Smartphones

Apple: Πρόστιμο 19 εκ. δολ. επειδή δεν αποστέλλει φορτιστές στη Βραζιλία

Τον Σεπτέμβριο, δόθηκε εντολή στην Apple από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας να σταματήσει να πουλά iPhone στη χώρα, εάν το κουτί λιανικής δεν περιλαμβάνει φορτιστή και παράλληλα της επιβλήθηκε πρόστιμο 12,275 εκατομμυρίων BRL – που ισοδυναμεί με 2,34 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, το Κουπερτίνο κατηγορείται ξανά για το ίδιο πράγμα, αυτή τη φορά από το πολιτικό δικαστήριο του Σάο Πάολο. Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκε μήνυση από την Οργάνωση Καταναλωτών της Βραζιλίας, η οποία υποστήριζε ότι για να λειτουργήσει το προϊόν, πρέπει ο πελάτης να προχωρήσει σε μια δεύτερη αγορά και η Apple πρέπει να πληρώσει 100 εκατομμύρια BRL (περίπου 19 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον δικαστή Caramuru Afonso Francisco, η Apple πρέπει να παρέχει φορτιστές σε όλους τους καταναλωτές στη Βραζιλία που αγόρασαν συσκευές iPhone 12 ή iPhone 13 τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει να συμπεριλάβει τους φορτιστές και σε μελλοντικές αγορές. Να πούμε, ωστόσο, ότι η απόφαση δεν είναι οριστική και μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Η Apple επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους για την αποστολή μόνο του Lighting to USB-C καλωδίου και όχι του φορτιστή στα iPhone από το 2020. Έκτοτε, αρκετοί άλλοι κατασκευαστές ακολούθησαν το παράδειγμά της, ιδιαίτερα στην κατηγορία των premium smartphone.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.