Συμβουλές που θα χαρίσουν ζωή στις μπαταρίες σας

Οι μπαταρίες Λιθίου-Ιόντων (Li-ion) χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα smartphone tablets καθώς και σε φορητούς υπολογιστές. Χρησιμεύουν για να δίνουν πολύτιμη ενέργεια στις συσκευές που χρησιμοποιείται καθημερινά για την εργασία την διασκέδαση και την επικοινωνία σας.

Τις προσέχετε όμως όσο θα έπρεπε και γνωρίζετε τα μικρά μυστικά που θα τις χαρίσουν περισσότερη ζωή;

Σήμερα λοιπόν θα αναφέρουμε κάποιες συμβουλές που μπορεί ορισμένοι να μην γνωρίζετε.
Οι συμβουλές που ακολουθούν συμβάλουν στην αύξηση ζωής της μπαταρίας πριν την αντικατάσταση της με μία καινούργια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις συσκευές στις οποίες απαιτείται αντικατάσταση της μπαταρίας από τεχνικό όταν η μπαταρία δεν αφαιρείται, γιατί αυτό ανεβάζει το κόστος αντικατάστασης.

Συμβουλή νούμερο 1 – Χρησιμοποίησε την γιατί θα την χάσεις

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ζωή της μπαταρίας μειώνεται και όταν δεν την χρησιμοποιείς. Αν για παράδειγμα έχεις ένα κινητό τηλέφωνο στο ράφι που δεν χρησιμοποιείς ή μία εφεδρική νέα μπαταρία για ώρα ανάγκης δεν είναι και η πιο καλή πρακτική. Για αυτό και πολλοί κατασκευαστές εκτός από τον κύκλο φορτίσεων αναφέρουν και ημερολογιακή διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες τους.

Οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τις μπαταρίες σαν να είναι φρέσκο προϊόν.
Αν μπορείτε αγοράστε όσο το δυνατόν πιο πρόσφατες παραγόμενες μπαταρίες για τις συσκευές σας και μόνο όταν τις χρειάζεστε. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η αγορά μιας μπαταρίας και η αποθήκευση της για μελλοντική χρήση δεν είναι και η πιο καλή πρακτική.

Συμβουλή νούμερο 2 – Κράτησε την δροσερή

Ο παράγοντας με την μεγαλύτερη συμβολή στην ζωή της μπαταρίας είναι οι ακραίες θερμοκρασίες. Πραγματικά μπορεί να χαρίσει ή να στερήσει ανάλογα την περίπτωση πολύτιμη ζωή από την μπαταρία σας. Γενικά οι μπαταρίες στις οποίες αναφερόμαστε είναι ευτυχισμένες όταν λειτουργούν σε θερμοκρασίες από 20 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

Οτιδήποτε κάτω ή πάνω από αυτό στερεί πολύτιμη ζωή από την μπαταρία σας. Μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν οι μεγάλες θερμοκρασίες σε σχέση με τις μικρές. Οπότε μην αφήνετε τις συσκευές σας εκτεθειμένες στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες για πολύ ώρα.

Συμβουλή νούμερο 3 – Προσοχή στην μνήμη;

Η επόμενη συμβουλή που ακολουθεί είναι περισσότερο συζητημένη από κάθε άλλη. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φορτίζεις την μπαταρία σου. Πόσο συχνά και για πόσο χρόνο. Ένας όρος ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός είναι το σύνδρομο μνήμης.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο αφορά παλιότερης τεχνολογίας μπαταρίες και αν αφορά και τις σημερινές μπαταρίες τις επηρεάζει πολύ λίγο.

Οι ειδικοί στο θέμα αναφέρουν ότι η καλύτερη πρακτική για σωστή φόρτιση όταν πραγματοποιείς πολλές και συχνές φορτίσεις είναι να το κάνεις γύρω στο 40 με 50%. Έτσι δεν μένεις ποτέ από μπαταρία και της χαρίζεις περισσότερη ζωή.

Αν δεν σε ενδιαφέρει και τόσο ή συνολική ζωή της μπαταρίας σου αλλά θέλεις να σου κρατάει περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας τότε η μόνη συμβουλή είναι να μειώσεις το φορτίο δηλαδή να κλείσεις ότι είναι περιττό και να μειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης σου.

Το στοίχημα των εταιρειών για το κοντινό μέλλον είναι να δημιουργήσουν μπαταρίες με μεγαλύτερη διάρκεια και συνολικό χρόνο ζωής οι οποίες θα χρειάζονται λίγη ώρα για να φορτιστούν πλήρως.

Aν θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων μπαταριών μπορείς να βρεις ότι χρειάζεσαι με μία απλή αναζήτηση. Aν πάλι γνωρίζεις και άλλες χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν θα θέλαμε να ακούσουμε την γνώμη σου.

battery, Συμβουλές που θα χαρίσουν ζωή στις μπαταρίες σας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
james

Η δικη μου συμβουλη: Αδιαφορηστε εντελως για τη μπαταρια σας και χαρειτε τη συσκευη σας. Οπως και να της φερθειτε θα κρατησει κανα χρονο τουλαχιστον. Μετα, αν δεν κραταει αρκετα, δινετε περιπου 20 ευρω, αγοραζετε καινουργια και η ζωη συνεχιζεται.

Κώστας

James με κάλυψες απόλυτα.

Tasos Spanos

Ετσι ειναι παιδια οσο περισσοτερο την προσεχεις τοσο πιο γρηγορα χαλαει.
Φορτιζουμε απο 20-80% συνηθως. Βεβαια και απο 40 να φορτιζουμε ακομα καλυτερα. Γενικα οι μπαταριες οι καινουργιες θελουν μικρες φορτισεις και οχι αδειασμα μεχρι τελος.
Φυσικα το κοστος ειναι συνηθως 20ευρω οποτε δεν αξιζει τον κοπο να δινουμε τοσο βαση καθε τοσο στην μπαταρια.
Χαρειται τις συσκευες σας

JohnPerl98

Διαφωνω με τους προλαλησαντες. Ειδικα αν εχεις δωσει καποια παραπανω λεφτα για τη συσκευη σου, απαιτεις να εχει μια καποια παραπανω αντοχη. Το αρθρο ειναι πολυ σωστο και ιδιαιτερα χρησιμο για οσους μπαινουν δειλα στο χωρο των κινητων συσκευων. Στο κατω κατω ας μην ξεχναμε τη μοδα που θελει τις μπαταριες μη αποσπομενες, δεν εχουν ολοι S5 και κατω ή lg. Σε αλλες συσκευες εχει διαδικασια ολοκληρη! (δε γνωριζω τιμες, υποθετω πως πχ σε iPhone ή S6 θα ειναι πιο τσιμπημενες)

ΥΓ. κατοχος s4 2+ χρονων κι ελεγα να του αλλαξω μπαταρια, μολις πηρε παραταση η αγορα!

Denis

Διαφωνώ με όλους..
οι μπαταρίες είναι σαν τις γυναίκες … χαρείτε τες όσο μπορείτε και όταν χαλάσουν αλλάξτε τες… συνήθως μετά από ένα χρόνο (να μην πω και λιγότερο).
εσείς με τις ενσωματωμένες… αποκτήστε εφεδρική…. (φορητή και για ώρα ανάγκης)
καλή χρονιά

alexis touba

Εγω πηστευω ειτε ειναι παλιες ειτε καινουργιες καλο ειναι να τις προσεχεις δε βλαπτη κανεναν.Οχι σε σημειο τρελας αλα σε φυσιολογηκα επιπεδα.Παντος μεχρι σημερα δεν ειχα προβλημα με τη μπαταρια εκτος απο οταν ειχα iphone5.Τελειωνε γρηγορα κ ζεστενοταν πολυ σε παιχνιδια.Αργοτερα ειχα galaxys5 lg g3 32gb mate7 και τωρα εχω honor6 plus.Οφειλω να πω οτι με τα huawei ειμαι πολυ πιο ευχαρηστημενος ειδικα σε θεμα μπαταριας σε συγγρηση με τα αλα πιυ ειχα

Darth

@james δεν ειναι τοσο απλα…. στα περισσότερα κινητά η μπαταρια είναι θαμμένη πολύ βαθιά.,, κάτι galaxy s6/edge κλπ κλπ θέλουν διάλυση συσκευής μεχρι τελευταίας βίδας(και να πεις εύκολο να ει ναι.. ουτε καν ειδικα το s6 έχει κατι κόλλες..) και εξειδικευμένο τεχνικό (και ήταν ενα παράδειγμα μονο το s6)

ελάχιστα κινητά με ενσωματωμένη μπαταρια (που ειναι και τα περισσότερα κινητά πλέον) έχουν εύκολη αλλαγή μπαταρίας (άντε κάνα Iphone το πολύ όλα τα άλλα θέλουν γνώσεις )

πάντως ο μεγαλύτερος εχθρός της σημερινής μπαταρίας είναι η υπερθέρμανση της (ειδικά κάτι χαζά που φορτίζουν την μπαταρία και χρησιμοποιούν την συσκευη και αυτή βράζει και αναρωτιούνται γιατί φουσκώνει μπαταρία ανα 3 μήνες)

Paul

Kανένα αγχος…παντού υπάρχουν μπρίζες..εχουμε τόσα στο κεφάλι μας …σιγά μη κάθομαι να κοιτάζω σε τι ποσοστό ειναι η μπαταρία για να το βάλω στη φόρτιση

Bloodmaster

Αψογο το αρθρο! Καλο ειναι πάντως να την προσεχεις την μπαταρια για να σου παει 2 χρονια. Αμα ειναι αποσπωμενη η μπαταρια εχει καλως. Με κανα 20€ ξεμπερδεύεις. Τωρα με τις ενσωματωμενες πρεπει να πας στην αντιπροσωπια και να πληρωσεις την μπαταρια και τα εργατικα κανα 50€. Οπότε δεν ειναι και τοσο απλα τα πράγματα.

ΓιώργοςMclaren

Διαφωνω με αυτους που λενε πως δεν πρεπει να προσεχουμε τις μπαταρίες…ολα τα πραγματα πρεπει να τα προσεχουμε! και καλα να ειναι μια μπαταρία που κοστιζει 20 ευρω για τα κινητα. αλλα τι γίνεται για μια μπαταρία λαπτοπ που μπορει να κοστιζει 150 ευρω?

Chris

Δεν είναι κακό να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες για το πως η μπαταρία μας θα “ζησει” περισσότερο. Αρκεί να μην μας γίνεται εμμονή!
Ο άλλος λέει “σιγά να μην κοιτάω το ποσοστό της μπαταρίας, υπάρχουν παντού πρίζες”!! Ε τότε μην κοιτάς το ποσοστό….. κοίτα να βρεις πρίζες και γυρνά με το καλώδιο στο χέρι!

Android & Windows User

Χρήσιμες και ωραίες συμβουλές αλλά αν έχετε smartphone με αποσπώμενη μπαταρία καλύτερα χαρείτε την συσκευή σας και με 15 ή 20 Ευρώ την αλλάζετε αν δεν είναι αποσπώμενη τότε φροντίστε να βρείτε και άλλες συμβουλές γιατί ή αλλαγή ξεκινά από 50 Ευρώ συν την τοποθέτηση στο smartphone -> (φίλος με iPhone 4s 2012 αγορασμένο αλλαγή μπαταρίας 2015).
Επίσης το ίδιο ισχύει και στα macbook.

NikosAr

Θα δώσω μερικές συμβουλές για όλες τις μπαταρίες, αφερούμενες ή οχι. Πρώτα πρώτα, πρέπει να μην αδειάζουμε τελείως τις μπαταρίες δηλ. στο 5% και κάτω (κοκκινίζει άλλωστε η ένδειξη γι αυτόν τον λόγο). Επίσης καλό είναι να μην την φορτίζουμε στο 100%. Μια φορά την εβδομάδα να απαινεργοποιούμε το κινητό μας για λίγο. Τέλος μια φορά τον μήνα ή όποτε το θυμόμαστε να αδειάζουμε πλήρως την μπαταρία (στα κόκκινα).

Nikos

Η μπαταρία στο κινητό μου είναι 2700.Την άλλαξα πρόσφατα με 25€ γνήσια.Δυστυχώς δεν κρατάει,αν ασχοληθώ με το κινητό.τουλάχιστον 4000 να μπορείς να βγάλεις την μέρα σου,δίχως να φοβάσαι να παίξεις με το κινητό σου.Έχω το Huawei mate s

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Battery Facebook Meta

Το Facebook αδειάζει την μπαταρία των κινητών

Ο πρώην υπάλληλος του Facebook, George Hayward, αποκάλυψε ότι το Facebook μπορεί να αδειάσει την μπαταρία στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του επίτηδες.

Smartphones Apple Battery featured

Apple: Έρχεται άνοδος τιμών στην αντικατάσταση μπαταριών για iPhone

Η αντικατάσταση μπαταρίας σε iPhone, iPad ή Mac εκτός εγγύησης θα γίνει πολύ πιο ακριβή σύντομα, καθώς η Apple ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στη σελίδα.

Smartphones Battery Realme

To Realme GT Neo 5 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη γρήγορη φόρτιση

Οι μεγάλες μπαταρίες σε χωρητικότητα έχουν αναγκάσει τις εταιρείες κατασκευής smartphone να υλοποιήσουν και την γρήγορη φόρτιση της συσκευής, όπως θα κάνει και η Realme με το νέο Realme GT Neo 5.

Smartphones Apple Battery iPhone

iPhone: Πως να ελέγξετε αν η μπαταρία σας χρειάζεται αλλαγή

Ένα iPhone που έχετε στην κατοχή σας χρόνια μπορεί να έχει χαμηλή απόδοση και ίσως για αυτό μπορεί να ευθύνεται η μπαταρία της συσκευής.