Παρασκευή
09/03/2018

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,38 δεύτερα σπάζοντας το ρεκόρ

Το ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Rubik έσπασε το ρομπότ Sub1 καταφέρνοντας να λύσει το παζλ σε 0,38 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ίδιο ρομπότ, το οποίο προηγουμένως είχε επιλύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,637 δευτερόλεπτα που ήταν ήδη αρκετά γρήγορα.

Πλέον όμως, το ρομπότ σχεδόν διπλασίασε την ταχύτητά του επιλύοντας τον κύβο τόσο γρήγορα που ο θεατής δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει τι έγινε. Βέβαια, με την πρώτη ματιά οι δύο ταχύτητες είναι συγκρίσιμες αφού μιλάμε για χρόνο μικρότερο του δευτερολέπτου.

robot cubrik cube

Πίσω από το Sub1 βρίσκονται οι Ben Katz και Jared Di Carlo. Το bot τους χρησιμοποιεί έξι μοτέρ Kollmorgen ServoDisc U9 κι ένα ζευγάρι κάμερες PlayStation Eye, οι οποίες το βοηθούν να αναλύει και να αξιολογεί γρήγορα πως θα επιλύσει τον κύβο. Το ρομπότ είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε εξασφαλίζει ότι μόνο ένα από τα 6 μοτέρ λειτουργεί κάθε φορά. Αν έστω για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο μοτέρ, τότε ο κύβος θα σπάσει.

Ο κύβος του Ρούμπικ επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Ernő Rubik. Το γνωστό τρισδιάστατο παζλ πλέον αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά παιχνίδια στον κόσμο.

Πάντως, μέχρι να καταχωρηθεί το νέο ρεκόρ στο Guinness, το ρεκόρ πιο γρήγορης επίλυσης παραμένει στα 0, 637 δευτερόλεπτα. Οι μηχανικοί όμως αναφέρουν ότι το Sub1 είναι ικανό να επιλύσει τον κύβο και σε λιγότερο από 0,38 δευτερόλεπτα.

Πηγή

Μάθε για:

Συντάκτης: .

Ένα Σχόλιο

  1. Ο/Η bezilys λέει:

    Καθ οι Κινέζοι σαν ρομπότ είναι γιαυτό είναι καλή σε αυτό το κύβο!

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.