Η αμμος φέρνει την επανάσταση στις μπαταρίες, 3 φορές μεγαλύτερη διάρκεια

Το αιώνιο πρόβλημα με τις συσκευές είναι η αυτονομία της μπαταρίας η οποία δεν είναι αρκετή σε πολλές περιπτώσεις ούτε για ένα 24ωρο. Τα smartphones εξελίσσονται όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις οθόνες, όμως όχι στην μπαταρία.

Η μεγαλύτερη μπαταρία έχει ως αποτέλεσμα το design να μην είναι το επιθυμητό, άρα θυσιάζεται. Ίσως όμως η επανάσταση στις μπαταρίες να βρίσκεται σε ένα πολύ απλό υλικό.

Επιστήμονες από University of California και το Bourns College of Engineering βρήκαν τον τρόπο να τριπλασιάσουν τη ζωή των μπαταριών σε smartphones και tablets με τη χρήση της άμμου.

Η μπαταρία συνεχίζει να είναι lithium-ion, σαν αυτές που έχουν τα κινητά σήμερα, αλλά αντί για γραφίτη χρησιμοποιεί άμμο. Αυτό δεν σημαίνει απλά τρεις φορές καλύτερη αυτονομία αλλά χαμηλό κόστος, μη τοξική και φιλική προς το περιβάλλον μπαταρία.

H άμμος αλέθεται μαζί με άλατα και μαγνήσιο, θερμαίνεται για να αφαιρεθεί το οξυγόνο και στη συνέχεια δίνει καθαρό πυρίτιο το οποίο με τις ιδιότητες που έχει δίνει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία.

Φανταστείτε λοιπόν το high-end smartphone σας να διαρκεί 3 φορές περισσότερο, δηλαδή να το φορτίζετε ανά 3-4 μέρες. Σίγουρα είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε πολύ σύντομα αλλά τα εργαστηριακά πειράματα από την μαζική παραγωγή απέχουν πολύ.

Πηγή

Σχόλια

  • Δεν ειναι μονο η διαρκεια ειναι και η διαρκεια ζωης της μπαταριας. Για ποσο καιρο δηλαδη αποδιδει καλα. Νομιζω αυτο ειναι το χειροτερο πραγμα με τις μπαταριες σημερα. Οτι ειναι υπερβολικα αναλωσιμες. Παντως με επεξεργαστες που εχουν και ολο και καλυτερη καταναλωση και με μπαταριες που γινονται ακομα καλυτερες τα πραγματα στο μελλον θα ειναι πολυ καλυτερα. Και δεν μιλαω μονο για κινητα αλλα και για λαπτοπ. Θα μπορεις να παιρνεις ενα λαπτοπ χωρις τον φορτιστη και να το δουλευεις ανετα μια-δυο μερες χωρις θυσιες στην αποδοση. Ηδη εχουμε φτασει την μια μερα (macbook air)

  • " μη τοξική και φιλική προς το περιβάλλον μπαταρία" αυτό και μόνο είναι αρκετό. Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από τη μη σωστή διαχείριση τους θα είναι τεράστια. Και πόσο μάλλον που όσο περνάνε τα χρόνια χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

  • πάω στοιχημα 1000 ευρω οτι η έρευνα ασχέτως αν αποδίδει η όχι θα χαθεί.......

    σκεφτείτε 3 φορές μεγαλύτερη αυτονομία τι σημαίνει στην πράξη...........

    πχ ενα αυτοκίνητο εχει εμβέλεια ανα φόρτιση 300 μηλια (480 χιλομετρα) ναι μεν πολλά είναι δεν με λίγα είναι για ταξίδια από πόλη σε πόλη κλπ κλπ, τώρα σκεφτείτε οτι τα 480 χιλιόμετρα έγιναν ~1500 ανα φόρτιση ........... εδώ έχουμε ενα σοβαρό πρόβλημα........... ολόκληρα κράτη και κοσμοκρατορίες βασίζονται στην αγορά και έλεγχο πετρελαίου............ αν πέσει αυτή η αγορά κυριολεκτικά θα πέσουν παγκόσμιες κυβερνήσεις και οικονομίες και όχι μόνο.

    Οσο υπάρχει έστω ένα γραμμάριο πετρελαίου μην περιμένετε να δείτε καμία αλλαγη

  • οτι λεει ο darth ακριβως τα ιδια ειχα πει σε ενα παλιο αρθρο με κατι παρομοιο που αφορα την ερευνα μια μπαταριας.. ετσι ειναι ειναι η τεχνολογια κανει αλματα τρελα.. τι ειχαμε πριν δεκα χρονια και τι τωρα στα κινητα..... η μπαταρια ποτε ομως δεν αναπτυσετε.. γιατι αραγε??? .......

  • Θα δούμε αλλαγές στα κινητά σε πρώτη φάση νομίζω. Από εκεί και μετά θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

  • Απο επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις αλλο τίποτε,τα ακούμε χρονια τωρα.Αν δεν βγουν ολα αυτα στην αγορά ειναι πρακτικά άχρηστα

  • Κατακαημενες παραλιες.. Στα βραχια μας βλεπω να κάνουμε μπανιο στο μελλον.. :)

  • Ρε δεν κουραστικατε με την κάθε και καλά έρευνα σχετικά με θέματα ενέργειας; Για κοιτάξτε λίγο πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κατασκευάσει από 1934 παρακαλώ με αυτονομία παρόμοια με bmw i8 και Nissan left. Και δείτε που κατέληξαν!

  • Μέχρι και πίσω τους τα ζήτησαν από την General motors, μετά την πώληση και τα πήγαν για τερματισμό.

  • Από την άλλη η f1 εξετάζει την ηλεκτρονική της μορφή στο μέλλον (Έ1) ενώ η bp έχει δηλώσει ότι τα ενεργειακά αποθέματα διαρκούν ακόμα 53 χρόνια

  • @dark_master 50 χρόνια λέγανε και την δεκαετία του 1990 και του 2000,είναι ένα παραμυθάκι πού μας λένε για να κρατάνε ψιλά της τιμές.

  • στο κινητο ενοσ φιλου ειχε μπει στη θυρα φορτισεις αμμοσ και φορτιζε μονο του οποτε του κατεβαινε

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.