iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015]

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, έτσι και φέτος η Apple πραγματοποιεί το Worldwide Developers Conference (WWDC 2015) κατά την διάρκεια του οποίου θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις μεταξύ των οποίων είναι και το iOS 9. Σε γενικές γραμμές δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές εξωτερικά, αλλά εσωτερικές αλλαγές που θα κάνουν το OS πιο σταθερό.

iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015], iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015]

Σταθερότητα
Τα δυο τελευταία χρόνια η Apple έδωσε βάση στο design του iOS με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σταθερό και να υπάρξουν πολλά bugs. Αυτό περιμένουμε να αλλάξει φέτος με την Apple να επικεντρώνεται στο να “καθαρίσει” το λειτουργικό της σύστημα μέσω bug fixing και βελτίωση απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε λιγότερα νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά μάλλον αξίζει η θυσία αν είναι το iPhone να κρασάρει λιγότερο.

iOS 9 για παλαιότερα μοντέλα
Η Apple λέγεται ότι έχει αποφασίσει φέτος να λανσάρει μια ειδική έκδοση του iOS 9 για παλαιότερα iPhone και iPad. Η βασική έκδοση (core version) του iOS 9 για παλαιότερες συσκευές μπορεί να μην έχει όλα τα features της κανονικής, όμως θα επιτρέπει σε συσκευές όπως iPhone 4s και iPad mini να αναβαθμιστούν. Μετά από πολλές δοκιμές και αφού σιγουρευτεί ότι όλα λειτουργούν σωστά, η Apple μπορεί να προσθέσει στην «core version» του iOS 9 κι άλλα χαρακτηριστικά.

Στην νέα έκδοση του iOS θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας, ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «Rootless» θα δίνει στα Apple apps κρυπτογράφηση όπως τα αρχεία του iCloud. Επιπλέον, θα προστατεύει από malware, θα προφυλάσσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και το iOS θα είναι πιο δύσκολο να γίνει jailbreak.

Split-Screen Multitasking στα iPad
Πέρσι ακούγαμε συνεχώς φήμες ότι η Apple με το iOS 8 θα φέρει το split-screen multitasking στα iPad. Δεδομένης της μεγάλης οθόνης που έχουν τα iPad, η προσθήκη ενός τέτοιου χαρακτηριστικού θα ήταν αναμενόμενη. Τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν το είδαμε, ίσως επειδή η Apple μπορεί να μην ήταν έτοιμη.

To νέο feature φημολογείται ότι είναι πλέον έτοιμο και η Apple θα εισάγει το Split-Screen Multitasking στο iOS 9. Η λειτουργία του θα είναι όμοια με άλλα split-screen multitasking features που έχουμε δει σε άλλες συσκευές, ουσιαστικά οι χρήστες μπορούν να τρέχουν apps δίπλα δίπλα και να λειτουργούν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν τα apps να τρέχουν στα 1/2, 1/3 ή 2/3 views, ανάλογα με την εφαρμογή που έχουν ανοίξει.

Μultiple user support
Επιπλέον οι πληροφορίες λένε ότι στο iOS 9 μπορεί να προστεθεί Μultiple user support που θα επιτρέπει την υποστήριξη πολλαπλών user accounts στην ίδια συσκευή. Αυτό θα επιτρέπει για παράδειγμα σε ένα iPhone να χρησιμοποιείται από πολλαπλούς χρήστες.

Νέα γραμματοσειρά
Μεταξύ των minor αλλαγών που περιμένουμε είναι και η γραμματοσειρά η οποία από Neue Helvetica που είναι σήμερα μπορεί να αλλάξει σε iOS και OS X και να γίνει San Francisco, που χρησιμοποιείται στο Apple Watch. Η συγκεκριμένη γραμματοσειρά έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει καλύτερα σε μικρότερες οθόνες και το κείμενο να είναι πιο ευανάγνωστο.

iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015], iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015]

iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015], iOS 9: Τι περιμένουμε από την νέα έκδοση [WWDC 2015]

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
prankster

το μονο που θα εχει σιγουρα ειναι πολλα bugs 😛

tve

“αλλά μάλλον αξίζει η θυσία αν είναι το iPhone να κρασάρει λιγότερο. ”
Αλήθεια τώρα, έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ iphone ή γενικά iOS? Ξέρω ότι απάντηση δεν θα πάρω και το σχόλιο θα διαγραφεί αλλά μην γράφετε ανακρίβειες.

Ο λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν iphone και όχι κάποιο ποίο ”τούμπανο” android είναι η σταθερότητα και η υποστήριξη με τις ενημερώσεις.

Daniel

@tve συμφωνώ απολύτως 2+ χρονιά iphone 5 ούτε λίγο lag δεν έχει και μια χαρά παίρνει αναβαθμίσεις και τα όλα του

Nikos

Tve εχεις δικιο…κι εμενα μου εκανε εντυπωση η φραση αυτη..σιγουρα το ios δεν ειναι τελειο αλλα οχι οτι κρασαρει κιολας..ισα ισα..πολυ σταθερο!ειναι και ο λογος που εχω iphone..

tve

@Daniel Αυτό ακριβώς εννοούσα.. Ότι είναι το μόνο λειτουργικό που μπορεί να σου βγάλει μια τετραετία χωρίς προβλήματα.. Όπως εσύ π.χ. Πας για 3ο χρόνο και δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
Μπορεί από το iOS να λείπουν κάποιες λειτουργίες αλλά για την σταθερότητα δεν μπορεί να πει κανένας τίποτα..
Έτσι όπως το περιγράφει το άρθρο στην πρώτη παράγραφο αν το διαβάσει κάποιος που δεν έχει δουλέψει iOS θα νομίζει ότι δεν μπορείς να πάρεις ούτε τηλέφωνο από το lag.

Paul

Δεν μπορώ να καταλάβω που είδανε τα κρασαρίσματα . Όχι μόνο στο IOS αλλα ούτε και στις εφαρμογές .Για bug δεν ξέρω μπορεί να έχει και να μη το έχω καταλάβει

Γιώργος Κ.

Πιάστε iphone 4s ή ipad mini (κάτοχος) και περάστε του το ios 8.3 (το πιο πρόσφατο) και κάντε τις χειρονομίες πολυδιεργασίας (εναλλαγή εφαρμογών στο multitasking κτλ) να νιώσετε τι “ομαλό” είναι το ios. Ανοίξτε επίσης σελίδες στο safari και περιηγηθείτε μεταξύ τους να δείτε τι ωραία τις φορτώνει από την αρχή ενώ ήταν ήδη ανοιχτές. Μια χαρά τα λέει το άρθρο.

Το ios ήταν κάποτε σταθερό μέχρι και το 7. Μετά κάτι έκανε ο Δίας το οποίο δεν μπορώ να το πω εδώ λόγω ΕΣΡ.

Το 8άρι ίσως τρέχει καλά σε πιο πρόσφατες συσκευές της Apple. Στις παλιότερες κολλάει σαν τη μύγα μες στο μέλι, εκείνες τις παχιές τις μύγες, του Αυγούστου…

Paul

Γιώργος
Ίσως να έχεις δίκιο σαν κάτοχος και εσύ αλλά εχουμε σπίτι και το απλό το 5 αρι το οποίο είναι παλιό και αυτό αλλα η λειτουργία του είναι άψογη σαν το 6 αρι μου
Δεν ξέρω τι γίνεται

tve

@Γιώργος Κ.
Καταρχήν μιλάς για ένα κινητό που βγήκε το 2011. Αυτά που λες ισχύουν εν μέρη αλλά υπερβάλλεις και λίγο.. Για μένα το λάθος σε αυτές τις συσκευές είναι ότι δεν έμειναν στο iOS7. Αλλά αν θες να είσαι αντικειμενικός σύγκρινε την σταθερότητα του 4S με android ναυαρχίδες του 2011.

To 8αρι όντως τρέχει σωστά στις νεότερες συσκευές (δηλαδή σε αυτές που έχουν 1GB Ram).
Δεν προσπαθούμε να αγιοποιήσουμε το iOS, ούτε να το βγάλουμε τέλειο.. απλά λέμε ότι είναι πολύ σταθερό σύστημα.

Chris

@Γιωργος το ΕΣΡ που κολλάει??

Γιώργος Κ.

Αυτό λέω κι εγώ παιδιά, ότι το μεγαλύτερο λάθος ήταν που έκανα εγκατάσταση του 8. Μέχρι το 7.2 (αν θυμάμαι καλά) ήταν όντως χωρίς προβλήματα. Ας μην έδιναν το 8 στις πιο παλιές συσκευές αν δεν μπορούσαν να το σηκώσουν καλά.

@tve
δεν υπερβάλλω, θα έλεγα. Μπορώ να σου στείλω βίντεο αν θες να δεις τι κολλήματα τρώει στις 2 περιπτώσεις που ανέφερα πριν (το θέμα με τις ιστοσελίδες νομίζω είναι γενικά στις συσκευές της apple και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του mini ή των παλιότερων συσκευών εν γένει).

Για να μην γίνομαι και “κακός” το pad κάνει πολύ καλά τη δουλειά του για αυτό που το θέλω (έχω περάσει μέσα σημειώσεις και βιβλία και διαβάζω από εκεί) αλλά για να περιηγηθώ στο ίντερνετ το κάνω από τα κινητά μου (ένα wp κι ένα android).

Chris το συνδύασα με το γεγονός ότι το techblog είναι και στην τηλεόραση πλέον μέσω web tv μπουχαχα

tve

Το iPad mini γενικά έχει περισσότερα θέματα από το 4S λόγω του αδύναμου hardware για τα σημερινά δεδομένα. Γενικά όσα 4S έχω δει δεν έχουν προβλήματα.
Πάντως αν αυτό που λένε για την core έκδοση του iOS9 ισχύει, μπορεί και να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αλλά όντως αν είχες μείνει σε iOS7 τώρα θα ηταν πολύ καλύτερα

Agnostos13

Δεν υφιστανται κρασαρισματα στις τελευταιες εκδοσεις του iOS εφοσον ειναι καθαρο (χωρις jailbreak). Bugs και lag (σε συσκευες με A5) υπαρχουν αλλα απο οτι φημολογειται με το iOS9 θα εξαλειφθουν. Ειδομεν…

ΥΓ. Μεγαλη εντυπωση (θετικη) μου κανει η αποφαση για support σε συσκευες 4-ετιας! Μακαρι το support να υποστηριζε και παλαιοτερες συσκευες (εχω ενα παροπλισμενο iPhone 3G που θα ηθελα να το δω να ξανανιωνει τρεχοντας τις τελευταιες αναβαθμισεις των εφαρμογων)!

Ανδρεας

Σταθερότητα μου δίνει και το Windows Phone Και καλύτερη από Iphone ναι τα έχω δουλέψει και τα δυο… Χάνω από χαζοεφαρμογες που δεν λέω καλές ειναι και αυτές αλλα δεν θα έδινα 500 ευρο για να παίζω clash of clans

alexren

>>>>>>>>”Τα δυο τελευταία χρόνια η Apple έδωσε βάση στο design του iOS με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σταθερό και να υπάρξουν πολλά bugs”<<<<<<<<<

μπορει να πεις καποιος μερικα απο αυτα τα bugs???1,2,3…..να ξερουμε τι διαβαζουμε βρε αδερφε…

Αλλο κολαει γιατι το κινητο ειναι 5 χρονων και αλλο γιατι εχει bugs

Agnostos13

@Ανδρεας
Και τα windows phone ειναι εξισου σταθερα με το iOS. Αν δεν χρειαζεσαι εξειδικευμενες εφαρμογες που θα βρεις στο iOS βολευεσαι και με windows (περα των facebook, whatsapp, viber, twitter, instagram που υπαρχουν παντου πλεον)

@alexren
Προχειρα μπορω να θυμηθω: προβλημα στο wifi σε iPhone 4S, προβλημα στο touch-id σε iPhone 6, καθυστερηση απαντησης 2″ σε κληση σε ολες τις συσκευες, κολληματα στο touch σε iPhone 5…

Parastas

Το multiple user support νομίζω θα είναι χρησιμότερο στο iPad παρά στο iPhone.

Όσο για τα bugs και τα crash έχει δίκιο ο συγγραφέας! Ποιο stable από το iOS 6 δεν ήταν καμιά μεταγενέστερη έκδοση.

Paul

Οτιδήποτε βελτίωση και ενημέρωση θέλει σε μας δώσει .Μονο μη μας φορτώσει πάλι καμμία εφαρμογή με το ζόρι τύπου Apple watch που δεν ξέρουμε τί να την κάνουμε γιατί δεν διαγράφεται .Γιατι εκεί το βλέπω με τα music που ακούγεται

Γιώργος Τ

Παιδιά το 4s έπρεπε να μείνει στο ιος 7.1.2. Όσοι κάνανε αναβάθμιση στο ιος 8 μπορεί να κερδίσανε νέες λειτουργίες αλλά χάσανε σε γρηγοράδα και ομαλότητα λειτουργίας.
Το 4s εχει αδύναμη καρτα γραφικων που σε κάποια σημεία ακόμα και στο ιος 7.1.2 εχει μικρά λαγκ αν ειναι ενεργοποιημένη η λειτουργία κίνησης και διαφάνειας.
Εγώ εχω το 4s απο τότε που βγήκε και όταν το αγόρασα φορούσε το ιος 5 και πήρε δυο αναβαθμίσεις μέχρι το 7.1.2 που το εχω και δουλεύει άψογα και χωρίς προβληματα για μοντέλο της εποχής του.

Chris

Το γεγονός που ορισμένοι εδω μέσα αλλη δουλειά δεν κάνουν αλλά να λένε αβάσιμες φήμες για ενα υποδειγματικό λειτουργικό σχετικά με την σταθερότητα του εγινε κολλητική συνήθεια και στους συντάκτες του ιστότοπου ;
Αλήθεια εχει bugs το iOS κολλάει καπου και δεν το ξέρουμε εμείς που τα χρησιμοποιούμε ; Γιατι εγω προσωπικά από τον Δεκέμβρη εχω το εξάρι το λιώνω σε παιχνίδια φωτό βίντεο και δεν θυμάμαι οχι μονο να μου εχει κολλήσει ποτέ αλλα ούτε καν να καθυστερεί.
Αν τώρα έχετε παράπονο που συσκευές εξαετίας βλέπε iPhone 4 θα πάρουν ενημέρωση του λειτουργικού του 2015-2016 δεν νομιζω πως το πρόβλημα ειναι της εταιρίας. Συμβουλευτικά και δίχως πνεύμα οπαδισμού ως δημοσιογράφοι μην γράφετε πράγματα αβάσιμα καθαρά και μονο για να συμπλέετε με την επιλογή η μη του κοινού σας.

Agnostos13

Οπως γραφει και ο Parastas η λειτουργια multiple user support δεν εχει νοημα στο iPhone. Καλυτερο θα ηταν να εχει διαφορετικα προφιλ με την εννοια να μπορεις να αλλαζεις τη διαταξη των εφαρμογων αναλογα με τη χρηση. Πχ ενα προφιλ για τη δουλεια που θα εχεις πρωτη μουρη εφαρμογες Mail, vpn κλπ και ενα προσωπικο προφιλ που θα εχεις πχ.το facebook και το media player πρωτη μουρη

dami

@Agnostos13
“Προχειρα μπορω να θυμηθω: προβλημα στο wifi σε iPhone 4S, προβλημα στο touch-id σε iPhone 6, καθυστερηση απαντησης 2″ σε κληση σε ολες τις συσκευες, κολληματα στο touch σε iPhone 5…”,μονο που το αρθρο και ο χρηστης @alexren μιλανε τα 2 τελευταια χρονια….το iphone 4s βγηκε το 2011 και δεν ηταν bug αλλα ελαττωματικη γενια.Τωρα για τα κολληματα στο iphone 5 η αληθεια ειναι οτι εχω αρκετους φιλους με 5αρια και δεν μου εχουν αναφερει ποτε κατι τετοιο.Προφανως για να το αναφερεις θα εχεις προσωπικη εμπειρια
@Γιώργος Κ
Λογικο το βρισκω να εχεις κολληματα οταν αναβαθμιζεις μια παλια συσκευη με το τελευταιο λογισμικο…εδω το S3 δεν σηκωνε την lollipop που υποτιθεται ηταν και πιο ελαφρια

akis

«αλλά μάλλον αξίζει η θυσία αν είναι το iPhone να κρασάρει λιγότερο. »

μάλλον δεν έχετε χρησιμοποίηση ποτε iphone για να πιστεύετε κατι τετιο…

το galaxy s6 μπροστά στο iphone 5 είναι ένα τίποτα….!!!

και άσε τους άλλους να πουλάνε 8πυρινα με 3GB ram…

βλέπε το iphone που με 1GB ram δεν κολλάει ποτε…!!

Γιώργος Κ.

@dami
Απλώς με το 8αρι η Apple “διέλυσε” αυτό το οποίο πρεσβευε καιρό τώρα (βασικά οι φαν της το έλεγαν κι όχι η ίδια η εταιρεία τόσο) : το ότι το λογισμικό δεν κόλλα κτλ. Με το που ήρθε το 8 σχεδόν όλες οι συσκευές (παλιές και νεες) είχαν τα bugs τους και προσπάθησε να σώσει την κατάσταση με αλλεπαλληλα updates. Μετά από αρκετά απο αυτά, οι νεότερες συσκευές σώθηκαν, οι παλιές όμως όχι. Και φοβάμαι τι θα γίνει με το 9(αν και λένε είναι μικρότερο σε μέγεθος -ίσως και πιο ελαφρύ;;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.