Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Η πρόκληση για τους σημερινούς επιστήμονες είναι η δημιουργία 3D ολογραμμάτων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σε καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα smartphones, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις, λόγω του μεγέθους τους.
Οι διαστάσεις του νανο-ολογράμματος είναι 25 νανόμετρα, περίπου 1.000 νανόμετρα λεπτότερο από την ανθρώπινη τρίχα. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι δεν χρειάζονται ειδικά γυαλιά 3D για να το δει κάποιος.
Σύμφωνα με τον Min Gu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας: “Τα παραδοσιακά ολογράμματα που δημιουργούνται από υπολογιστές, είναι πολύ μεγάλα για τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά το λεπτό ολόγραμμά μας ξεπερνά αυτά τα εμπόδια που θέτει το μέγεθος”. Έτσι το μέγεθος της οθόνης δεν θα παίζει πια ιδιαίτερο ρόλο, καθώς η πληροφορία θα μπορεί να αναπαρίσταται έξω από την οθόνη.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός άκαμπτου λεπτού φιλμ, το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από μια LCD οθόνη για να δημιουργήσει μια 3D ολογραφική απεικόνιση.
Αν αυτό πραγματοποιηθεί, η ανάπτυξη ελαστικών ή εύκαμπτων φιλμ θα ανοίξει τον δρόμο για την χρήση 3D ολογραφικών απεικονίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η αποθήκευση δεδομένων, η ασφάλεια, η ιατρική διάγνωση και η εκπαίδευση.
Τέλεια καινοτομία!!!