Facebook Aquila: Επιτυχημένη η πρώτη πτήση του αεροσκάφους παροχής ασύρματου internet

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο το Facebook είχε αποκαλύψει σχέδια του για παροχή ασύρματου internet σε περίπου 4 δις ανθρώπων με τη χρήση drones και σήμερα μας ενημέρωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση στέφθηκε με επιτυχία.

Ο στόχος είναι η παροχή internet σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε με το Aquile, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηλιακά panel. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση με στόχο των έλεγχο των λειτουργιών έγινε σε χαμηλό υψόμετρο στη Γιούμα της Αριζόνα με το αεροσκάφος να παραμένει στον αέρα για περισσότερα από 90 λεπτά συνολικά, χρόνος που ήταν τριπλάσιος από τον αρχικά σχεδιαζόμενο.

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο drone, σύμφωνα με την εταιρεία, είχε να κάνει με την αεροδυναμική του απόδοση, τα συστήματα ελέγχου, τις μπαταρίες και βέβαια την εκπαίδευση του προσωπικού εδάφους. Το Facebook ήδη έχει προγραμματίσει και δεύτερη δοκιμή για το Aquila στην οποία θα γίνει αξιολόγηση τόσο της ταχύτητας όσο και του υψόμετρου στο οποιο μπορεί να βρεθεί.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το Aquila έχει το άνοιγμα φτερών ενός Boeing 737, ζυγίζει όμως εκατοντάδες φορές λιγότερο από ένα Boeing χάρη στο σχεδιασμό του αλλά και την κατασκευή του η οποία περιλαμβάνει πλαίσιο από ανθρακονήματα. Το αεροσκάφος αντλεί ενέργεια από την ήλιο και θα πρέπει να την αποθηκεύει για να μπορεί να πετάξει και τη νύχτα. Είναι ικανό να δημιουργεί ακτίνα επικοινωνίας 50 χιλιομέτρων και να το κάνει αυτό για 90 συνεχόμενες ημέρες. Τα σήματα που στέλνει λαμβάνονται από μικρού επικοινωνιακούς πύργους ή δορυφορικά πιάτα στο έδαφος και μετατρέπονται σε WiFi ή 4G LTE δίκτυα. To drone δε υπάρχει σχέδιο να πετά στα 60.000 πόδια, επάνω από κάθε εμπορική πτήση και τα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να μην επηρεάζεται.

Facebook Aquila, Facebook Aquila: Επιτυχημένη η πρώτη πτήση του αεροσκάφους παροχής ασύρματου internet

Facebook Aquila, Facebook Aquila: Επιτυχημένη η πρώτη πτήση του αεροσκάφους παροχής ασύρματου internet

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostasr

Πιο συνεχης παρακολουθηση πεθαινεις. Ακου δικαιολογια,παροχη ιντερνετ.Καλη φαση αλλα που ξερω εγω τι αλλο εχει μεσα κ τι μπορει να κανει.

Kostas

kostasr είναι για περιοχές που πραγματικά δεν έχουν επικοινωνία και ρεύμα δεν θα έρθει στο χωριό σου. Άρα κανένας δεν θα μάθει τι κάνεις με τα κατσίκια.

kostasr

Τι να πω για το σχολιο σου οτι μ φανηκε ειρωνικο κ να πεις πως οχι δεν ηταν?Ας υποθεσουμε προτευουσιανε πως ειμαι απο χωριο Ροδος,κ ειμαι περηφανος γιαυτο να ξερεις πως αυτοι που αποκαλεις εμμεσα χωριατες σε/μας ταΐζουν. Ελιες μαζεψες ποτε ρε τσαμπουκα του keyboard?Τι να μαζεωεις που θα σε μαζευουν με κουταλακι.

Bill_Advised

..κάθε φορά που ακούω κάποια εξέλιξη για αυτό το project, κάθε φορά σκέφτομαι πως λίγο παραπάνω ίντερνετ σε περιοχές όπως η αφρικανική σαβανα ή η έρημος, μια ζούγκλα στο Βορνεο, ή στην Γη του Πυρός (τυχαίες τοποθεσίες), δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε όσους ζουν εκεί αλλά και στην ανθρωπότητα εν γενει.
Λίγο πιο πολύ (καθαρό) νερό και φαγητό για τους ανθρώπους εκεί , λίγη περισσότερη προστασία στο φυσικο τους πλούτο, ναι αυτό θα ήταν μια καλή είδηση!
Για όλους μας.

Υγ: φυσικά προσφέρει επιπλέον μονάδες ευχαρίστησης στους πελάτες του Ζουκεμπεργκ που θα κάνουν ταξίδια εκεί, αλλά αυτό το ξέρουν ήδη στο Facebook.

ChristosT

Ο @kostasr και ο @Bill_Advised έχουν δίκιο.
Αυτά είναι δικαιολογίες. Όλα γίνονται για την παρακολούθηση στεγνά και καθαρά.
Οι πληροφορίες θα υποκλέπτονται πολύ πιό εύκολα αφού θα είναι On The Air…
άν θέλανε να δώσουν ιντερνετ σε περιοχές που δεν έχουν το κάνουν και με καλλώδια.
Οι άνθρωποι δεν εχουν να φάνε και εμείς λέμε το μακρύ και το κοντό μας.
Μου θυμίζει αυτό μία διαφήμιση της μεγαλύτερης εταιρείας ενός αναψυκτικού που πήγε και το μοίραζε στα παιδιά της Αφρικής που τα στομαχάκια τους είναι άδεια.

Δεν είχαμε αρκετή καρκινογόνα ακτινοβολία ήδη θα βάλουμε και άλλη πτυσόμενη.
Μην μας ξεφύγει καμία γωνία του πλανήτη…
Το project είναι ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ.
Απλά κάπως όπως και όλα πρέπει να τα περάσουν ώς καινοτόμο και ¨αναγκαίο”.

ChristosT

υγ1: Σεβασμός στους ανθρώπους απο όπου και άν κατάγονται ότι δουλειά και άν κάνουν.
Αυτοί σας ταίζουν και όταν σταματήσουν αυτοί, θα τρώτε ΚΑΡΚΙΝΟ συνθετικό και ακόμη χειρότερα.
Ήδη το συνθετικό κρέας με τις κολλώδεις ουσίες είναι στα τραπέζια πολλών γιατί απαξιώθηκε το χωριό και η Αγροτική Παραγωγή.
Κάποτε θα καταλάβετε τα λάθη σας αλλά θα είναι αργά.
υγ2: Κάντε DELETE τους λογαριασμούς facebook μπάς και ξελαμπικάρει το μυαλό σας γιατί πολύ αποχαυνωθήκατε και τα θεωρείτε όλα δεδομένα.
Αυτοί βγάζουν ΔΙΣ με τα προσωπικά σας στοιχεία και την ζωή σας, και εσείς ειρωνεύεστε ανθρώπους που δεν σας φταίνε καθόλου.
Δώστε τους και άλλο πλήρη πρόσβαση στην ιδιωτική σας ζωή και τις επιλογές σας…
Μην ξυθείτε και δεν το γνωρίζουν…αλλοίμονό μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

News Apple featured Samsung

Η Apple είναι και πάλι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων

Η Apple είναι για άλλη μία φορά ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της idc η εταιρεία από το cupertino απέστειλε 50,4 εκατομμύρια iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2021.

News Instagram

Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες του Instagram

Το Instagram ξεκινά μια βδομάδα αποκάλυψης προϊόντων με την ανακοίνωση του “Collabs.”

News SpaceX

SpaceX: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για το ταξίδι στον Άρη;

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στον Άρη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να αποταμιεύουν για το απαιτούμενο εισιτήριο. Μπορεί ο πύραυλος της SpaceX που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι να μην είναι ακόμα έτοιμος αλλά ο Elon Musk ξεκίνησε να κάνει εικασίες για… το κόστος της μετακίνησης.

News

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,38 δεύτερα σπάζοντας το ρεκόρ

Το ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Rubik έσπασε το ρομπότ Sub1 καταφέρνοντας να λύσει το παζλ σε 0,38 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ίδιο ρομπότ, το οποίο προηγουμένως είχε επιλύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,637 δευτερόλεπτα που ήταν ήδη αρκετά γρήγορα.