Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρωτότυπου τσιπ 17-qubit ανακοίνωσε η Intel, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα και «προκαλώντας» τις IBM και Google.

Το τσιπ, το οποίο δημιουργεί από το 2015 παραδόθηκε στην συνεργάτρια εταιρεία QuTech για δοκιμή. Να σημειωθεί ότι το qubit είναι το αντίστοιχο “bit” που αποτελεί τη στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας σε ένα ψηφιακό υπολογιστή.

Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στην τεχνολογία, παρέχοντας πρωτοφανή υπολογιστική ισχύ. Το πρόβλημα όμως με τα qubits είναι ότι είναι ιδιαίτερα ασταθή και επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Intel τσιπ 17 qubit, Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Intel τσιπ 17 qubit, Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Intel τσιπ 17 qubit, Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Intel τσιπ 17 qubit, Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Για παράδειγμα η λύση της Intel απαιτεί θερμοκρασία στα 20 millikelvin για να λειτουργήσει με επιτυχία (η εν λόγω θερμοκρασία, σύμφωνα με την Intel είναι 250 φορές πιο κρύα από αυτή που βρίσκεται στο βαθύ διάστημα).

Το νέο chip διαθέτει βελτιωμένο σχεδιασμό που παρέχει καλύτερη αξιοπιστία, βελτιωμένη θερμική απόδοση και μείωση της ποσότητας των παρεμβαλόμενων ραδιοσυχνοτήτων ανάμεσα στα qubits.

Με το εν λόγω τσιπ, το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν και πως θα βγει σε μαζική παραγωγή, η Intel μπορεί να εδραιωθεί σε έναν τομέα που έχει τη δυναμική να αποδειχτεί καταλυτικός για τη νέα γενιά υπολογιστών.

Μέχρι πρότινος, ο αγώνας στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής είχε ως βασικούς παίκτες τις IBM και Google. Τον περασμένο Απρίλιο η Google επέδειξε το τσιπ 9 qubit και τον Μάιο η IBM επέδειξε τσιπ 17 qubit.

Αν εν τέλει όμως οι εταιρείες καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το έργο και να κατασκευάσουν κβαντικούς υπολογιστές, τότε αυτοί θα είναι ό,τι πρέπει για διεργασίες μηχανικής μάθησης και θα έρθουν να αλλάξουν τα δεδομένα, δημιουργώντας ενδεχομένως «σκεπτόμενους» υπολογιστές και ανθρωποειδή ρομπότ.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel 3 Google Pixel 3 XL

Pixel 3 και Pixel 3 XL ενημερώνονται για τελευταία φορά

Αν και τώρα η Google προσφέρει περισσότερα χρόνια υποστήριξης, τα Pixel 3 και Pixel 3 XL δεν καλύπτονται από αυτό, καθώς κυκλοφόρησαν προτού ανακοινωθεί.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 7: Θα υποστηρίζει βίντεο selfie 4K

Στοιχεία υποδηλώνουν πως το Google Pixel 7 και το 7 Pro θα χρησιμοποιούν νέους αισθητήρες κάμερας μπροστά που θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4K.

Software Android Google

Android Beta 13 Beta 3: Τρίτη έκδοση από τη Google με περισσότερα fixes

Mια τρίτη έκδοση για το Android 13 Beta 3 κυκλοφόρησε μέσα στο μήνα η Google προκειμένου να επιδιορθώσει όλα τα σφάλματα.

Smartphones Google Google Pixel

Google Pixel 6a: Στο Best Buy πριν από την κυκλοφορία

Το Pixel 6a το περιμένουμε στα καταστήματα λιανικής τον επόμενο μήνα, ωστόσο το Best Buy έχει ήδη μια καταχώριση για το Pixel στον ιστότοπό του ως “Σύντομα”.