2012, Αυλαία για την αναλογική τηλέοραση στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθύνει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης για την ελευθέρωση και τη μελλοντική χρήση του ραδιοφάσματος, διότι επιθυμεί να διασφαλίσει, ότι οι πολίτες της Ε.Ε. απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, και ιδίως του αυξανόμενου φάσματος διαδραστικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων, καλωδιακών, δορυφορικών δικτύων και των δικτύων διαδικτυακής και κινητής τηλεόρασης. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη βαθμιαία καταργούν τις “φασματοβόρες” αναλογικές μεταδόσεις και προωθούν τη μετάβαση στις ψηφιακές μεταδόσεις.

Γενικά, η διαδικασία πλήρους κατάργησης των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών μεταδόσεων στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλή πορεία. Πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων έχει επιτευχθεί σε πέντε κράτη μέλη (Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Κάτω Χώρες) και μέχρι το 2010 αναμένεται να έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία αυτή σε όλη την Ε.Ε. Αναμένεται, ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη θα επιτύχουν τον κοινοτικό στόχο πλήρους κατάργησης των αναλογικών μεταδόσεων μέχρι το 2012.

Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερη ποιότητα ήχου, καλύτερη λήψη από κινητές συσκευές, περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πληροφόρησης (όπως οι επί οθόνης οδηγοί προγραμμάτων). Η ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική μετάδοση χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και επομένως, θα ελευθερώσει δυναμικότητα για νέες χρήσεις, π.χ. για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κινητές επικοινωνίες ή ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες στις αγροτικές περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να ενισχυθούν το δυναμικό καινοτομίας και οι προοπτικές μεγέθυνσης των κλάδων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης, και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κοινή προσέγγιση χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, που θα ελευθερωθούν με την ψηφιακή μεταστροφή, ικανή να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την εσωτερική αγορά και τα 500 εκατ. πολίτες της.

Σε 21 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Ηνωμένο Βασίλειο) προσφέρονται ήδη ψηφιακές επίγειες τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες καλύπτουν μέρη της εθνικής επικράτειας. Πέντε επιπλέον κράτη μέλη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία) έχουν εξαγγείλει, ότι θα προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες το αργότερο από το 2010. Η Ρουμανία δεν έχει ακόμη καθορίσει τα οικεία σχέδια κατάργησης των αναλογικών εκπομπών.

Πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών έχει ήδη επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, στις Κάτω Χώρες, στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο (Φλάνδρα) και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας. Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται, ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 σε όλη την Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και μεταξύ τέλους του 2010 και τέλους του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών – Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πολωνία θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών το 2015 το αργότερο. Οι ΗΠΑ μετέθεσαν την ημερομηνία πλήρους κατάργησης των αναλογικών εκπομπών για τις 12 Ιουνίου 2009. Ο προγραμματισμένος χρόνος κατάργησης των αναλογικών εκπομπών είναι ο Ιούλιος του 2011 για την Ιαπωνία, τα τέλη του 2012 για τη Νότιο Κορέα, το 2013 για την Αυστραλία, το 2015 για την Ινδία και τη Ρωσία

Πλήρης κατάργηση: ολοκληρωθείσα)
Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Φινλανδία,
Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο (Φλάνδρα)

Πλήρης κατάργηση: τέλη του 2010 το αργότερο
Αυστρία, Εσθονία, Δανία, Ισπανία, Μάλτα και Σλοβενία

Πλήρης κατάργηση: τέλη του 2012 το αργότερο
Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών -Πρωτεύουσας),
Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Γαλλία,
Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία,
Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή: ΣΕΠΕ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
cocos

to θεμα ειναι εμεισ τι θα κανουμε εδω κατω στην πατρα μας εχουνε ξεχασει δεν βλεπω τα ψηφιακα να ερχονται ουτε το 2020 δλδ τοσο δυσκολο ειναι!!!φοβαμαι οτι στο τελοσ θα καταργησουν τα αναλογικα και δεν θα βλεπω τπτ στο τελοσ μονο εφημεριδες,τελοσ παντον για μια ακομη φορα ελπιζουμε-περιμενουμε!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.