ΕΕ: Ψήφισε υπέρ του net neutrality και κατά των χρεώσεων περιαγωγής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε σήμερα να αποφασίσει για το μέλλον του ανοιχτού διαδικτύου και όχι μόνο. Πριν από λίγη ώρα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο το οποίο προστατεύει το λεγόμενο net neutrality και καταργεί τις χρεώσεις περιαγωγής. Οι νέοι κανονισμοί βρίσκονταν επί 2 χρόνια υπό συζήτηση, σταδιακά θα εφαρμοστούν στη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσο, η κατάργηση χρεώσεων περιαγωγής θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 15 Ιουνίου του 2017 κάτι που βεβαίως αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τους χρήστες που ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά στην ουδετερότητα του διαδικτύου, η Ισπανίδα εισηγήτρια από το ΕΛΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων”

Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό εντός της Ε.Ε. θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017.

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

• τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις

• τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS)

• τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

– Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

– Σε περιπτώσεις όπου οι πάροχοι αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς το κόστος και ότι αυτό έχει επίπτωση και στις εγχώριες τιμές, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να τους επιτρέψουν να επιβάλλουν ελάχιστες προσαυξήσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα αυτά.

Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο να συμπεριλάβουν εγγυήσεις σχετικά με τη διάθεση από την πλευρά των εθνικών ρυθμιστικών αρχών όλων των απαραίτητων μέσων για την τροποποίηση ή την απόρριψη αυτών των προσαυξήσεων.

Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η «μόνιμη περιαγωγή», οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική «εύλογης χρήσης». Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Ανοικτή πρόσβαση στο διαδίκτυο

Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Εάν παρόλα αυτά κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή τέτοιων μέτρων διαχείρισης της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, τότε αυτά θα πρέπει να είναι «διαφανή, αμερόληπτα και αναλογικά» και δεν θα πρέπει να διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο χρειάζεται.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload) που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα). Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν αν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

ΕΕ: Ψήφισε υπέρ του net neutrality και κατά των χρεώσεων περιαγωγής, ΕΕ: Ψήφισε υπέρ του net neutrality και κατά των χρεώσεων περιαγωγής

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
customer

Πάντα ως καλοπροαίρετη κριτική, κατά τη γνώμη μου δεν έχετε μεταφέρει στα Ελληνικά όλες τις επιφυλάξεις που (αμερόληπτα) εκφράζονται από τον εκδότη του άρθρου της πρώτης πηγής σας (engadget).

Στην ουσία η ΕΕ ψήφισε με τρόπο που δεν είναι ξεκάθαρα υπέρ του net neutrality, αφήνωντας ριψοκίνδυνα loopholes για τα λεγόμενα fast lanes. Αν δούμε αμερόληπτα τί έχει καταγραφεί στην Ιστορία για την ΕΕ τα τελευταία έτη, μόνο αισιόδοξοι δε μπορούμε να είμαστε, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρεθούν τρόποι οι ισχυροί παίκτες να εκμεταλλευτούν αυτά τα loopholes σε βάρος των αδύνατων startups. Ενδεχομένως, ακόμα μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία της ΕΕ, δηλαδή, ας ελπίσουμε όλοι ότι θα διαψευστεί κάτι τέτοιο, αν και δεν υπάρχους αισιόδοξες εκτιμήσεις.

nikos7

με απλα λογια μπορει καποιος να μου εξηγησει τι ψηφισανε? οτι δεν θα χρεωνομαστε παραπανω στις κλησεις προς εξωτερικο μεσω κινητων?(ή θα χρεωνομαστε τα ποσα που δειχνει πιο πανω και αν ναι ποσο ειναι τωρα δηλ?)

Gvirginia

@nikos7 Γράφει “Όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό εντός της Ε.Ε. θα απαγορευθούν από τις 15 Ιουνίου 2017”. Άρα από 15/07/2017 δε πληρώνεις περιαγωγή στην Ε.Ε.

Επίσης λέει “Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν”. Άρα από 30/4/2016 η υψηλότερη τιμή για περιαγωγή δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από – αυτά που γράφει πάνω-. Το πόσο είναι τώρα εξαρτάται από την εταιρεία και τη χώρα του εξωτερικού, υπάρχουν τιμοκατάλογοι στις σελίδες τους.

Ναι αυτό ψηφίσανε, να μην πληρώνουμε “διπλά” τις κλήσεις προς/από εξωτερικό. Ουσιαστικά εσύ που ήσουν στο εξωτερικό και είχες SIM Ελληνικού παρόχου πλήρωνες τέλη και για τις εισερχόμενες κλήσεις επειδή χρησιμοποιούσες το δίκτυο ξένου παρόχου.

https://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/International_roaming_FAQs.html

Vasilis

Να προσέχετε τι γράφετε και τι αναδημοσιεύετε.

Οι αλλαγές που ψηφίσαν για την ουδετερότητα, μονο την ουδετερότητα δεν διασφαλίζει.
Αν κάνετε μια (μικρή) δημοσιογραφική έρευνα για πληροφορίες θα βρείτε πολύ εύκολα ότι αυτό που ψηφίστηκε αφήνει πολλά “παραθυράκια” τα οποία είναι εύκολο να τα εκμεταλλευτούν οι ISPs ώστε να καταργηθεί πρακτικά η ουδετερότητα .

Ναι η εισηγήτρια είπε ότι ήθελε να πει.. Πιθανώς να τις τα είπανε και να τα πίστεψε. Δεν σημαίνει ότι ισχύουν. Αυτό που ισχύει είναι το τι ψηφίστηκε και γράφετε όχι το τι είπε.

Gvirginia

@Vasilis Αν δεις τις πηγές, η μία αναφέρει τα “παραθυράκια”. Δε γίνεται να γράψουν και την ανακοίνωση και τα παραθυράκια και τις απόψεις το Χ και του Ψ σε ένα άρθρο.
Η κύρια είδηση είναι αυτή, όποιος ενδιαφέρεται για τα υπόλοιπα κοιτάει τις πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

News Apple featured Samsung

Η Apple είναι και πάλι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων

Η Apple είναι για άλλη μία φορά ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της idc η εταιρεία από το cupertino απέστειλε 50,4 εκατομμύρια iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2021.

News Instagram

Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες του Instagram

Το Instagram ξεκινά μια βδομάδα αποκάλυψης προϊόντων με την ανακοίνωση του “Collabs.”

News SpaceX

SpaceX: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για το ταξίδι στον Άρη;

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στον Άρη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να αποταμιεύουν για το απαιτούμενο εισιτήριο. Μπορεί ο πύραυλος της SpaceX που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι να μην είναι ακόμα έτοιμος αλλά ο Elon Musk ξεκίνησε να κάνει εικασίες για… το κόστος της μετακίνησης.

News

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,38 δεύτερα σπάζοντας το ρεκόρ

Το ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Rubik έσπασε το ρομπότ Sub1 καταφέρνοντας να λύσει το παζλ σε 0,38 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ίδιο ρομπότ, το οποίο προηγουμένως είχε επιλύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,637 δευτερόλεπτα που ήταν ήδη αρκετά γρήγορα.