Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Όσο και κάποιοι να αγαπάμε τα Windows 10 Mobile smartphone, είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουμε το 2020. Σήμερα θα πούμε μία ιστορία, για το πως μείναμε χωρίς συσκευή και το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να μας σώσει είναι κάποια Windows συσκευή, όμως μας έκανε τη ζωή πιο δύσκολη.

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

HP Elite X3: Η πρώτη προσπάθεια

Έχοντας αφήσει την κύρια συσκευή για service, η συλλογή με τα Windows Phone φάνηκε η μόνη λύση για να περάσουν οι μέρες, για να τοποθετηθεί κάπου η κάρτα SIM αλλά και για βασικά πράγματα. Η καλύτερη επιλογή ήταν το HP Elite X3, το δυνατότερο Windows 10 Mobile smartphone που έχει κυκλοφορήσει ποτέ αλλά και η τελευταία ναυαρχίδα του λειτουργικού συστήματος.

Το αρχικό set-up είχε ήδη γίνει, με το λογαριασμό Microsoft να συγχρονίζει επαφές και mail κανονικά. Για κάποιον λόγο δεν υπήρχαν τα παλιά backup, όμως μετά από τόσα χρόνια ίσως ήταν λογικό. Το πρώτο πράγμα ήταν η είσοδος στο Microsoft Store και η εγκατάσταση όλων των αναβαθμίσεων, όπως και ο έλεγχος για αναβαθμίσεις λογισμικού. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ήρθαν τα πρώτα προβλήματα.

Τα προβλήματα

Δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν καθόλου εφαρμογές. Θυμάστε που κάποτε είχαμε τις εφαρμογές Facebook, Messenger και Instagram; Ναι, ήταν χειρότερες από τις αντίστοιχες σε Android και iOS, πέραν των εφαρμογών από την ίδια τη Microsoft, όμως έστω υπήρχαν. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Αν λοιπόν το 2015 μιλούσαμε για έλλειψη εφαρμογών, τώρα μιλάμε για παντελώς απουσία οποιασδήποτε βασικής εφαρμογής.

Υπάρχει όμως μία ελπίδα, το Viber. Σετάρουμε λοιπόν το λογαριασμό μας με τον αριθμό κινητού και όντως δουλεύει! Μπορεί να πρόκειται για απαρχαιωμένη έκδοση, όμως μπορεί κάποιος να κάνει κλήσεις, να στέλνει μηνύματα και όλα τα βασικά. Οπότε, όλα καλά; Δυστυχώς όχι, γιατί ότι και να προσπαθήσαμε, οι ειδοποιήσεις απλώς δε δούλευαν. Οπότε, τι να το κάνεις το messaging app χωρίς να έρχονται ειδοποιήσεις; Τίποτα.

Η λύση του browser; Στο περίπου

Η λύση που μπορεί να σκεφτεί κάποιος στο πρόβλημα των social είναι οι web εφαρμογές από τον browser. Τι καλύτερο λοιπόν από τον Edge browser, τον παλιό βέβαια, αφού δεν υπάρχει καμία σοβαρή εναλλακτική στο Windows Store. Η λύση δούλεψε για το Instagram χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν του ότι δεν υπάρχουν τα DM και η ανάλυση των story είναι απλά κακή.

Άρα, θα δουλέψει και το Messenger; Nope. H έκδοση για κινητά απλά βγάζει το logo του Messenger και τίποτα παραπάνω. Όμως, επειδή δεν είμαστε χθεσινοί, βάζουμε την έκδοση για υπολογιστές. Προς μεγάλη μας έκπληξη μπαίνει κανονικά, όμως είναι πραγματικά unusable. Τα μηνύματα ίσα που φαίνονται, μετά από άπειρο loading, ενώ για κάποιο λόγο δε μπορεί κάποιος να απαντήσει.

Το YouTube αλλά και το Gmail δουλεύουν κανονικά από τον Edge browser, όμως όλα φορτώνουν υπερβολικά αργά. Οπότε, αν και υπάρχει εναλλακτική και μπορείτε να δείτε κάποια βασικά πράγματα στον browser, καλύτερα να το αποφύγετε. Προβλήματα ακόμα και σε ιστοσελίδες όπως το skroutz ή το ίδιο το google.com πραγματικά κάνει ακόμα χειρότερη την εμπειρία μας.

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Η Google ακόμα μισεί τα Windows smartphone

Μιας που μιλήσαμε για Google, πάμε στο χειρότερο πρόβλημα: ο συγχρονισμός με το Google Account. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι YouTube, Google Photos, Google Maps και σχεδόν οποιαδήποτε υπηρεσία της Google απλά δεν υπήρξε ποτέ στα Windows smartphone. Όμως, μπορούσαμε τουλάχιστον να συνδέσουμε το λογαριασμό της Google για να έχουμε πρόσβαση στα email αλλά και τις επαφές μας.

Πλέον αυτό δε λειτουργεί στα Windows 10 Mobile. Ότι και να προσπαθήσαμε, απλά δε μπορούσε να δεχτεί το Google Account. Η εισαγωγή του λογαριασμού κολλούσε σε loop με την εισαγωγή του email. Η λύση φαίνεται να είναι η εισαγωγή του Gmail σε Windows 8.1 συσκευή (εκεί δουλεύει) και μετά η αναβάθμιση σε Windows 10 Mobile, όμως μιλάμε για διαδικασία πολλών ωρών.

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Windows Phone 8.1: Βρε λες;

Επειδή όμως είχαμε χρόνο, δοκιμάσατε το εξαιρετικά σπάνιο Lumia 928, το Google Account μας μπήκε κανονικά, οπότε θα μπορούσαμε θεωρητικά να μείνουμε εκεί. Εκεί όμως το μεγάλο “ΟΧΙ” ήρθε από την ίδια τη Microsoft, αφού δε δεχόταν αρχικά το λογαριασμό Microsoft. Με λίγες προσπάθειες τελικά δέχτηκε το Outlook σαν mail, όμως όχι το λογαριασμό σαν κύριο λογαριασμό της συσκευής. Οπότε κάτι φαινόταν ύποπτο, το οποίο φάνηκε αργότερα.

Αν νομίζετε λοιπόν ότι αφού μόνο το Viber δουλεύει, ε θα βολευτούμε με Windows Phone 8.1 smartphone, κάνετε λάθος. Το Store δε λειτουργεί καν. Ούτε το Onedrive (απευθείας από τη συλλογή), ούτε καμία υπηρεσία. Οπότε, ναι μεν έχουμε εκεί το Google Account μας, όμως ξεχνάμε τα πάντα. Ακόμα και το YouTube πλέον δεν υποστηρίζεται στη συγκεκριμένη έκδοση του Internet Explorer, όπως και πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Αν λοιπόν δε μπορούμε να ζήσουμε με Windows 10 Mobile το 2020, με Windows Phone 8.1 κάνουμε απλά τη ζωή μας πιο δύσκολη, ακόμα και με το Google Account μας.

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Project Astoria: Η τελευταία ελπίδα

Αφού πλέον καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, η κύρια συσκευή μας έγινε το Lumia 950 XL. Αφού δεν έχουμε τίποτα, ας έχουμε τουλάχιστον καλές κάμερες και μία ελαφριά συσκευή, σε αντίθεση με το “τέρας” HP Elite X3. Όμως, το Project Astoria φαίνεται πως λειτουργεί σε μία πληθώρα συσκευών, οπότε η επιλογή του να έχει κάποιος Windows 10 Mobile και με Android εφαρμογές φαίνεται ιδανική περίπτωση, πόσο μάλλον για κάποιον που αγαπάει αυτό το λειτουργικό.

Αυτή τη φορά λοιπόν εξοπλιζόμαστε με το δυνατότερο Windows Phone 8.1 smartphone που έχουμε στη συλλογή μας, το Lumia 1520, φλασάρουμε τις σωστές εκδόσεις, ανοίγουμε developer mode και όντως, το Project Astoria δουλεύει! Πάμε να βάλουμε μερικά από τα APK αρχεία που χρειαζόμαστε για να δούμε το αποτέλεσμα…

Facebook; Όχι. Facebook Lite; Όχι. Παλαιότερη έκδοση Facebook; Όχι. Messenger; Όχι. Messenger Lite; Ναι! Όντως λειτουργεί, πετσοκομμένο όπως ήδη είναι, αλλά φαίνεται επιτέλους ένα φως στο τούνελ. Κανονικά συνομιλίες, χωρίς gifs, χωρίς βίντεο ή κλήσεις, όμως λειτουργεί έστω το chat για να μπορούμε να είμαστε συνδεδεμένοι και σε επικοινωνία. Οι ειδοποιήσεις προφανώς δε λειτουργούν, όμως το περιμέναμε.

Το πρόβλημα ήρθε όταν βγήκαμε από την εφαρμογή. Για κάποιο λόγο, αρνήθηκε να κάνει refresh ξανά τις συνομιλίες. Επιπλέον, έπρεπε να το κλείσουμε και να το ανοίξουμε για να μπορούμε να δούμε τις συνομιλίες, όταν βέβαια δεν έκλεινε από μόνο του. Από το τίποτα βέβαια, κάτι ήταν και αυτό και έτσι έγινε η συσκευή που μπορούσαμε έστω να έχουμε επικοινωνία με άλλα άτομα.

Καμία ελπίδα…

Δυστυχώς όμως, το Project Astoria, δηλαδή ο Android Emulator υπήρχε μόνο σε 2 πολύ παλιές beta εκδόσεις των Windows 10 Mobile, οπότε υπήρχαν άπειρα bugs. Επανεκκινήσεις στο άσχετο, δεν είχε διορθωθεί το πρόβλημα με το Bluetooth οπότε το ξεχνάμε, πέραν του πόσο αργούσαν να φορτώσουν οι εφαρμογές του Project Astoria.

Το χειρότερο ήταν οι επανεκκινήσεις, ακόμα και στη διάρκεια μίας κλήσεις, ήταν κάτι που δε μπορεί κάποιος να ανεχτεί, όταν μάλλον το αποτέλεσμα είναι ούτε μέτριο. Επίσης, μετά από λίγη ώρα χρήσης του Messenger Lite το Lumia 1520 ψήνει άνετα αυγά και μιλάμε για την πιο απλή εφαρμογή που υπάρχει. Οπότε, η τελευταία μας ελπίδα τελείωσε άδοξα και το όνειρο για χρήση Windows 10 Mobile smartphone απλά πέθανε.

Windows 10 Mobile, Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Ταξίδι στο χρόνο

Όμως, από αυτή την εμπειρία μας καταλάβαμε πόσο όμορφα ήταν τα Windows smartphones. Όποιος ανοίξει τώρα μία συσκευή με Windows Phone 8.1 θα θυμηθεί ένα απροβλημάτιστο λειτουργικό που απλά πετούσε στα πάντα, πήγαινε σφαίρα και είναι τα ωραιότερα animations και το πιο συνεχές design που έχουμε δει ποτέ σε κάποιο OS για smartphones.

Μπορεί τα Windows 10 Mobile να μην κράτησαν αρκετά στοιχεία του design και να φαίνεται σαν ένα τέρας του Φρανκενστάιν, με διαφορετικό σχεδιασμό ακόμα και μεταξύ των εφαρμογών της ίδιας της Microsoft, όμως προσπάθησε να ανοίξει το λειτουργικό σε ακόμα περισσότερους developers, κάτι που δεν κατάφερε.

Επίσης, είδαμε για ακόμη μία φορά πόσο βασικές είναι οι εφαρμογές, όχι μόνο της Google αλλά και οι social, κάτι που έχουμε δει να καταστρέφει τη Huawei. Τέλος όμως, να πούμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε ξανά το MyTube!, το καλύτερο YouTube app που έχει υπάρξει ποτέ σε smartphone.

Όσοι είστε νοσταλγοί, πρέπει να πείτε αντίο. Τα Windows 10 Mobile smartphone είναι πλέον νεκρά και δεν υπάρχει καμία ελπίδα ή χρησιμότητα.

Διαβάστε επίσης: Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Τάσος

Φανταστικό άρθρο!!!
Και σκεφτόμουν να χτυπήσω καμία lumia συσκευή έτσι για να νοσταλγώ….

giorgosgek

ακούγεται αρρωστημένο αλλα κι εγώ το ίδιο κάνω χαχα !

Leanton

Το άρθρο εξαιρετικό ξύπνησε αναμνήσεις… Για Android η λύση είναι το Launcher 10 με όλες σχεδόν τις ειδοποιήσεις από εφαρμογές και web να γίνονται live tiles. Και Yahoo weather app για το widget που θυμίζει πολύ Windows Phone.

giorgosgek

Ηταν τοσο smooth ολη η εμπειρια, η πλοηγηση , το σκρολαρισμα στην αρχικη. Η οθονη που συνηθως ηταν τυπου oled στις ναυαρχιδες και εδειχνε εκπληκτικη. Η καμερα και το ui της lumia camera που ηταν τοσο βολικο. Μια ωραια μινιμαλιστικη εμπειρια. Κατεβαζω launcher οπως λεει και ο φιλος, αλλα ειναι σαν κατι να λειπει. Δυστυχως δεν τραβαει αλλο το os, μονο για βασικες λειτουργιες κινητου. Εντωμεταξύ μου αρεσαν μεχρι και οι 3rd party εφαρμογες, τις προτιμουσα απο τις official του android.

Αλέξανδρος

Δεν είσαι μόνος… 4 lumia εδώ και το ένα δεν το έσβησα ποτέ και το χρησιμοποιώ ως ξυπνητήρι ακόμα και σήμερα…

Nikos Kaimakamis

Όντως φανταστικό λειτουργικό, κράτησα για αρκετό καιρό το παλιο μου Windows κινητό, μέχρι που αναγκάστηκα να παω στα Android. Ακόμα νοσταλγώ τον πανεμορφο σχεδιασμό και την άμεση απόκριση του interface…

Kostas. A

Μπράβο Κώστα. Υπέροχο άρθρο. Εμείς οι λάτρεις του λειτουργικού της Microsoft δεν σταματάμε να ελπίζουμε…..

Μπάμπης

Καί ο γράφων το άρθρο όπως και πολλοί άλλοι έχει μπερδευτεί. Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από αυτό το ίδιο το όνομα του δηλαδή ένα τηλέφωνο. Κατ’ επέκταση μας εξυπηρετεί καί για άλλους λόγους. Υπενθυμίζουμε πως ξεκίνησε το άρθρο “Έχοντας αφήσει την κύρια συσκευή για service, η συλλογή με τα Windows Phone φάνηκε η μόνη λύση για να περάσουν οι μέρες, για να τοποθετηθεί κάπου η κάρτα SIM αλλά και για βασικά πράγματα.” Αποκλείεται σε οποιαδήποτε περίπτωση να μην έκανε τα βασικά. Απλά κουβέντα να γίνεται μάλλον…… Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους.

Γιαννης

Αδέλφια ακομα με lumia 950xl …. τοπ φωτογραφίες και βίντεο … τοπ οθόνη για διάβασμα , τοπ τηλέφωνο … μια χαρα otg mini tab ….τα σοσιαλ δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οποτε προβλέπω να το κρατήσω μεχρι να παρει φωτια

Μάνος
Μάνος

Είναι ακόμα υπό κατασκευή.

Έχω ένα 950, όχι XL, το οποίο το θέλω μόνο για internet browsing. Από την εμπειρία σου με το WoA είχες κολλήματα σε YouTube?
Έχεις δοκιμάσει να συνδέσεις Bluetooth ακουστικά?

Brainmorf

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για smartphones , λοιπόν είχα τα εξής :
HTC 8S & Lumia 625 – 435 – 535 – 630 και είναι κρίμα που δεν κράτησα κάποια συσκευή. Μπράβο για το άρθρο και ελπίζω η Microsoft αν αποφασίσει να ασχοληθεί ξανά με mobile OS , να το κάνει “σωστά”.

Γιώργος

Πολύ ωραίο άρθρο. Ήμουν και εγώ fan του συγκεκριμένου λειτουργικού και είναι πολύ κρίμα που η Microsoft το έκλεισε…

Nick

Μόλις πριν μια βδομάδα άφησα το lumia 535 κ πήγα σε android και αυτό έγινε γτ το office lens θα σταματήσει να συγχρονίζει τέλος του 2020 και μαζί νομίζω θα σταματήσει και το onedrive καθώς επίσης τον τελευταίο καιρό μου έβγαζε πράσινη εικόνα στην κάμερα, λογικά κάτι με τους drivers, και από το να κάνω επαναφορά μήπως και το φτιάξω είπα να πάω σε android. Παντως ακόμα κρατιεμαι να κάνω την πλήρη μετάβαση, ασχολούμαι αρκετά με το Lumia και δεν βάζω εφαρμογές στο android…

Ιωάννης jb

Αυτο το κολλημα σας με τα lumia ποτε δεν το εχω καταλαβει!
Συσκευες που ειχαν απιστευτες ελλειψεις..
Συσκευες που ειχαν 5-6 δυνατα σημεια και υστερουσαν σε αλλα τόσα γιατι να τις κοιταξω?
Οταν ειχα το ολοκληρωμενο xperia z νοεμβριο του 13 το οποιο ειχε κυριολεκτικα τα πάντα!!!!
Και 1 χρονο μετα το z2 που απλα δεν υπηρχε τηλ εστω να το πλησιασει!!!!
Γατακια με τα lumia σας τι να μας πειτε! χαχαχαχα

Τάκης Παπ.

Ακόμη χρησιμοποιώ το εξαιρετικό lumia 950 με το display dock (continuum) για να βλέπω βίντεο στη τηλεόραση και γενικότερα για πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Το Facebook- Messenger-Instagram και όλα τα μεγάλα site φορτώνουν κανονικά στον edge (όμως χωρίς ειδοποιήσεις) εκτός από το YouTube που είναι πολύ αργό.
Για το YOUTUBE υπάρχει η εξαιρετική εφαρμογή MYTUBE και μπράβο που την επησημανατε. Πραγματικά αυτό το διαμάντι δίνει ακόμη αξία στα windows mobile. Ακόμη και στο laptop μου την χρησιμοποιώ!

Γιαννης

Δουλευω το 950xl σαν κυριο τηλεφωνο εδω και μηνες…

Λοιπον εχουμε και λεμε……
Lumia950 XL…
Τραπεζικες εφαρμογες…καρφιτσωνεις το αντιστοιχο τραπεζικο site που θελεις μεσω του monument browser στην εναρξη.Δουλευει μια χαρα..

Facebook…το slim social πολυ καλο ΑΛΛΑ εαν βγεις απο την εφαρμογη δεν εχει ειδοποιησεις στο ασχετο…οταν μπαινεις τις βλεπεις….επισις τις τελευταιες μερες δεν υπαχει το messenger πολυ κακο φυσικα καθως δεν υπαρχει και η ζωντανη μεταδοση…

VIBER….την κληση την ακους μονο οταν εισαι μεσα στην εφαρμογη

E-MAIL…καρφιτσωνεις yahoo και gmail μεσω του Edge στην αρχικη οθονη και σουπερ…..
YOUTYBE …myTube…κορυφαια κατεβαζει κιολας και αναβαθμιζεται συνεχεια οπως και αλλες εφαρμογες…

ΚΑΙ ΝΑΙ… δεν κολαει δεν κανει restart ….
κανω κλησεις και στελνω μηνυματα κανονικοτατα και οι φωτο/βιντεο οπως τις ξερετε….f*** good

…και επισις πηρα τωρα ενα realme 6pro για να κανω την ζωη μου λιιιγο ευκολοτερη και φυσικα για να μην χαλασω το lumia……και τελος αυτο το πραγμα δεν λεγεται κολλημα αλλα ερωτας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Render που διέρρευσαν δείχνουν τη νέα αναλογία διαστάσεων

Το Xperia 1 VI της Sony φημολογείται ότι έχει παρόμοια σχεδίαση με τον προκάτοχό του, απλώς με διαφορετική αναλογία διαστάσεων οθόνης.

Smartphones Apple featured iPhone

H Apple θα επιτρέψει τις επισκευές με μεταχειρισμένα γνήσια ανταλλακτικά – Η αρχή θα γίνει με το iPhone 15

Η Apple ανακοίνωσε ότι οι πελάτες και τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής θα μπορούν να χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα γνήσια ανταλλακτικά Apple.

Gear Apple featured iMac

Τα τσιπ M4 της Apple έρχονται φέτος και εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple εργάζεται σκληρά για την επόμενη γενιά των εσωτερικών της τσιπ, με το M4 να αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρεις κύριες εκδόσεις.