Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα Windows Phone, μία χαμένη προσπάθεια της Microsoft να μείνει στο χώρο των mobile λειτουργικών, από τα μάτια ενός λάτρη του OS.

Το έτος είναι 2010. Το iPhone έχει ήδη αγαπηθεί από κοινό και media, ενώ το Android άρχισε να γίνεται αρκετά δημοφιλές στους πιο “ψαγμένους”, αλλά και σε όσους ήθελαν μία πιο budget εμπειρία. Η Microsoft όμως, ο κολοσσός που κατείχε πάνω από το 50% των “business” τηλεφώνων πριν την έλευση της κατηγορίας “smartphone” δεν είχε κάνει την κίνηση του ακόμα, με το λειτουργικό Windows 6.5 Mobile να θεωρείτε πλέον ξεπερασμένο και πολύπλοκο.

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Windows Phone 7: Η πρώτη επαφή

Το Φεβρουάριο του 2010, στα πλαίσια του MWC στη Βαρκελώνη, ήρθε η μεγάλη παρουσίαση ενός νέου OS. Το όνομα αυτού: Windows Phone 7. Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε εμφάνιση, με ένα λειτουργικό που χρησιμοποιούσε tiles αντί για απλά εικονίδια και έδινε μία ζωντάνια που σε κανένα άλλο λειτουργικό δε μπορούσες να βρεις. Ταχύτητα, σταθερότητα και minimal αισθητική ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού.

Όμως, υπήρχαν λειτουργίες που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Η εφαρμογή “Επαφές” δεν είχε μόνο τις επαφές σας, αλλά ήταν ένας ολόκληρος κόσμος social media ενσωματωμένος στο λειτουργικό. Facebook, Windows Live, Twitter, LinkedIn όλα ήταν μέρος του OS, μπορούσατε να στείλετε μηνύματα απευθείας, μπορούσατε να συνδυάσετε τις εφαρμογές με τα social media τους, γενικά οι δυνατότητες ήταν απλά υπέροχες.

Το λειτουργικό ήταν γρήγορο, αν και χωρίς πραγματικό multitasking για να κλείσετε πραγματικά τις εφαρμογές έπρεπε να πατάτε πίσω, πίσω, πίσω μέχρι να βγείτε στην αρχική. Ναι, ήταν σπαστικό. Δεν υπήρχε notification center, καθώς οι ειδοποιήσεις εμφανίζονταν στα tiles. Υπήρχε υποστήριξη της πλήρης σουίτας Microsoft Office και παιχνιδιών Xbox Live.

Μάλιστα, τα δύο μεγάλα update που πήρε έδειχναν ένα λαμπρό μέλλον, ενώ με την ανακοίνωση των Lumia 800 και Lumia 900 φαινόταν πως η Microsoft θα κάνει αρκετή επίθεση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν πως το λειτουργικό βασιζόταν σε παλιό πυρήνα, Windows CE, οπότε γνωρίζαμε ότι δε θα αντέξει για αρκετό καιρό στην αγορά. Όπως και έγινε.

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Windows Phone 8: Μία νέα αρχή… ξανά

2 χρόνια μετά την έλευση των Windows Phone 7 και 5 μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία της πραγματικής ναυαρχίδας των Windows Phone, του Lumia 900, ήρθε το νέο λειτουργικό της Microsoft, με την ονομασία Windows Phone 8. Στο μάτι, η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στα tiles, με υποστήριξη περισσότερων tiles στην αρχική (4 ανά σειρά) και ένα νέο store. Το νέο λειτουργικό βασιζόταν στο Windows NT kernel των Windows 8, κάτι καλό μεν, αλλά ταυτόχρονα κακό.

Το χειρότερο ήταν ότι όσοι εμπιστεύτηκαν τη Microsoft και αγόρασαν Windows Phone 7 συσκευές πλέον είχαν ήδη στα χέρια τους ένα smartphone με νεκρό λειτουργικό. Αν και πήραμε ένα “update” που έδινε τα περισσότερα tiles στην αρχική, δεν πήραμε το σημαντικότερο: το νέο Windows Store. Οπότε, οι ήδη υπάρχοντες χρήστες δεν είχαν πρόσβαση στις νέες εφαρμογές. Με λίγα λόγια, ξανά από το μηδέν.

Όμως, με το νέο kernel ήρθαν περισσότερες δυνατότητες: NFC, υποστήριξη περισσότερων πυρήνων CPU, αναλύσεις έως FHD, Internet Explorer 10 αλλά και όλες τις λειτουργίες των tiles και groups που υπήρχαν στα Windows Phone 7. Multitasking μέσω κρατημένου back button, υποστήριξη Xbox SmartGlass για χειρισμό του Xbox, Kids Corner για δημιουργία δεύτερης αρχικής για τα παιδιά και πάνω από όλα: ταχύτητα σε οποιαδήποτε συσκευή, ακόμα και στο πάμφθηνο Lumia 520.

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Windows Phone 8.1: Το καλύτερο mobile OS

Έχουμε λοιπόν μέχρι τώρα: ταχύτητα, live tiles, πραγματικό multitasking. Τι μας λείπει λοιπόν; Κέντρο ειδοποιήσεων, ή όπως το αποκαλεί η Microsoft, Action Center. Το 2014 ήρθε το μεγαλύτερο update των Windows Phone μέχρι σήμερα, μεταμορφώνοντας την εμπειρία σε ακόμα καλύτερη. Όπως είπαμε, πλέον υπήρχε κέντρο ειδοποιήσεων, πλέον μπορούσε να μπει φόντο πίσω από τα tiles με μία υλοποίηση που ήταν πραγματικά ξεχωριστή.

Αλλά χάσαμε και κάποια σημαντικά στοιχεία: το People Hub έγινε “Me”, ενώ πλέον δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ενσωμάτωση των social media, καθώς άνοιγε τις αντίστοιχες εφαρμογές. Από την άλλη, το Skype είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο λειτουργικό. Νέος Internet Explorer, ενσωμάτωση της Cortana και υποστήριξη για ακόμα περισσότερα tiles στα κινητά με μεγάλες οθόνες.

Το μεγάλο πρόβλημα: ακόμα δεν είχαμε εφαρμογές. Πλέον έχουμε πάει όπως είπαμε στο 2014, το Android και το iOS έχουν όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται κάποιος, όμως τα Windows Phone 8.1 δεν έχουν ούτε κάποιες βασικές για την εποχή, όπως Snapchat, Instagram και όλη τη σουίτα εφαρμογών της Google.

Η Microsoft προσπάθησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αρχικά με την κυκλοφορία μίας πολύ καλής εφαρμογής για Facebook και μετά με την κυκλοφορία μίας δικής της εφαρμογής YouTube. Το αποτέλεσμα; Η πρώτη έφυγε με την έλευση της “επίσημης” (και πολύ χειρότερης εφαρμογής) του Facebook, ενώ η δεύτερη έφυγε μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η ίδια η Google απαγόρευσε τη Microsoft να μας δώσει εναλλακτική.

Το αποτέλεσμα; Ένα ταχύτατο λειτουργικό, διαφορετικά όμορφο, με όλες τις λειτουργίες που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς και σε όλες τις τιμές να προσφέρει την ίδια απροβλημάτιστη εμπειρία, αλλά με ένα “άδειο” store. Εκεί λοιπόν μπήκαμε σε μία λούπα που δε μπορείς να βγεις:

Για να φτιαχτούν εφαρμογές από τους προγραμματιστές πρέπει να υπάρχει κοινό, αλλά για να υπάρχει κοινό, πρέπει να υπάρχουν εφαρμογές.

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Windows 10 Mobile: Όλα λάθος

Φανταστείτε να παίρνει κάποιος το πιο σταθερό, το πιο γρήγορο και απροβλημάτιστο λειτουργικό με αυτή την ξεχωριστή εμφάνιση, να κρατάει μόνο την εμφάνιση και να πετάει τα δύο πρώτα στοιχεία στα σκουπίδια. Δε ξέρω αν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα τα Windows 10 Mobile.

Η υπόσχεση ήταν πως το νέο λειτουργικό ήταν βασισμένο στον ίδιο πυρήνα των Windows 10, πως θα έχουμε κοινό store, πως θα έρθουν βελτιώσεις και άλλα πολλά. Εν μέρη λοιπόν πήραμε το νέο, ενοποιημένο store, πήραμε καλύτερο notification center, βελτιωμένο multitasking και άλλες πολλές προσθήκες. Επίσης, πήραμε πλήρες φόντο στην αρχική, κάτι που κανείς δε ζήτησε βέβαια αλλά εντάξει.

Τι άλλο πήραμε; Bugs. Πολλά, ατελείωτα bugs. Οι εφαρμογές αργούσαν να φορτώσουν υπερβολικά (αυτό το “Φορτώνει…” είχα βαρεθεί να το βλέπω), το ενοποιημένο metro design δεν υπήρχε πλέον, με κάθε εφαρμογή να έχει το δικό της και γενικά πήραμε μία χειρότερη εμπειρία χρήσης και ένα κακό (και ανύπαρκτο) design.

Μάλιστα, μιλάμε πλέον για το 2015. Το Android είχε ωριμάσει αρκετά και πρόσφερε αρκετά σταθερή εμπειρία χρήσης, οπότε ποιος ο λόγος να πάει κάποιος σε ένα λειτουργικό που ήταν γεμάτο bugs και να θυσιάσει τις εφαρμογές που πάλι δεν είχε; Κανένας απολύτως. Κάπως έτσι λοιπόν, η ταφόπλακα των Windows Phone ήταν αρκετά κοντά, όσο και να μη θέλαμε να το παραδεχτούμε.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, όσοι είχαν ήδη περάσει την εποχή των Windows Phone 7 είχαν θυμηθούν κάτι: θα αναβαθμιστεί η συσκευή μου; Στην αρχή η απάντηση ήταν απλή, όλες οι συσκευές Windows Phone 8 θα αναβαθμιστούν. Όσο φτάναμε προς το λανσάρισμα όμως, ξεκίνησαν τα “μπορεί”, “σχεδόν όλες” και άλλα τέτοια. Ακόμα χειρότερο ήταν ότι και να υπήρχε αναβάθμιση για τη συσκευή σου, απλά δε το ήξερες, καθώς έπρεπε να κατεβάσεις μία άλλη εφαρμογή πρώτα (Upgrade Advisor), να σου πει ότι είναι συμβατή και μέσω της εφαρμογής να βάλεις το νέο λειτουργικό. Γιατί τα OTA ήταν πολύ mainstream.

Windows Phone, Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Το τέλος

Αρχικά πρέπει να απαντήσουμε σε μία ερώτηση: Υπήρχε τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις εφαρμογές; Ναι και όχι. Ότι δεν υπήρχαν επίσημες εφαρμογές για Instagram και YouTube, αλλά και ότι το Facebook ήταν απλά άθλιο ναι, ήταν αλήθεια. Όμως, υπήρχαν οι αντίστοιχες εφαρμογές 6Tag και MyTube!, οι οποίες μάλιστα ήταν, τολμώ να πω, καλύτερες. Το 6Tag ήταν Instagram Client με Metro design και επιλογή για κατέβασμα των φωτογραφιών, ενώ το MyTube! είχε υποστήριξη για αναπαραγωγή στο παρασκήνιο, download ήχου ή βίντεο και να διαλέγεις ανάλυση.

Όμως, πάμε ξανά στο αρχικό πρόβλημα: η Microsoft άργησε. Πως να πεις σε κάποιον ότι το λειτουργικό έχει ενσωματωμένα τα Social Media σου, όταν έχει συνηθίσει να τα χρησιμοποιεί μέσω ξεχωριστών apps, με εντελώς διαφορετική εμφάνιση; Πως να πεις στον άλλον “ψάξε το MyTube!” όταν οι περισσότεροι πίστευαν πως δεν πρόκειται καν για YouTube; Γενικά υπήρχαν περιορισμοί που δε μπορούσε κάποιος να παραβλέψει.

Πλέον, τα Windows Phone έχουν μπει στο ντουλάπι της ιστορίας. Προσωπικά όποτε κοιτάω μία συσκευή από τη συλλογή μου πραγματικά λυπάμαι: θυμάμαι ένα λειτουργικό γρήγορο, απροβλημάτιστο, όμορφες συσκευές, χρώματα και μία αρχική που ήταν ένα παράθυρο πληροφοριών για ότι χρειαζόμουν στη συσκευή μου.

Για αυτό, ναι, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα fails και από έναν κολοσσό του software, αλλά πάντα θα θυμάμαι το καλύτερο λειτουργικό που είδαμε ποτέ: Windows Phone.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KP

Πολυ ωραιο αρθρο, για οντως το καλυτερο (και ομορφοτερο) λειτουργικο για κινητα.

Ειχα ενα nokia windows phone, απο τα τελευταια πριν αρχισουν να κυκλοφορουν σαν microsoft, δεν θυμαμαι πιο, αλλα ενα αναμεσα σε entry level και midrange. Ερχομουν απο android τοτε και μου φαινοταν απιστευτο το ποσο καλοφτιαγμενο ηταν το λειτουργικο windows phone. Δεν κολλαγε καθολου, γινονταν ολα ομαλα και γρηγορα, δεν μου ειχε κρασαρει ποτε καμια εφαρμογη και πολυ ομορφο και λειτουργικο το ui της microsoft (και ολα αυτα με πολυ βασικα χαρακτηριστικα). Αλλα ελειπαν οι εφαρμογες. Μετα απο δυο χρονια, και αφου δε βελτιωνοταν η κατασταση, επεστρεψα σε android, βλεποντας δυστυχως το windows phone να αργοπεθαινει.

Να.sos.

Ξέρεις από προηγούμενο άρθρο σου, Nokia 920, την αγάπη μου για τα windows phone. Πιστεύω ή δεν μπορώ να πιστέψω πως μια τόσο τεράστια εταιρεία σαν την Microsoft δεν έριξε λεφτά στις προγραμματιστές. Και ΝΑΙ, δεν είναι τα bags που φάγαμε στο κεφάλι, δεν είναι το μεγάλο πείραμα των νεύρων μας που κάθε μέρα όπως όμορφα ανέφερες “βαρέθηκα να βλέπω το “Loading”. Είναι ότι όταν έχεις τόσα δις και έχεις βοηθούς CEO τυχόντες που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να τσεπώνουν χρήματα τα πράγματα δεν θα πάνε από την αρχή καλά. Που ήταν το όραμα που είχαν κάποιοι εκεί μέσα; Η μπάλα χάθηκε από την αρχή, όλα ωραία, όλα καλά, πολύ όμορφο και έξυπνο λειτουργικό, ένα πανέμορφο σώμα χωρίς άκρα ή ένα σώμα με ξύλινα πόδια. Το λάθος είναι ότι εξ αρχής δεν έπεσαν λεφτά, στους Developers όταν τα ζήτησαν (γιατί έτσι γίνεται). Μπορεί να μιλάμε και να γράφουμε ώρες ατελείωτες για το τί πήγε στραβά και ένα τόσο ανάλαφρο λειτουργικό πήγε στράφι. Προσωπική μου εντύπωση και απορια είναι που χάθηκαν τόσοι πόροι και δεν μπόρεσαν όλοι αυτοί οι “σοφοί” να τα κάνουν όλα λάθος, βέβαια είμαι πολύ μικρός για να φτάσω την επιχειρηματικότητα αυτών, είμαι όμως κι… Συνέχεια »

Καλημέρα

Οι ηλιθιοι πελάτες φταίνε..

Να.sos.

Να συμπληρώσω ακόμα ότι παίζουν ρόλο και οι πατέντες που έχει καταχωρήσει η Microsoft και έτσι πάντα κέρδος έχει και από τα άλλα 2 λειτουργικά σε κάθε ενεργοποίηση μιας νέας συσκευής είτε είναι Android είτε είναι Ios (τουλάχιστον έτσι πιστεύω).

Να.sos.

Για αυτό είπα ότι έπρεπε να ρίξει λεφτά στην αγορά και όταν λέμε αγορά εννοούμε τους προγραμματιστές.
Πολύ σωστά λες για τον κύκλο αλλά πάντα τον κύκλο τον ρυθμίζουμε εμείς με παρεμβάσεις, μεγαλώνουμε ή μικραινουμε την ακτίνα του. Όσο για το πάθος, ΝΑΙ ΤΟ ΕΙΧΕ και το πάλευε δυνατά αλλά φάνηκε τελικά ότι ήταν μόνος του. Το mobile τμήμα χαρο πάλευε, ήταν ζόμπι από τα 8.1 ακόμα. Ο άνθρωπος και όραμα είχε και πάθος αλλά τί να τί κάνεις, τα είπες όλα…

Αλέξανδρος

Ένα μεγάλο ερώτημα που δεν απαντήθηκε… Πως θα ήταν η φάση αν είχαμε τρία λειτουργικά σήμερα… Σίγουρα δεν θα είχαμε τις τιμές που βλέπουμε να ανεβαίνουν καθώς έχει μονοπωληθεί η αγορά… Όσο αφορά τα Windows Phone (η Mobile) μπορούν να ειπωθούν πολλά. Για το λειτουργικό: Ακούραστο και πολύ καλύτερο στις άλλες κατηγορίες ειδικά των 100-150 ευρώ της εποχής Εμφάνιση: Κυριολεκτικά είχε κάτι το δικό του. Κακά τα ψέματα το Android αποπειράθηκε να αντιγράψει το Symbian και το iOS για να μπορέσει να κάνει κάτι… Εφαρμογές: Η κουβέντα εδώ θα μπορούσε να μην τέλειωνε ποτέ. Ωστόσο από όσο μπορώ να θυμηθώ και εγώ κυρίως ως το 2016, τα top 10 εφαρμογών κάθε μήνα τα έβρισκε κανείς και στο Windows Phone (εκτός από υπηρεσίες Google δλδ ένα ποσοστό 7 η 8 στις 10) το θέμα ήταν άλλο: Η διαφήμιση. Όταν σε μια εποχή έβλεπες παντού το λογότυπο του Play store και του App store δεν ήξερε (και πολλοί δεν ξέρουν ακόμα και σήμερα) το store των 10 το οποίο το αξιοποίησαν μόνο όσοι έπαιζαν παιχνίδια και όσοι είχαν Windows phone Μπορεί να έτρεχε σε παλιό Kernel όπως γράφεις και στο άρθρο, αλλά μετά στα 10 να θυμήσουμε και κάτι το οποίο αρκετοί… Συνέχεια »

Aleksis

Τα windows phone πέθαναν με το καλημέρα της εμφάνισης των windows phone 7. Καμία εφαρμογή από την τεράστια συλλογή των windows mobile 6 δεν ήταν πλέον συμβατή. Η τεράστια δεξαμενή προγραμαμτιστών για windows mobile 6 έπρεπε να ξαναμάθει το κανούριο λειτουργικό. Η πληθώρα παραμετροποίησης και υποστηριζόμενων συσκευών και επεξεργαστών του windows mobile (κάμερες, υπέρυθρες, Samsung cpu, snapdragon cpu, ti-omap cpu, bluetooth κλπ) πήγε στα σκουπίδια και υποστηρίζονταν μόνο συσκευές με snapdragon. Δεν δόθηκε καμία δυνατότητα μετάβασης από το windows mobile στο indows phone. Χάθηκε η δυνατότητα side loading και προσπάθησαν να μας εγκλωβίσουν στο zune. Σας θυμίζει κάτι η ιστορία ; Εμένα APPLE. Προσπάθησαν να την αντιγράψουν και έχασαν. Αντίθετα η google με το android κράτησε όλα τα καλά στοιχεία του windows mobile και του Symbian, τα εξέλιξε και κέρδισε το ευρύ κοινό.

Να.sos.

Είσαι σωστός, ακριβώς έτσι!

Ευαγγελος

Τελικά μοιράστηκε η πίτα η microsoft έφυγε από τα smartphone και η google δεν μπήκε τελικά στο PC.

SUPS 👨‍⚖️

Σωστοτατο σχολιο για το μελλον. Οι περισσοτεροι δεν καταλαβαινουν οτι οι εταιρειες πρεπει να σκεφτονται μακροπροθεσμα.

marios

Δεν έχει φύγει από τα mobiles η MS. Έχουν ανακοινωθεί τα Windows 10X, δηλαδή η συνέχεια του mobile (light) λειτουργικού της με υποστήριξη uwp και web εφαρμογών και ίσως και desktop μέσω cloud (app streaming).
Από τα τηλέφωνα μόνο αποσύρθηκε, δηλαδή από συσκευές με λίγες ίντσες και καλώς έκανε: Με μηδενικό μερίδιο χρήσης, χωρίς gapps (εμπάργκο από google) και κακή επίσημη εφαρμογή fb/messenger, η κατάσταση ήταν μη-αναστρέψιμη.
Γι’ αυτό το λόγο η duo (σχεδόν πριν την κυκλοφορία τέλος του ’18, ακυρώθηκε με andromeda os) και τελικά κυκλοφόρησε με android. Παράλληλα ανακοινώθηκε η neo (μεγαλύτερη duo) με Windows 10X, διότι στη δεύτερη (λόγω μεγέθους οθόνης) δεν είναι απαραίτητες “stand alone” εφαρμογές.
Μάλλον πρώτα θα κυκλοφορήσουν single screen συσκευές με Windows 10X το πρώτο εξάμηνο του ’21 και η κυκλοφορία της neo αναβλήθηκε για το ’22.

giorgosgek

Πονεμενη ιστορια. Σχεση αγαπης και μισους με την Microsoft. Ειδικα για το 8.1 τι να πεις , γρηγορο, απλο , ευκολο, ασφαλες, μινιμαλιστικο, ομορφο για τα γουστα μου. Εννοειται πως οχι τελειο. Τα 10 ηταν ομορφα , συγχρονα, αλλα προβληματικα. Μια χαμενη ευκαιρια να κανει τη αλλαγη. Αξιοπρεπεστατες συσκευες για την εποχη λειτουργικα , περα απο τις εφαρμογες. Ισως με τις καλυτερες καμερες και οθονες . Ειδικα καπου το 14 νομιζω οτι στα εδιναν σχετικα ολα και σε μια χαμηλοτερη τιμη, λογω της υποτιμησης τους ισως. Ειχα παρει και μια τρομαρα με τα υπολοιπα κινητα με αυτα που εβλεπα. Η καθε εταιρεια ειχε τα δικα της θεματα. Ακομα και τα φθηνα ειχαν μια ποιοτητα , δεν θα σε δυσκολευαν οπως τα αναλογα android της εποχης, εδω τα ακριβα ειχαν θεματα. Πιστευω οτι αφησαν το στιγμα τους κατι εδωσαν. Κανενα μονοπωλιο δεν ειναι καλο. Καλο ειναι να μοιραζεται η πιτα , να υπαρχει ανταγωνισμος και εξελιξη , αλλα και ποικιλια , για ολα τα γουστα. Μαζι με τον θανατο , προχωρησαμε κι εμεις στα υπολοιπα λειτουργικα , τα οποια μας καλυπτουν, αλλα μπορει να νιωθουμε οτι λειπει αυτο το “κατι”…

ilias

Συμφωνώ σε όλα !! Λάτρης και εγώ του windows phone os.Πιστευω πως η microsoft έπεσε αμαχητί. Δεν το πάλεψε βρε αδερφέ πως να το πω !!

ZURAB

Τα Windows Phone 8.1 ήταν πράγματι τα ποιο γρήγορα ακόμα και σε ποιο entry level επεξεργαστή. Το 640XL που είχα, ήταν σπίρτο. Μέχρις ότου μπήκαν τα 10, και η ταχύτητα πήγε περίπατο.

Aristos

Γεια σας, πολύ ωραίο το άρθρο σας.
Το άρθρο το βρήκα κάνοντας αναζήτηση στο ίντερνετ για ένα Nokia Lumia 925 windows phone που είχα καιρό στο συρτάρι μου με την ελπίδα μήπως με κάποιο τρόπο ξαναζωντανέψει .
Τελικά με ένα πρόγραμμα έγινε update σε windows 10.0.1. και παρόλο ότι έχει 1G Ram δουλεύει αξιοπρεπώς ,δεν συγχρόνιζε το store, αλλά μετά από πολλές προσπάθειες έφτιαξε (δεν κατάλαβα πως) Facebook app και άλλα app δεν υποστηρίζονται πια, ο explorer πάντως ανοίγει τις σελίδες.
Όπως αναφέρετε και στο άρθρο σας ήταν ένα καλό λειτουργικό και αν η Microsoft το πίστευε περισσότερο θα μιλούσαμε για μια πολύ διαφορετική η αγορά σήμερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.