H MediaTek θα κόψει πρώτη το… n-ή-m-α στα chipsets των 4nm

, H MediaTek θα κόψει πρώτη το… n-ή-m-α στα chipsets των 4nm

Η MediaTek έρχεται δυναμικά στα chipsets θέλοντας να είναι εκείνη η πρώτη που θα προσφέρει επεξεργαστή στα 4nm. Μάλιστα, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ως προς το ότι έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες από κατασκευαστές για αυτή την αρχιτεκτονική.

Τα chipsets της MediaTek που θα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των 4nm αναμένεται να είναι διαθέσιμα είτε στα τέλη του 2021, είτε στις αρχές του 2022. Αναμφίβολα, εδώ θα έχουμε να κάνουμε με τουλάχιστον μία high end πρόταση, η οποία θα προσφέρει ισχύ και θα εξοικονομεί χώρο στο εσωτερικό των ναυαρχίδων που θα παρουσιάσουν οι κατασκευαστές την επόμενη χρονιά.

Το κόστος θα είναι ένα ζήτημα εδώ, καθώς, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στην αγορά των επεξεργαστών, η MediaTek αγοράζει από την TSMC την κάθε μονάδα στα 80 δολάρια περίπου από τα 30 με 35 δολάρια που κοστίζει ένα chipset με την αρχιτεκτονική των 5 nm. Επομένως, τα smartphones που θα φορούν τον επεξεργαστή της MediaTek θα είναι πιο ακριβά από τον ανταγωνισμό των 5 nm.

Με την εξέλιξη αυτή, η MediaTek αναμένεται να κοντράρει την Qualcomm, προσφέροντας υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν…

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gt

Το λογοπαίγνιο πόνεσε περισσότερο ακόμα και από τις τιμές των GPUs

Αλέξης

Ανοησία της Mediatek. Η qualcomm προσφέρει custom λύσεις, γι αυτό και έχει καλύτερες επιδόσεις. Με σχεδιασμό ακριβώς όπως η arm καλύτερα να μείνει στα 5, με πυρήνες Χ1 και φθηνό κοστολόγιο. Θα κάνει θραύση. Αρκεί να σταματήσει και το κόλλημά της με το να μην δίνει τους οδηγούς των επεξεργαστών τους στην κοινότητα για μακρόχρονη υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones featured MediaTek

Qualcomm και Mediatek μόντεμ 5G αφήνουν 714 συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις – Δείτε τη λίστα

Πανεπιστημιακοί ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τρωτά σημεία σε μόντεμ 5G που παράγονται από την Qualcomm και την MediaTek.

Smartphones featured MediaTek vivo

vivo X100 Pro: Πώς ανταποκρίνεται ο Mediatek Dimensity 9300 στο τεστ θερμικής απόδοσης

To vivo X100 Pro έφτασε στα χέρια των πρώτων reviewer και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τη θερμική απόδοση του Mediatek Dimensity 9300.

Smartphones Apple featured MediaTek

Μετά το Snapdragon 8 Gen 3, και άλλο τσιπ ξεπέρασε το Apple A17 Pro;

Όλα τα premium smartphones διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και οι διαφορές δεν είναι εύκολα αντιληπτές.

Gear featured MediaTek

MediaTek Dimensity 9300: Ανακοινώθηκε επίσημα με εντυπωσιακή σχεδίαση της CPU

Το πιο πρόσφατο κορυφαίο chipset από την MediaTek, το Dimensity 9300, είναι εδώ και θέλει να ανταγωνιστεί τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm.