Έρευνα: Τα smartphones είναι εθιστικά και πρέπει να φέρουν προειδοποίηση

Τα smartphone σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή οικονομικής κατάστασης, για δουλειά, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ. Το ζήτημα είναι όμως πως ένα τόσο κοινό gadget πλέον μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Αυτό προσπάθησαν να κατανοήσουν επιστήμονες από το Derby University με την έρευνα που δημοσίευσαν και τα αποτελέσματα της οποίας κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

ΤΟ 13% που συμμετείχε στη μελέτη φάνηκε ότι είναι εθισμένο στο κινητό με μέσο όρο χρήσης 3.6 ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι η χρήση του smartphone τους προκαλεί απόσπαση προσοχής σε πολλούς τομείς, όπως δουλειά, διάβασμα, χόμπι κλπ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 256 χρήστες κινητών και απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το πως χρησιμοποιούν το κινητό τους. Το 87% μπαίνει στα social media, το 52% απάντησε ότι χρησιμοποιεί messaging apps και το 51% διαβάζει νέα.

Ο Dr Zaheer Hussain που διεξήγαγε την έρευνα, επεσήμανε ότι τα κινητά είναι εθιστικά και πρέπει να φέρουν ειδοποίηση για την υγεία του χρήστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τις ίδιες παρενέργειες με το αλκοόλ και το τσιγάρο, αλλά πρέπει να προειδοποιούν τον χρήστη. “Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τις εθιστικές συνέπειες που έχουν οι νέες τεχνολογίες και η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται πριν αγοράσουν ένα κινητό ή πριν κατεβάσουν ένα app όπως είναι το Candy Crush ή το Flappy Bird”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο ναρκισσισμός και νευρωτισμός συνδέονται με τα smartphones, συγκεκριμένα ο νευρωτισμός μπορεί να προκληθεί από την χρήση του κινητού.

Πηγή

Σχόλια

  • Η συγκεκριμένη έρευνα ειναι θεοκουτη! Τα smartphones απο μόνα τους δεν προκαλούν τιποτα! Οι εφαρμογές ειναι αυτές που προκαλούν εθισμό και κυρίως οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης-παιχνίδια! Και μάντεψε δόκτωρ το ξέραμε κι εμείς και χωρίς να κανουμε τη συγκεκριμένη έρευνα!
    Υ.Γ κάποια στιγμη να βγουν και προειδοποιήσεις 'προσοχή, ανούσια έρευνα ακολουθει' !

  • Το θέμα είναι σοβαρό ...οσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν...

  • smartphone από μόνα τους δεν είναι τπτ (βασικά εργαλεία είναι), ούτε ναρκωτικά είναι κάτι (φάρμακα και γιατρικες ουσίες είναι) ούτε μαχαίρι είναι όπλο (εργαλείο είναι)

    ΑΠΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΊΣ ΚΆΠΟΙΟ ΨΥΧΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΥΑΛΌ ΚΟΥΚΟΎΤΣΙ

  • Εξαρτησιογωνο είναι στο βαθμό που είναι και το καθε τι σε αυτή τη ζωή. Από την τηλεόραση και το τσιγάρο μέχρι απλά πράγματα που ασχολιομαστε συνεχώς και έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε κουσουρια.Αυτή η έρευνα καλο θα ήταν να μας πει τη ρίζα του προβλήματος, το πως πλασαρονται απ τις μεγάλο εταιρίες τα smartphone και δημιουργούν κολλημένα μυαλά και tech junkies και όχι να ρίχνουν την ευθύνη γενικά και αόριστα στις νέες τεχνολογίες. Αν είναι δυνατόν....

  • μαλλον...νμζω πως η ερευνα θελει να πει πως τα smartphones ειναι το μεσο αυτο ή η πυλη για την εισοδο μας σε εναν κοσμο που μπορει να μας δημιουργησει προβληματα ψυχικα κυριως

  • Πας στη καφετέρια και οι μισές παρέες δεν μιλάνε μεταξύ τους αλλά είναι μες στη μούγκα χαζεύοντας τα τηλεφωνάκια.....το εχω κάνει και εγώ....μη βγάζουμε την ουρά μας απ έξω

  • Πραγματικά έχει καταντήσει κουραστικό αυτό το θέμα με τα smartphones. Πας στη καφετέρια να μιλήσεις και να περάσεις ωραία και η μισή παρέα μπορεί και όλη είναι με ένα κινητό στο χέρι. Συμφωνώ με τον Pavlos.

  • teli i blakia kai poli ereyna kei ta egkefalika kitara afton poy asxoloynte... Ti soy ftei kalimoy an esi ise koykoyroykoy kai ekaoses to kotopoylo epidi mikages me ton gkomeno sto fb, mazefte ta mualasas kai afiste ta eksipna tilefona ine gia eksipnoys kai sofron anthropoys!!!!

  • Η μελλοντική Λίτσα που θα μίλαγε με τη μελλοντική Νίτσα στο τηλέφωνο συζητώντας για 2 ώρες ανούσια πραγματα όπως το τελευταιο επεισόδιο της "καλημέρα ζωή", απλά απέκτησαν εύκολη πρόσβαση σε καλύτερη τεχνολογία. Δεν άλλαξε κάτι λόγω των smartphones. Αυξήθηκε το εύρος χρηστών τους. Πριν τα smartphones βλέπαμε όλοι ατομα να μιλάνε με ακατάπαυστα στο λεωφορείο. Άλλαξαν το 3310 με το galaxy.
    Επισης, με δείγμα 250 ατόμων δεν βγαζεις αξιοπιστο συμπέρασμα για το συνολικο πληθυσμο οτι οικονομετρικο μοντελο και να χρησιμοποιησεις.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.