Η Intel δημιουργεί τσιπ 17 qubit και προκαλεί τις Google και IBM

Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρωτότυπου τσιπ 17-qubit ανακοίνωσε η Intel, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα και «προκαλώντας» τις IBM και Google.

Το τσιπ, το οποίο δημιουργεί από το 2015 παραδόθηκε στην συνεργάτρια εταιρεία QuTech για δοκιμή. Να σημειωθεί ότι το qubit είναι το αντίστοιχο “bit” που αποτελεί τη στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας σε ένα ψηφιακό υπολογιστή.

Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στην τεχνολογία, παρέχοντας πρωτοφανή υπολογιστική ισχύ. Το πρόβλημα όμως με τα qubits είναι ότι είναι ιδιαίτερα ασταθή και επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

intel 17qubit chip

intel qubit 17

intel 17qubit chip refridgerator

intel 17qubit chip lab

Για παράδειγμα η λύση της Intel απαιτεί θερμοκρασία στα 20 millikelvin για να λειτουργήσει με επιτυχία (η εν λόγω θερμοκρασία, σύμφωνα με την Intel είναι 250 φορές πιο κρύα από αυτή που βρίσκεται στο βαθύ διάστημα).

Το νέο chip διαθέτει βελτιωμένο σχεδιασμό που παρέχει καλύτερη αξιοπιστία, βελτιωμένη θερμική απόδοση και μείωση της ποσότητας των παρεμβαλόμενων ραδιοσυχνοτήτων ανάμεσα στα qubits.

Με το εν λόγω τσιπ, το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν και πως θα βγει σε μαζική παραγωγή, η Intel μπορεί να εδραιωθεί σε έναν τομέα που έχει τη δυναμική να αποδειχτεί καταλυτικός για τη νέα γενιά υπολογιστών.

Μέχρι πρότινος, ο αγώνας στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής είχε ως βασικούς παίκτες τις IBM και Google. Τον περασμένο Απρίλιο η Google επέδειξε το τσιπ 9 qubit και τον Μάιο η IBM επέδειξε τσιπ 17 qubit.

Αν εν τέλει όμως οι εταιρείες καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το έργο και να κατασκευάσουν κβαντικούς υπολογιστές, τότε αυτοί θα είναι ό,τι πρέπει για διεργασίες μηχανικής μάθησης και θα έρθουν να αλλάξουν τα δεδομένα, δημιουργώντας ενδεχομένως «σκεπτόμενους» υπολογιστές και ανθρωποειδή ρομπότ.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

News Apple featured Samsung

Η Apple είναι και πάλι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων

Η Apple είναι για άλλη μία φορά ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της idc η εταιρεία από το cupertino απέστειλε 50,4 εκατομμύρια iPhone το πρώτο τρίμηνο του 2021.

News Instagram

Αυτές είναι οι νέες λειτουργίες του Instagram

Το Instagram ξεκινά μια βδομάδα αποκάλυψης προϊόντων με την ανακοίνωση του “Collabs.”

News SpaceX

SpaceX: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για το ταξίδι στον Άρη;

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στον Άρη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να αποταμιεύουν για το απαιτούμενο εισιτήριο. Μπορεί ο πύραυλος της SpaceX που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι να μην είναι ακόμα έτοιμος αλλά ο Elon Musk ξεκίνησε να κάνει εικασίες για… το κόστος της μετακίνησης.

News

Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,38 δεύτερα σπάζοντας το ρεκόρ

Το ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Rubik έσπασε το ρομπότ Sub1 καταφέρνοντας να λύσει το παζλ σε 0,38 δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το ίδιο ρομπότ, το οποίο προηγουμένως είχε επιλύσει τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,637 δευτερόλεπτα που ήταν ήδη αρκετά γρήγορα.