Snapdragon 875: Ξεκίνησε η παραγωγή με τη μέθοδο 5nm της TSMC

, Snapdragon 875: Ξεκίνησε η παραγωγή με τη μέθοδο 5nm της TSMC

Μπορεί να είμαστε μόλις στα μέσα του 2020 και να μη ξέρουμε καν αν θα υπάρξει Plus μοντέλου του flagship επεξεργαστή της Qualcomm, Snapdragon 865, ωστόσο η εταιρεία φαίνεται να έχει ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του επόμενου SoC της και μάλιστα έχει προχωρήσει στην παραγωγή του.

Σύμφωνα με πηγές από την Ταιβάν η TSMC έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του διαδόχου του Snapdragon 865, o οποίος θα τροφοδοτεί τις Android ναυαρχίδες του 2021. Μάλιστα, ο Snapdragon 875 θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο των 5nm, σε αντίθεση με τα 7nm του 865, ενώ θα έχει και ενσωματωμένο το modem Χ60 για τη σύνδεση σε 5G δίκτυα, το ίδιο moden δηλαδή με τα επερχόμενα iPhone 12.

Όσον αφορά τους πυρήνες, η Qualcomm φαίνεται να επιμένει στο διαχωρισμό των πυρήνων σε 1 βασικό, 3 απόδοσης και τέσσερις χαμηλής κατανάλωσης, αν και αυτή τη φορά ο Prime πυρήνας αναμένεται να είναι ο Cortex-X1, ο οποίος είναι αρκετά πιο δυνατός από τους Cortex-A7x που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο Cortex-X1 υπόσχεται 30% υψηλότερες επιδόσεις από τον Cortex-A77. Οι τρεις πυρήνες απόδοσης Cortex-A78 με τη σειρά τους μπορούν να είναι έως και 20% γρηγορότεροι από τον A77 σε ίδια κατανάλωση ή να χρησιμοποιούν τις ίδιες ταχύτητες με τον Α77 αλλά με 50% χαμηλότερη ισχύ. Αν συνδυάσουμε και την καλύτερη διαχείριση ενέργειας, τους υψηλότερους χρονισμούς και τα περισσότερα transistor που θα προσφέρει η μέθοδος των 5nm, τότε αναμένουμε αρκετά καλύτερες επιδόσεις και περισσότερη αυτονομία από το εν λόγω SoC.

Η GPU θα δεχτεί και αυτή αναβάθμιση, με τις αναφορές μέχρι τώρα να υποδεικνύουν τη χρήση της Adreno 660, η οποία αναμένεται να έχει την ίδια αρχιτεκτονική με την 650 αλλά με παραμετροποιήσεις απόδοσης από την Qualcomm. Η TSMC έχει ήδη φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς πέραν του Snapdragon 875 η εταιρεία κατασκευάζει νέα GPU για την AMD και το πρώτο 5nm chipset που θα δούμε στην αγορά, το A14 της Apple.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Qualcomm

Apple και Qualcomm επεκτείνουν τη συμφωνία για μόντεμ 5G έως το 2027

Η Qualcomm μοιράστηκε την έκθεση κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία αποκάλυψε 9,92 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Μόνο τα Pro θα φοράνε το πιο πρόσφατο μόντεμ 5G της Qualcomm;

Mόνο τα iPhone 16 Pro θα φοράνε φέτος το τελευταίο μόντεμ της Qualcomm, σύμφωνα με τον τεχνολογικό αναλυτή Jeff Pu.

Gear Qualcomm Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 2: Aνακοινώθηκε με ανάλυση 4,3K ανά μάτι

Η Qualcomm ανακοίνωσε το chipset Snapdragon XR2+ Gen 2 για headset εκτεταμένης πραγματικότητας που θα περιλαμβάνει συσκευές AR, MR και VR.

Business Apple Google Lenovο

Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα».