσεις: 147 x 72,5 x 7,1 χιλιοστά
Βάρος: 135 g
Τιμή (με ΦΠΑ): ?

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ironmanmark40

Ελλάδα ποτε έρχεται; τιμή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones vivo vivo Android smartphones

Vivo X100 Ultra: Τeaser δείχνει καινοτόμες λειτουργίες κάμερας

Το πρώτο επίσημο teaser της επερχόμενης ναυαρχίδας της vivo, του X100 Ultra, είναι επιτέλους εδώ και αποκαλύπτει πολλά.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Αυτές θα είναι οι χρωματικές επιλογές – Με Snapdragon 8 Gen 2 και 12GB RAM

Το Galaxy Z Flip 6 της Samsung αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Ιούλιο στo Unpacked μαζί με το Galaxy Z Fold6 και το Galaxy Ring.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.