X-Lab: Με αποτυπώματα από ποτήρια ξεγελά το fingerprint scanner

X-Lab, X-Lab: Με αποτυπώματα από ποτήρια ξεγελά το fingerprint scanner

Μια ομάδα hacker που δουλεύουν για την Tencent χρησιμοποίησαν έναν ιδιαίτερα ανορθόδοξο τρόπο για να ξεκλειδώσουν smartphones που δεν τους ανήκουν. Η ομάδα, που ονομάζεται X-Lab, κατάφερε να ξεγελάσει το fingerprint scanner χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη, το οποίο πήραν πάνω από ένα γυάλινο ποτήρι.

Κατά τη διάρκεια ενός event σχετικού με την ασφάλεια, η ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο της για να ξεκλειδώσει τρία smartphones και δύο μηχανές παρακολούθησης που ήταν εφοδιασμένες με αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Πώς λειτουργεί

Το hack είναι αρκετά απλό, ουσιαστικά η X-Lab χρησιμοποιεί ένα smartphone για να φωτογραφίσει το δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη από ένα ποτήρι, το οποίο προφανώς είχε πιάσει νωρίτερα ο κάτοχος του τηλεφώνου.

Στη συνέχεια, μία ειδική εφαρμογή που ανέπτυξε η X-Lab αναλύει τη φωτογραφία και κλωνοποιεί το δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο η ομάδα σαρώνει με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων του smartphone, έχοντας ως στόχο να το ξεκλειδώσει.

Η X-Lab δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πώς η εφαρμογή μπορεί να ανασύρει τα δεδομένα του δακτυλικού αποτυπώματος από μία φωτογραφία. Ούτε έδειξε πώς ήταν σε θέση να έχει στα χέρια τις το φυσικό αντίγραφο του δακτυλικού αποτυπώματος με το οποίο ξεκλείδωσε τις συσκευές.

Τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα η hackers

Η κινεζική ομάδα hacking αναφέρει ότι αναπτύσσει την εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνες. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει με τη μέθοδο της smartphones που είναι εξοπλισμένα με τις τρεις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες ασφαλείας.

Αναφερόμαστε στους κλασικούς αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, τους οπτικούς αισθητήρες όπως ο in-display που διαθέτουν αρκετά smartphones και τον ultrasonic fingerprint sensor που χρησιμοποιούν τα Samsung Galaxy S10.

Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να σκουπίζετε τα δακτυλικά αποτυπώματα κυρίως από το smartphone, ιδίως αν δεν χρησιμοποιείται προστατευτικό οθόνης με anti-fingerprint coating.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.